Ringkøbing-Skjern

Cepos: Ringkøbing-Skjerns jobcenter er landets tiende dyreste

De 94 jobcentre koster godt 13 milliarder om året at drive. Foto: Michael Bothager/Scanpix 2016
Det koster 144 millioner kroner årligt at drive Ringkøbing-Skjerns jobcenter, hvilket gør det til landets tiende dyreste, viser analyse fra tænketanken Cepos. Gevinsten er til gengæld lav ledighed, siger udvalgsformand Kristian Andersen.

Ringkøbing-Skjern: Den borgerlig-liberale tænketank Cepos har udregnet, hvor meget det koster at drive hvert af landets 94 jobcentre. Udregningen viser, at Ringkøbing-Skjerns jobcenter koster skatteborgerne 144,4 millioner kroner årligt.

Jobcentret tog sig sidste år af 2.444 borgere, der var på dagpenge, kontanthjælp, sygedagpenge og lignende ydelser. Det svarer til en udgift på 59.084 kroner pr. klient.

Pengene dækker kun de udgifter, der er forbundet med jobcenterets drift og arbejde med de ledige og sygemeldte – det er ikke inklusive selve ydelserne, eksempelvis den kontanthjælp, der udbetales. Udgifterne er til administrationen af jobcentrene og den aktive beskæftigelsesindsats, samtaler med ledige, aktive tilbud som virksomhedspraktik og formidling af job.

Udgiften på 59.084 kroner pr. klient gør Ringkøbing Skjern til det tiende dyreste jobcenter. Holstebro bruger 55.077 kroner, Lemvig 52.135 og Herning blot 50.590 pr. klient.

Dyrest er Hørsholm, Solrød og Stevns, mens de billigste jobcentre ligger i Kerteminde, Vallensbæk og Odense.

- Det er generelt vanvittigt dyrt at drive jobcentrene set i forhold, hvad vi får ud af det. Og når man ser den store forskel på de enkelte kommuners udgifter, må man undres over, hvorfor det forholder sig sådan. Det skyldes formentlig ikke kun en forskel i sammensætningen af borgere i kommunerne. Det er også prioriteringen, den er gal med nogle steder, siger Mia Amalie Holstein, velfærdspolitisk chef i Cepos.

Hun mener, at hele systemet skal endevendes og slankes. Hun opfordrer også kommunalpolitikerne til at være mere kritiske over for jobcentrenes udgifter.

Det koster altså

Kristian Andersen, kristendemokratisk formand for beskæftigelsesudvalget, mener, at den relativt høje udgift til Jobcentret også giver gevinst i form af en lav ledighed og borgertilfredshed i Ringkøbing-Skjern.

- Vi har mange indsatser rettet mod at skaffe borgerne tilbage på arbejdsmarkedet og give virksomhederne den arbejdskraft, de efterspørger. Derfor er der sammenhæng mellem tingene. Det er en politisk prioritering, at vi gerne vil gøre noget for at få folk ind på arbejdsmarkedet, og det koster altså nogle penge, siger Kristian Andersen.

Han havde ikke umiddelbart gættet på, at Ringkøbing-Skjern ligger på en tiende plads, men ”nok lidt længere nede”, siger han.

- Det bekræfter mig i, at vi fortsat skal have et vågent øje med indsatser og økonomien på området. Det gælder revalideringen, hvor vi er den kommune i regionen, der bruger flest penge på at give folk en ny uddannelse, hvilket vi bliver rost for af handicaporganisationer. Her skal vi se til, at folk efterfølgende også kommer i beskæftigelse. Vi har også administrative udgifter til sagsbehandlingen af førtidspensionssager. Der ligger vi højt, og det hænger sammen med, at vi bor i et område med stor nedslidning, siger udvalgsformanden.

Danmark har 94 jobcentre, der i alt beskæftiger cirka 10.000 personer. Den samlede udgift for at drive alle jobcentrene er 13,5 mia. kroner årligt.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Vært på nyt boligprogram på TV 2: Jeg er tosset med Hvide Sande

Ringkøbing-Skjern

Nu kommer der flere byggegrunde i Ringkøbing-Skjern Kommune

Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Erhverv

DN-formand og landbrugsformand drøftede klimaforandringer

Danmark For abonnenter

En uendelig krig - med sprækker i ufreden

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Hvide Sande

Nu skal Hvide Sande-vraget på Fanø fjernes - ellers koster det

Ringkøbing For abonnenter

Ringkøbing K's eneste beboer drømmer om naboer: Jeg vil så gerne dele alt det her med andre

Hvide Sande

Strid om fødevarefestival i Hvide Sande: Arrangør sætter advokat på sagen

Ringkøbing-Skjern

Sparerunde smitter af på eliteklubber: Ringkøbing Håndbold mister en fjerdedel af kommunal støtte