Annonce
Tarm

Byportene skulle skrottes, men nu har Torben købt et af tårnene: Det skulle bare ikke dø

Tarms høje byporte fik lov at stå fra 1991 til januar 2020. De tre gamle porte skulle køres til skrot, men nu har Torben Majgaard Hansen fra Lønborg købt et tårn fra den ene port. Foto: Johan Gadegaard
Siden 1991 har de høje hvide byporte budt velkommen til Tarm, men i januar skulle de skrottes. Den tanke kunne en af de lokale ikke bære, så han har købt et tårn fra den ene port.
Annonce

TARM: - Det var den pæneste af dem!

Rusten titter frem på enkelte af samlingerne, og boltene har også skiftet farve. Men ellers er det kun de grønne alger på den hvide maling, der for alvor vidner om, at tårnet fra en af Tarms byporte har slubret vestjyske vind og vejr i sig i snart 30 år.

54-årige Torben Majgaard Hansen viser rundt på sin landejendom i Lønborg. Et par hundrede meter fra hovedvejen og byskiltet ligger det eneste overlevende fra Tarms tidligere vartegn. For de tidligere byporte blev skrottet i januar og erstattet med betonelementer. Inden da nåede Torben Majgaard Hansen at købe et af tårnene fra byportene.

- Det skulle bare ikke dø. Sådan noget her kan man ikke købe for penge, siger Torben Majgaard Hansen.

Det kan blive stående længe, for det er galvaniseret. Det kan stå her i 30 år mere. Det går aldrig til. Aldrig.

Torben Majgaard Hansen, byport-ejer, Lønborg

Annonce

Kostede ikke alverden

Torben Majgaard flyttede til Tarm i 1987 og har i de seneste 12 år boet i Lønborg. Han har derfor fulgt byportene, siden de kom op i 1991. Da han så, at byportene pludselig lå i vejgrøften og kunne læse sig til, at de skulle skrottes, gik han i gang med at undersøge, hvem der stod for opgaven. Nu kan man så finde et af tårnene i Lønborg. Torben Majgaard Hansen har selvfølgelig valgt at købe et af de to tårne, der stod på Lønborgvej.

Prisen var til at overkomme, for han skulle bare betale skrotværdien, så med transport løber det op i omtrent 2000 kroner plus moms. Trods prisen lokkede det ham ikke at købe begge tårnene fra Lønborgvej.

- Dog ikke, siger Torben Majgaard Hansen med et grin.

Annonce

Går aldrig i stykker

Hvis kommunen giver lov, vil Torben Majgaard rejse tårnet på sin grund. Så vil man kunne se det, når man kører ind i Lønborg fra Tarm. Skulle det lykkes at få en tilladelse, skal Torben Majgaard Hansen i gang. For det første skal tårnet have et fundament at stå på. Derefter skal tårnet sminkes. Det skal have et par nye bolte, en omgang algefjerner og en tur med malerrullen. Så er tårnet klar til at byde velkommen igen.

- Det kan blive stående længe, for det er galvaniseret. Det kan stå her i 30 år mere. Det går aldrig til. Aldrig, siger Torben Majgaard Hansen med et smil.

Han er til daglig selvstændig og rejser Danmark rundt for at servicere de offentlige svømmehaller. Så selvom tårnet fra byporten kan bruges som reklamesøjle for hans virksomhed, er han godt klar over, det ikke får den store betydning for hans indtægt. Derfor har han umiddelbart heller ikke planer om at lade tårnet blive blåt ligesom hans logo. I første omgang får den hvide farve lov at blive.

Torben Majgaard håber på, at tårnet kan få lov at rage i vejret til næste år.

Det er her, Torben Majgaard Hansen håber at få lov at sætte tårnet op uden for sit hjem i Lønborg. Foto: Johan Gadegaard
Tårnet trænger til algefjerner, nye bolte og en klat maling, men ellers er der ikke noget til hinder for, at det kan holde 30 år eller mere, mener Torben Majgaard Hansen. Foto: Johan Gadegaard
Betonsøjlen med et billede af Kulturtagene har erstattet Tarms gamle byporte. Det huer ikke Torben Majgaard Hansen, som med sit køb af noget fra en af de gamle byporte har gjort sit til, at de gamle byporte ikke ryger helt ud i glemslen. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Første tilfælde af brasiliansk variant fundet i Danmark

Annonce