Annonce
Ringkøbing-Skjern

Byrådet lander budgetforlig på rekordtid: Vil bruge en halv milliard på bygninger og veje

Det tog kun en enkelt dag for borgmesteren og det meste af det øvrige byråd at blive enige om at løfte velfærden og anlægsbudgettet til nye højder. Foto: skaa
Et næsten enigt byråd har netop indgået budgetforlig, hvor der både var plads til mere kernevelfærd og et tårnhøjt anlægsbudget på mere end en halv milliard de kommende fire år. DF og løsgænger står udenfor.

Ringkøbing-Skjern: Han havde i spøg sagt, at det kunne klares på en formiddag.

Borgmester Hans Østergaard (V) og resten af byrådet måtte dog bruge en lang dag til at lande en budgetaftale. Til gengæld plejer det at tage næsten to dage, så der er tale om en ny rekord, sagde Hans Østergaard på et pressemøde om budgettet, som blev holdt på Bechs Hotel i Tarm fredag eftermiddag.

Her glædede han sig over at hans eget parti Venstre, Socialdemokratiet, Kristendemokraterne, SF, Konservative og løsgængeren Jesper Lærke står bag en aftale for den kommunale økonomi de kommende fire år.

Annonce

- Vi har haft nogle helt andre forudsætninger, end vi havde sidste år, hvor vi skulle ud og spare. Det skyldes, at Ringkøbing-Skjern er blevet tilgodeset i forbindelse med kommunalreformen. Derfor har der både været råderum til at øge velfærden og til et markant løft på anlægssiden, lød det fra borgmesteren.

Viceborgmester Søren Elbæk (S) er enig.

- Jeg glæder mig over et robust budget. Udligningsreformen har gjort en verden til forskel for en kommune som vores, og det vil jeg gerne kvittere regeringen og Folketinget for, sagde han.

Børnehaver til alle

Helt konkret betyder budgetaftalen, at der er blevet penge til et tårnhøjt anlægsbudget. De kommende fire år skal der investeres mere end en halv milliard kroner i bygninger og veje.

Det kan blandt andet borgere i Rækker Mølle glæde sig over. Her bliver der tre millioner kroner til en ny vuggestue. Børnehaven Solstrålen i Videbæk får 17,5 millioner. Der er sat 18 millioner af til Holmsland Børnehus, mens Tarm Skole bliver renoveret for 10 millioner. Ungdomsskolen i Skjern kan langt om længe se frem til at få ny permanent adresse med 17 millioner kroner til nybyggeri. Der er også sat mere end fire millioner kroner af til en ny natur- og kulturbus, som skoler og børnehaver kan bruge til transport rundt i kommunen.


Vi har haft nogle helt andre forudsætninger, end vi havde sidste år, hvor vi skulle ud og spare. Det skyldes, at Ringkøbing-Skjern er blevet tilgodeset i forbindelse med kommunalreformen. Derfor har der både været råderum til at øge velfærden og til et markant løst på anlægssiden

Hans Østergaard (V), borgmester


Velfærden får også et løft med 20 millioner kroner ekstra til handicap- og psykiatriområdet næste år. Også beskæftigelsesområdet får 20 millioner kroner til næste år.

Annonce

Masser af ny asfalt

Og så er der sat 116 millioner kroner af til vejprojekter de kommende fire år - en stor del af pengene skal bruges til omfartsvej og rundkørsler ved Søndervig. Også cyklisterne får bedre vilkår med en ny cykelsti fra Vinterleje til Nymindegab. Endelig skal der bruges 25 millioner kroner til at samle vej- og parkafdelingen i Ringkøbing.

Den investering var hverken Dansk Folkepartis to byrådsmedlemmer eller løsgængeren Svend Boye Thomsen med på.

Annonce

Står udenfor

Derfor valgte de tre byrådsmedlemmer ikke at stemme for den samlede budgetaftale, fordi de mener, at flytningen af vej og park-afdelingen er unødvendig.

- Vi har fuld forståelse for ønsket, men vi mener ikke, det er tvingende nødvendigt, og derfor mener vi, at pengene kan bruges bedre på andre områder. Vi foreslår derfor, at de 25 millioner kroner i stedet bruges på forbedringer af vores infrastruktur i form af investeringer i blandt andet bedre veje og flere nye cykelstier, lyder det fra trioen.

De to DF'ere og Svend Boye Thomsen vil derfor fremsætte et ændringsforslag i forbindelse med vedtagelsen af budgettet i byrådssalen senere på efteråret.

Borgmester Hans Østergaard (V) erkender, at han gerne havde set et enigt byråd stå bag aftalen. Men han fastslår, at de tre byrådsmedlemmer er med på resten af budgetaftalen.

- Det er de små ting, der skiller os, sagde han på pressemødet.

Annonce

Måske råd til skolebyggeri

Borgmesteren havde på forhånd sagt, at der ikke skulle diskuteres skolestruktur på budgetkonferencen, fordi man politisk vil afvente skolestrukturudvalgets arbejde senere på efteråret. Og det kom til at holde stik.

Det betyder samtidig også, at der de kommende fire år ikke er taget højde for en ændring af skolestrukturen i budgettet. Foreløbige tal fra skolestrukturudvalget viser ellers, at det kan komme til at koste kommunen mange millioner at nedlægge eller sammenlægge skoler, fordi det netop kræver nybyggeri.

Hvis I har brugt alle pengene på et historisk stort anlægsbudget, vil kommunen så have råd til at ændre skolestrukturen?

- Skulle der ske ændringer i skolestrukturen, så tager det en vis tid. Det er ikke sådan, at man skal ud og bygge i i morgen, siger Hans Østergaard.

Når der ikke er sat penge af i budgettet de næste fire år, handler det så om, at I ikke forventer, der vil ske de store ændringer med skolestrukturen?

- Slet ikke. Det ved vi reelt ikke noget om endnu. Bliver der brug for penge, må vi se på det. Er der ikke penge til at bygge en ny skole, så bygger vi den selvfølgelig ikke, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Restauranter i Søndervig og Hvide Sande lider under taxa-mangel: - I yderste tilfælde har vi selv kørt gæster hjem

Navne

Ny post til RAH-formand

Annonce