Annonce
Skjern

Byrådsflertal sagde ja til 367 hektar solceller i Gestenge men nej til 22 hektar ekstra

Da borgmester Hans Østergaard (V) gjorde regnestykket op, havde 17 af 28 byrådsmedlemmer stemt for 367 hektar solceller i Gestenge. Foto: Poul Osmundsen
17 byrådsmedlemmer ud af 28 gav grønt lys for, at planlægningen af gigantiske solcelle-anlæg mellem Lem, Dejbjerg og Stauning kan gå i gang; der var ikke tilslutning til at udvide projektområdet, så det samlede areal bliver på 389 hektar.

RINGKØBING-SKJERN: Det, der tegner til at blive Danmarks største solpark, Gestenge mellem Dejbjerg, Lem og Stauning, rykker nu nærmere.

På byrådsmødet tirsdag gav et flertal på 17 af de tilstedeværende 28 byrådsmedlemmer grønt lys for, at det seriøse planlægningsarbejde kan gå i gang efter en foroffentlighedsfase, hvor borgere, myndigheder, foreninger og andre har kunnet komme med bemærkninger og indsigelser.

Byrådsflertallet gik ind for en solcellepark på 367 hektar. Lodsejerne, der lægger jord til de mange solceller, havde bedt om at få projektområdet udvidet med yderligere 22 hektar, så det ville komme op på 389 hektar, men det var der ikke tilslutning til i byrådet.

Annonce

Forud for mødet var der opstået usikkerhed om, hvorvidt der overhovedet var flertal for projektet; de to kristendemokrater Kristian Andersen og Jesper Lærke kunne på mødet i økonomiudvalget for en uge siden ikke længere støtte Gestenge Solpark. Det sker blot to uger efter, at deres partifælle Hans Pedersen ellers havde sagt god for projektet i teknik- og miljøudvalget.

Lavbundsjord

På byrådsmødet gentog Kristian Andersen sit hovedargument imod et solcelleprojekt i den forslåede målestok - nemlig at kun omkring halvdelen af Gestenge Solpark er placeret på lavbundsjord, som ønskes udtaget af landbrugsproduktion.

- Et flertal i KD siger nej til projektet, som det nu er udformet, men ja til den del af det, der ligger mod nordøst, og som er placeret på lavbundsjord, sagde han.

Et flertal i KD siger nej til projektet, som det nu er udformet men ja til den del af det, der ligger mod nordøst, og som er placeret på lavbundsjord.

Kristian Andersen, Kristendemokraterne.

Niels Rasmussen (SF) rettede et hårdt angreb mod projektet som sådan.

- I SF kan vi ikke bakke op om 367 hektar men kun om de 200 hektar, der er opbakning til i lokalområdet. Projektet er et eksempel på, at det ikke er os politikere, der har sat dagsordenen; det har sit udspring i, at lodsejerne har indgået en aftale med GreenGo, inden der har været nogen kommunal planlægning, sagde han.

- Det kan godt undre mig... har de lodsejere fået en indikation om, at projektet kunne blive til noget? Man kunne få det indtryk, at der er indgået en aftale på forhånd.

Dette afviste borgmester Hans Østergaard (V) dog:

- Ingen har givet nogen form for garantier om noget til nogen som helst, sagde han.

Annonce

Grøn omstilling

John G. Christensen (S) sagde, at projektet vil "bidrage voldsomt til den grønne omstilling".

- Det vil skære CO2-udledningen ned med 95.000 tons, og 55.000 husstande vil kunne opvarmes. Det vil også bidrage betydeligt til økonomien i de tre sogne, sagde han.

- I Venstre har vi et flertal på otte ud af ni, der går ind for projektet. Det spiller godt sammen med vores grønne omstilling, og det giver midler til lokalsamfundet, sagde Jakob Agersbo (V).

- Jeg er varm tilhænger af solceller, men når det kommer til processen, er jeg mod den måde, vi gør det på. Hvorfor ikke placere de 1000 hektar solceller, vi har besluttet os for, der hvor vi opnår den største reduktion af CO2, sagde Lennart Qvist (C).

- Jeg tror ikke, vi kommer til at etablere 367 hektar solceller, uden at nogen er bekymret. Det, jeg må forholde mig til, er, at over 80 procent af jorden er lavbundsjord. Jeg har tillid til, at vores forvaltning arbejder seriøst med det her, sagde Søren Elbæk (S).

- Jeg stemmer imod, og det har jeg gjort fra dag ét. Det er et spændende projekt, men der er ingen grund til, at det skal være så stort, sagde Lise Juhl Hansen (V).

- Jeg stemmer for i dag, fordi jeg hellere vil have det samlet end at se hele kommunen overplastret med små solcelleanlæg, sagde Kristian Bøgsted (O).

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Jimmi gør det politikerne drømmer om: Nu vil han selv være en af dem

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Super-sti i klitterne hænger i bremsen - lodsejere vender tommelen nedad

Skjern For abonnenter

Som 22-årig vandt Benjamin en pris for sin webshop: Nu hjælper han andre iværksættere med at få succes

Debat

De utilfredse råber højt: Vil vi have udvikling eller fortsat afvikling?

Ringkøbing

Farvel til de gamle rustne master: Flere steder i Ringkøbing skiftes gadebelysningen ud

Ringkøbing-Skjern

Desperat mangel på kandidater: Ingen ældre mødte op til Ældrerådets møder

Sport For abonnenter

Weekendens seriefodbold: Ingen kan bremse Ølstrup G&U og Faster/Hanning på vejen mod oprykning - BK Klitten snupper tre point uden at spille

Debat

At rejse er vigtigt: Nysgerrigheden har taget mig til England, Tyskland og Israel

Skjern

Politiet forbi tre gange i Skjerns natteliv: Slagsbrødre ville ikke bidrage til opklaring

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Videbæk

19 børnehavebørn i Vorgod/Barde er coronasmittet: Fire var positive på fjerdedagen

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

Hvide Sande

Atlantic Sapphire-branden driller stadig: Ny efterslukning i dag

Annonce