Annonce
Danmark

Byrådsmedlemmer bakker op: - Ingen kan nå Thulesen Dahl

Der er fortsat tillid til Kristian Thulesen Dahl som partiformand i Dansk Folkeparti blandt de byrådsmedlemmer, avisen Danmark har talt med. Hvis man vil kritisere formanden, må man gøre det internt, mener flertallet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jyske og fynske byrådsmedlemmer for Dansk Folkeparti kritiserer deres kollega i Esbjerg, Hans K. Sønderby, der opfordrer Kristian Thulesen Dahl til at aflevere formandskabet til Morten Messerschmidt. Thulesen Dahl er fortsat det rigtige valg til posten, og al snak om et formandsskifte skal foregå internt i partiet, lyder det.

Politik: Hvis man vil foreslå et formandsskifte i Dansk Folkeparti, skal man ikke gøre det i avisen.

Sådan lyder den klare besked fra alle de ti DF’ere fra byråd i Jylland og på Fyn, som avisen Danmark har talt med.

Anledningen er, at DF-byrådsmedlem i Esbjerg Hans K. Sønderby i mandagens udgave af avisen Danmark sagde, at han mener, at Thulesen Dahl skal overdrage formandsposten til Morten Messerschmidt.

Annonce

Men den idé møder ikke nogen opbakning blandt de byrådsmedlemmer fra Dansk Folkeparti, som avisen Danmark har talt med. En del ønsker ikke at kommentere på forslaget. Resten svarer klart nej, når de bliver spurgt, om Kristian Thulesen Dahl bør forlade formandsposten.

En af dem, der bakker formanden op, er Per Nyhus, der har plads i byrådet i Billund Kommune.

- Jeg har stor tillid til Kristian. Han er den bedste formand, vi har, og der er ikke nogen i kulissen, der kan nå ham endnu. Dermed ikke sagt, at Morten Messerschmidt ikke også er dygtig, men det er ikke endnu. Det er det simpelthen ikke. Det er Kristian, jeg bakker op om, siger han.

Per Nyhus mener, det er ”ualmindeligt dumt” af Hans K. Sønderby at gå til medierne og opfordre formanden til at gå af, for det skader partiet.

- I min verden kommer vi ikke til at sælge flere billetter ved at kritisere hinanden i offentligheden, siger Per Nyhus.

Gem kritikken

Heller ikke Lone Kiilerich, der sidder i byrådet i Kerteminde Kommune, mener, at Kristian Thulesen Dahls dage som partiformand er talte. Hun er efterhånden træt af dem, der offentligt forsøger at skabe splid i partiet.

- Jeg har på fornemmelsen, at de bare gerne vil høres og ses. De må melde sig på banen til landsmødet til september. Sig det direkte til ham, ansigt til ansigt, hvis de mener, der er noget galt, siger hun.


Det gør da heller ikke noget, hvis der sker en vis udskiftning i den gamle, sammenspiste gruppe, vi har i toppen af partiet

Ejler Schütt, DF, Aabenraa


Lone Kiilerich havde ikke selv læst, hvad Hans K. Sønderby har sagt og skrevet, inden avisen Danmark talte med hende. En anden, der havde læst om Esbjerg-politikerens utilfredshed, fortalte hende om det. Det fik Lone Kiilerich til at gå til tasterne.

- Jeg skrev direkte til Hans, at alle os ude omkring i landet er fundamentet, mens dem inde på borgen er murstenene. Hvis fundamentet smuldrer, falder murstenene altså sammen. Jeg synes simpelthen, det er for dårligt at melde ud på den måde, siger hun.

Annonce

Ryst posen

Også Ejler Schütt, der repræsenterer Dansk Folkeparti i byrådet i Aabenraa Kommune, bakker op om Kristian Thulesen Dahl som formand, indtil der er fundet en ”værdig” aftager til posten. Han mener, Hans K. Sønderbys udmelding er utidig.

- I stedet for at begynde at slå større hul i skuden, bør man forsøge at lappe det hul, der måtte være, og komme med konstruktive forslag til, hvordan man får skuden rettet op, siger han.

Ejler Schütt slår dog fast, at der skal nytænkning til i partiet.

- Det gør da heller ikke noget, hvis der sker en vis udskiftning i den gamle, sammenspiste gruppe, vi har i toppen af partiet, siger han, og nævner gruppeformand Peter Skaarup og næstformand Søren Espersen.

- Dem synes jeg godt, man kunne finde nogle jobs til, hvor de kan bruge den erfaring, som de har. Man kunne godt blande kortene lidt for at få nogle friske synspunkter, siger Ejler Schütt.

Annonce

Styrket kommunikation

Flere af de DF’ere, avisen Danmark har talt med, peger på, at den kritik, der har været internt i partiet, har medført ændringer i kommunikationen mellem folketingsgruppen og baglandet.

Godt nok blev hovedbestyrelsen ikke udvidet, ligesom en gruppe lokalformænd i Østjylland og Syddanmark ønskede det. I stedet etablerede Kristian Thulesen Dahl et såkaldt tillidsmandsforum for at styrke dialogen mellem partitoppen og lokalforeningerne.

- Jeg synes faktisk, det lyder som en okay løsning, men det skal jo lige have lov til at virke, siger Steffen Daugaard, byrådsmedlem i Middelfart, der også nægter at tale om et formandsskifte.

Han mener allerede at kunne mærke, at informationsniveauet fra folketingsgruppen til byrådsmedlemmerne er blevet væsentligt bedre.

- På ugentlig basis kommer der orientering, som jeg aldrig har fået før. Alt, hvad man drøfter derinde på de forskellige områder, om lovforslag og for og imod, kommer ud til os. Før kunne man finde det selv, men nu får man det tilsendt. Det er knaldgodt, siger Steffen Daugaard.

Krise i Dansk Folkeparti

 1. Hovedbestyrelsesmedlem: DF "flakker rundt". I begyndelsen af maj rettede Anders Vistisen, hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Folkeparti og tidligere medlem af Europa-Parlamentet, en skarp kritik af partiet.
  - Det er som om, man har ramt en mur med 120 kilometer i timen, men man slingrer videre, uden man egentlig har taget nogle ret grundlæggende ting til revision, sagde han blandt andet.
  Vistisen fik efterfølgende en skarp advarsel fra resten af hovedbestyrelsen. Dertil kom også en plads i et nyt udvalg, der skal forberede partiet på kommunalvalget i 2021.
 2. Bagland ønskede større hovedbestyrelse. En gruppe lokalformænd i Østjylland og Syddanmark pressede tidligere i år på for en udvidelse af partiets hovedbestyrelse, der består af 12 medlemmer.
  - Vil vil gerne tættere på Christiansborg og have et tættere samarbejde med vores ledelse og mere indflydelse på Dansk Folkepartis politik, sagde Nicolai Estrup fra DF’s lokalforening i Randers.
  En udvidelse af hovedbestyrelsen blev det ikke til. I stedet gik man på kompromis og oprettede et såkaldt tillidsmandsforum, hvor hver af DF’s ti storkredse vil være repræsenteret.
 3. Byrådsmedlemmer melder sig ud. I maj og juni har seks byrådsmedlemmer sagt farvel til Dansk Folkeparti.
  - De er ved at lave en dødssejler derinde (på Christiansborg, red.). Det er jeg ked af. Vi kan bare ikke forene os med Dansk Folkeparti mere, sagde John Pawlik, der nu i stedet repræsenterer Nye Borgerlige i byrådet i Vordingborg, til TV2.
 4. Byrådsmedlem opfordrer Thulelsen Dahl til at gå af. I mandagens udgave af avisen Danmark opfordrer Hans K. Sønderby, byrådsmedlem for DF i Esbjerg Kommune, sin partiformand til at gå af.
  - Jeg tror, at politikken og de vage holdninger knytter sig til Thulesen Dahl. Den kan han som formand ikke slippe for. Derfor har en anden nemmere ved at komme med en anden udmelding. Jeg synes, han skal indse, at hans løb som værende i spidsen er kørt. Jeg tror ikke, at han kan vende udviklingen, siger Hans K. Sønderby, der peger på Morten Messerschmidt som et oplagt alternativ.

Radio4 har besøgt Hjordkær i Sønderjylland, hvor hver fjerde stemte på Dansk Folkeparti til folketingsvalget i 2015, for at tale med borgere om, hvad de i dag synes om partiet og dets formand. Lyt med her.

Annonce
Annonce
Skjern

Her kan en ny skole bygges ved kulturcentret: Men i sidste øjeblik er en ny placering i spil i den anden ende af Skjern

Skjern For abonnenter

Nyhedsanalyse: Skolen i Skjern er en kattepine for politikerne uanset hvilken løsning de vælger

Tarm

Heldig Lotto-vinder: Købte sin kupon i Tarm og vinder over tre millioner

Vestjylland

Efter rekordregnskab: Møbelvirksomhed køber konkurrent

Hvide Sande

Branden på 'Det Gamle Hotel': Vidne fortæller, at der stod en grill på altanen

Hvide Sande For abonnenter

Efter branden: Der hviler en særlig stilhed over feriebyen, som mistede sit vartegn

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Debat

Debat: PFAS-forurening - Nu må Forsvaret få fingeren ud

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Skjern

Brian har reddet to landsbyer fra butiksdød: Nu skal han sætte gang i genåbnet butik ved vestkysten

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Hvide Sande

Gaseksplosion i rygeovn: Brandvæsnet måtte rykke ud til fiskeforretning

Sport For abonnenter

Lange næser i Ølstrup: Oprykningsdrømme er blevet til gummiben efter nederlag i Viborg

Erhverv

Detailhandlen kom flot gennem corona-krise: Nu skal vinderen af årets erhvervspris findes

Annonce