Annonce
Ringkøbing

Café Mutter har to uddannelser bag sig

Esther Haubjerg Jørgensen er både uddannet sygeplejerske og lærer, men nu er hun cafémutter i Café Teske. Foto: peso

Esther Haubjerg Jørgensen er både uddannet sygeplejerske og folkeskolelærer. Nu er hun cafémutter på Teske

Bag Disken: Hun går glad rundt og hilser på alle kunderne i Café Teske. Hun fortæller gerne en historie om stedet eller nogle af de mange ting på stedet, der alle kan købes.

I et års tid har Esther Haubjerg Jørgensen været cafémutter i de gamle bygninger på Østergade, hvor den tidligere glarmester med tilnavnet Teske holdt til.Bygningerne købet Esther Haubjerg Jørgensen sammen med sin mand, vognmand Poul Jørgensen, for at kunne indrette en café.- Vi har rejst meget og syntes, at vi kunne se mulighederne for en café her, både på grund af de gamle bygninger, gårdhaven og de mange gamle ting vi kunne fylde stuerne op med, fortæller Esther Haubjerg Jørgensen. Der var ikke langt fra tanke til handling, og ideerne om en café var nok også medvirkende til, at Esther Haubjerg og Poul Jørgensen fik lov at købe bygningerne.- Det var da også medvirkende, at jeg helst skal have et job, hvor jeg skal bruge min krop. Jeg var involveret i en trafikulykke i 2006 og har siden haft problemer med min skulder og min nakke, så jeg skal helst være aktiv og få mange skridt på min skridttæller hver dag, forklarer hun.Hun ville også gerne have et nyt job, der gav mere frihed.- Jeg kan godt lide at have et job, hvor der kan træffes hurtige beslutninger og hvor jeg skal snakke med mange forskellige mennesker, siger Esther Haubjerg Jørgensen.

Annonce

Esther Haubjerg Jørgensen

Født og opvokset i Hover i en søskendeflok på ti. Bor nu i Ringkøbing.55 årUddannet sygeplejerske.Gift med vognmand Poul Jørgensen, parret har fire sønner på 33, 30, 29 og 27 år samt to børnebørnSad i Ringkøbing Byråd fra 1993 til 2006, valgt for Kommunelisten.Flyttede til Herning i 2006 på grund af brand i vognmandsfirmaet og boede der i 8 år.Uddannet lærer fra Nr. Nissum Seminarium i 2001.Først på Spjald Skole, så leder af Kølkjær Skole, viceinspektør på Alkjærskolen og pædagogisk leder på Ringkøbing Skole.Siden 2016 cafémutter på Café Teske.Maden er hjemmelavet.Café Teske har to fastansatte og otte løstansatte

To uddannelser

Hun er først uddannet sygeplejerske og arbejdede indenfor forskellige områder. Så holdt hun orlov i en årrække, blandt andet fordi hun blev aktiv i lokalpolitik i Ringkøbing Byråd.

- I den periode arbejdede jeg også som skolevikar og fik så lyst til at blive lærer. Efter fire år i Nr. Nissum fik jeg arbejde på Spjald skole, siden blev jeg skoleleder i Kølkær. Derefter blev jeg viceinspektør på Alkjærskolen, inden jeg blev pædagogisk leder på Ringkøbing Skole. Det var så ikke lige mig at bruge så meget tid foran computeren, så derfor er jeg nu cafémutter, siger hun med højlydt smil.Café Teske udnytter de gamle bygninger og den lukkede gårdhave til at skabe en hyggelig hjemlig stemning. Stuerne er møbleret og dekoreret med ting og siger, som Esther Haubjerg Jørgensen har fundet rundt om på markeder.

De gamle ting

- Stedet er jo indbegrebet af det hyggelige Ringkøbing, mener hun.

Der er sat priser på alle tingene, så folk kan købe både kopper, borde og stole. Dels giver det lidt ekstra omsætning til caféen, dels så giver det anledning til mange gode snak om tingene. Bedsteforældre kommer også med deres børnebørn og fortæller om deres barndom, siger Esther Haubjerg Jørgensen.Hverken turister eller lokale har svært ved at finde om til caféen i Østergade.- Det handler jo også om markedsføring, og vi kan da se, at der kommer flere og flere gæster. Mange er også begyndt at holde arrangementer hos os, Matas har lige holdt et arrangement, hvor der kom 25 kvinder og strikkeklubben har været her med 30 deltagere. Det er jo også med til at sprede kendskabet til os, påpeger hun.Esther Haubjerg Jørgensen lægger gerne lokale til, hvis forskellige grupper mangler et mødested.- Det kunne jo være barselsmødre, eller folk, der vil spille brætspil. Folk kan bare spørge, siger hun. Flere og flere lokale virksomheder er også begyndt at spørge om levering af mad ud af huset til frokoster og arrangementer.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

KA er en del af den danske model

Læserbrev: Det siges tit, at angreb er det bedste forsvar. Det er tydeligt, at næstformand Palle Bisgaard fra 3F følger den taktik i Lauge Bonde-sagen, hvor 3F har tvunget en virksomhed, der i mange år har haft en anerkendt overenskomst, til at tegne overenskomst. Selv om virksomhedens medarbejdere og ledelse er rasende over 3Fs tvang, tromler fagforbundet bare videre i sin magtarrogance. I stedet for at reflektere over 3Fs rolle i sagen bruger Palle Bisgaard spaltepladsen på at beskylde Arbejdsgiverforeningen KA for alverdens ting, og jeg vil gerne afmontere et par af hans myter. I KA er vi tilhængere af den danske model. Vi er selv en del af den danske model, fordi vi aftaler løn- og arbejdsvilkår gennem en landsdækkende overenskomst, der dækker bredt branchemæssigt. Overenskomst er kernen i den danske model, og vores har samme vægt som andre overenskomster. Arbejdsretten har for længst anerkendt vores overenskomst og understreget, at den har et niveau og indeholder alt, hvad der er sædvanligt for kollektive overenskomster på det danske arbejdsmarked. Vi mener – modsat 3F – at både lønmodtagere og arbejdsgivere skal have frihed til at vælge, hvilke fag- og arbejdsgiverforeninger, de ønsker at være medlem af. Vi ser konkurrencen og mangfoldigheden på arbejdsmarkedet som en klar fordel for begge parter. Den tvang, som 3F benytter, hører ikke hjemme i et moderne samfund som det danske. 3F har travlt med at tage patent på den danske model. Det holder ikke, når man husker, hvordan Østre Landsret allerede i 1984 fastslog, at KA opererer inden for den danske model. Det var dengang, at Arbejdsministeriet med socialdemokraten Svend Auken som minister i begyndelsen af 1980erne havde nægtet at godkende KAs ferieoverenskomst med den begrundelse, at KA ikke var en rigtig arbejdsgiverforening og vores overenskomst ikke var en rigtig overenskomst. Østre Landsret nåede frem til den modsatte konklusion: KA er en del af den danske model. Hvis den danske model skal overleve på sigt, er det nødvendigt at give plads til andre spillere og nye løsninger. Den danske model overlever ikke, hvis den udelukkende skal hvile på Fagbevægelsens Hovedorganisation, der mister medlemmer i stort tal og dermed taber legitimitet. Hvis modellen skal have et folkeligt mandat, nytter det ikke at pege fingre af de hundredtusindvis af danskere, der gerne vil modellen, men som ønsker at gøre tingene på en anden måde og derfor vælger alternative arbejdsmarkedsorganisationer.

Annonce