Annonce
Danmark

Californien vil bremse stormfloden af nye plastikflasker

Hvert år bliver der købt 12 milliarder plastikflasker i Californien. Nu skal de brugte flasker laves til nye. Her er vi i en fødevarebutik i Pasadena, Californien. Arkivfoto: Mario Anzuoni/Reuters
USA’s folkerigeste stat sætter ambitionen højt i kampen mod engangsplastik. Nu får producenterne ansvaret for, at deres produkter ikke ender som skrald.

Plastik: Hvert år bliver der solgt 12 milliarder plastikflasker i Californien. Langt de fleste er lavet af spritnyt plastik, for selv om de fleste engangsflasker i staten bliver indsamlet, bliver de sjældent brugt til at lave nye flasker, men ender på lossepladser eller bliver genanvendt til andre plastikprodukter af lavere kvalitet.

Det betyder, at størstedelen af flaskerne er lavet af nyt materiale - ligesom langt det meste af resten af verdens plastikprodukter.

Og da plastik er et olieprodukt, er de mange milliarder flasker brænde på klimabålet.

Annonce

Men Californien har netop vedtaget en lov, som guvernøren kalder for verdens stærkeste standarder for genanvendelse af plastik. Fra 2022 skal 15 procent af plastikken i plastikflasker, der sælges i Californien, i gennemsnit være genanvendt plastik.

I 2025 skal det være 25 procent, og i 2030 hele 50 procent.

Til sammenligning skal der i 2030 være 30 procent genanvendt plastik i flasker i EU. I Danmark er vi ifølge Bryggeriforeningen dog endnu længere fremme, med et industrimål om 100 procent genanvendt plast allerede i 2030, men det er ikke fastlagt ved lov.

Lukker kredsløbet

Den nye lov betyder, at ressourcekredsløbet bliver mere lukket, fordi gamle flasker vil blive til nye, forklarer Anne Aittomaki, der er strategisk direktør i miljøorganisationen Plastic Change.


Loven betyder, at det bliver dyrere for producenterne. Hvis det gør, at de tænker på at mindske affaldet og hellere vil lave returvarer, der kan bruges igen og igen, så er det rigtig spændende.

Anne Aittomaki, strategisk direktør, Plastic Change


- Vi har verdens bedste pantsystem herhjemme, der sikrer høj returprocent på drikkeemballager, men det, der er helt afgørende fra et ressourceperspektiv, er, at plastikflaske bliver til plastikflaske igen, og at den genanvendte plastik ikke bliver opkøbt til at lave andre typer emballager. Så skal man jo lave nye flasker af jomfruelig plastik, og så er det ikke et lukket kredsløb, siger hun.

- Men i Californien går man nu skridtet videre mod at lukke cirklen. Den her type lovgivning er helt klart vejen frem.

Samtidig er genanvendelse generelt ikke en løsning på alle problemer med plastik, understreger hun. Genanvendelse prøver at håndtere et affaldsproblem, men kun en lille del af plastikskraldet bliver genanvendt - i USA er det mindre end 10 procent. På den måde løser genanvendelse ikke ressourceproblemet, fordi der hele tiden bliver produceret nyt plastik.

- Som det ser ud nu, vil produktionen af plastikemballage blive firedoblet over de næste 20 år. Så selv hvis man genanvender mere og mere plastik, vil de samlede mængder stadig stige, og det er ikke ressource- eller klimamæssigt bæredygtigt, siger Anne Aittomaki.

Annonce

Ansvaret placeres

Men der er en vigtig detalje i Californiens nye lov, der måske betyder, at den kan få endnu større gennemslagskraft end en højere genanvendelsesprocent.

Det er drikkevareproducenten, der har ansvaret for at bruge genanvendt plastik.

- Det betyder, at det er dem, der tjener på salget, der har ansvaret for emballagen. Det er et stort skridt, forklarer Anne Aittomaki.

- Som det ser ud nu, vil produktionen af plastikemballage blive firedoblet over de næste 20 år. Så selv hvis man genanvender mere og mere plastik, vil de samlede mængder stadig stige, og det er ikke ressource- eller klimamæssigt bæredygtigt, siger Anne Aittomaki fra den danske organisation Plastic Change. Arkivfoto: Vivek Prakash/Ritzau Scanpix

Da det er relativt dyrt og besværligt at genanvende plastik, kan det være, at producenterne hellere vil udvikle andre løsninger, som for eksempel flasker der kan fyldes igen og igen, i stedet for at nedbryde flasken efter engangsbrug.

- Loven betyder, at det bliver dyrere for producenterne. Hvis det gør, at de tænker på at mindske affaldet og hellere vil lave returvarer, der kan bruges igen og igen, så er det rigtig spændende. Det ville være godt, hvis lovgivningen kan skubbe på den udvikling.

Verdens Bedste Nyheder
Annonce
Annonce
Tarm For abonnenter

Hør alarmopkaldet fra den dag, da Casper døde: 'Vi kan ikke få kontakt, og han er helt blå'

Ringkøbing For abonnenter

Sand hindrer bådene i at komme på fjorden: - Hvis der er for meget vind, kan man være sikker på at sidde fast

Ringkøbing-Skjern

Tips fra boligstylistens eget hjem: Med svejse-apparat og evighedsblomster kommer man langt

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Glimt fra gamle dage: Krocket-dyster, sommerpostbude og gymnaster på udlandsturné

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern: Ugens billigste hus ligger i Hvide Sande

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Erhverv

Dansk Energi: Tak til de ordentlige virksomheder og virksomhedsledere

Sport

God start for badmintonstjerne fra Videbæk: Landstræner roser dansk herredouble efter vigtig OL-sejr

Sport

Mens du sov: Få nattens danske OL-højdepunkter her

Ringkøbing-Skjern

Risiko for farligt vejr: DMI varsler risiko for kraftig regn og lokale skybrud

Danmark For abonnenter

Cold Hawaii: Kystby i Thy surfer på en bølge af tilflyttere

Ringkøbing-Skjern

Spærretid giver ingen ballade: Slut med at stille spørgsmål til politikerne frem til valget

Annonce