Annonce
Ringkøbing-Skjern

Camilla fra Højmark drager til København for at fortælle politikere på Borgen om minkavlernes problemer

Corona-krisen har bragt minkavlerne til afgrundens rand. Her er det Henning Sandager Sørensen fra No, der er i gang med at aflive sine raske dyr. Foto Poul Osmundsen.
Hårdt presset branche får nu chancen for at fortælle politikere på Christiansborg om de udfordringer, pelsdyravlerne står over for. Samtidig har de fået lov til selv at aflive smittede dyr og rense bagefter.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: Camilla Vinther Jakobsen fra Højmark er med i den lille delegation, der i dag får foretræde for Folketingets fødevareudvalg.

Hun, minkavlernes landsformand, Tage Pedersen, og dyrlæge Mette Kragh Jensen fra Dronninglund, skal fortælle politikerne om de kolossale problemer, branchen står over for, nu da corona-smitten breder sig voldsomt.

Camilla Vinther Jakobsen er inviteret med for at fortælle om, hvordan krisen påvirker unge familier som hendes; hun og manden Carsten Rahbek, har en farm ved Højmark, der ligger inden for den zone, hvor også raske besætninger skal aflives.

- Vi håber, vi kan påvirke politikerne. Lige nu er man ved helt at rive tæppet væk under os. Hvis man slår minkene ihjel bare for en sikkerheds skyld, bringer det den fremtidige avl i alvorlig fare. Samtidig er det jo et stort ressourcespild, siger Carsten Rahbek.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) vil efter, hvad Dagbladet erfarer, ikke være til stede ved foretrædet; han skulle angiveligt være i corona-karantæne.

Annonce

Nye regler

I øvrigt er der indført nye regler, så minkavlerne nu kan få lov at aflive også deres smittede dyr; indtil nu har Beredskabsstyrelsen stået for dette arbejde, men styrelsen har slet ikke kapacitet til det.

Derfor kan minkavlere nu modtage løn fra det offentlige for at aflive deres egne smittede dyr og efterfølgende gøre rent og desinficere farmen.

Formanden for de midt- og vestjyske minkavlere, John Papsø, hilser muligheden velkommen.

- Det er en udmærket beslutning. Vi i branchen har interesse i så hurtigt som muligt at få fjernet smittede besætninger, så smitten ikke breder sig til raske besætninger. Ved at give den enkelte farm mulighed for selv at aflive dyrene, kan det komme til at gå hurtigere, siger han.

I det midt- og vestjyske område er i alt fem farme smittet, to ved Bording, én i Ringkøbing og to ved Videbæk.


Vi i branchen har interesse i så hurtigt som muligt at få fjernet smittede besætninger, så smitten ikke breder sig til raske besætninger.

John Papsø, formand, de midt- og vestjyske minkavlere.


- De steder er arbejdet med aflive dyrene enten gennemført eller næsten færdigt, siger John Papsø.

Annonce

Dårlig kompensation

Carsten Rahbek, hvis besætning er rask, men som ligger inden for 7,8 kilometer "dødszonen", hvor alle raske mink slås ned, skal selv forestå det triste arbejde.

- Den erstatning, vi får for hver aflivet mink, er slet ikke nok. Nu kan vi så få 439 kroner pr. avlstæve for at slå en smittet besætning ned, og ramte minkavlere kan være beskæftiget med rengøring af burene hen over vinteren; men jeg har mistanke om, at det er en kompensation for den dårlige erstatningsordning, mener han.

Minkavlerne kan få op til 199 kroner pr. skind, når de afliver de raske dyr. Efter Carsten Rahbeks mening ville det være mere retfærdig at vente og se, hvor gennemsnitsprisen på minkskind lander til næste år, og så gøre det muligt for minkavlerne at vælge den som udgangspunkt for kompensationen.

Samme holdning har John Papsø.

- Man burde kunne vente til sommer, og få udbetalt erstatning efter, hvad prisen på skind er til den tid. Den kompensationsordning, man tilbyder os nu, er uretfærdig, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Landbobanken sænker grænsen for negativ rente: Fra nytår betaler du minus 0,6 procent på al kontant opsparing over 100.000 kroner

Skjern

Gudstjenestet flyttet fra kirke til hal

Annonce