Tarm

Byportene får dødsstødet: Penge frigivet til forskønnelse af Tarm

Snart er Tarms byporte en saga blot. De skal rives ned, og på fundamentet skal der laves en ny løsning, så der stadig kan sættes bannere op. Arkivfoto: Christian Baadsgaard
Teknik- og miljøudvalget har frigivet 1,8 million kroner til forskønnelse af Tarm. Byportene er med i puljen, og de skal fjernes og erstattes af noget andet, så der stadig kan sættes bannere op.

TARM: Nogle klapper i hænderne, mens andre bliver vemodige og nostalgiske, for nu er det sikkert og vist: Tarms karakteristiske byporte skal fjernes.

Teknik- og miljøudvalget frigav forleden 1,8 millioner kroner til at forskønne hele byen, og med i den pulje er bortskaffelse af byportene, der har stået der siden 1990. Dengang var det en midlertidig løsning for at trække folk fra den nye omfartsvej og ind til butikkerne i byen, og i årevis har det været planen, at de gamle byporte skulle fjernes, fordi de var hærget af tidens tand. I stedet skal der laves noget nyt på det eksisterende fundament, så der kan sættes banner op, eksempelvis med reklame for markedsdagene.

Med i puljen er også en storskærm ved Per Arnoldis kulturtag, hvor folk kan mødes og se eksempelvis landskampe. Desuden skal der sættes nye LED-gadelamper op i Storegade, og julebelysningen skal også fornyes. Hertil kommer der blomsterkummer og flagstangs-allé - og for at højne trafiksikkerheden, skal der males cykelbane langs fortovskanten.

Pengene blev allerede afsat på det kommunale budget i 2016. Siden har der været forhandlinger i gang, og med den seneste ansøgning er det lykkedes at udpege ting, som vil give et løft til hele byen i stedet for blot at fokusere på Storegade.

- Det er mange spændende ting, som jeg ser frem til med interesse, og det er godt for Tarm at få dette løft, siger John G. Christensen, formand for teknik- og miljøudvalget.

Ansøgningen om pengene er udarbejdet af foreningslivet i byen, og titlen på projektet er Fra stationsby til kulturby. En arbejdsgruppe med repræsentanter fra foreningslivet har stået bag, og arkitekt Bo Christensen har været med som faglig sparringspartner. Tarm Udviklingsforums formand, Steen Rosby er meget glad for at pengene nu er frigivet. Nu skal arbejdsgruppen mødes.

- Vi skal lave en prioriteret rækkefølge over de ting, vi skal have lavet, for der er nogle ting, der er nemmere at tage hurtigt fat i, siger Steen Rosby.

0/0

Tophistorier

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Tarm For abonnenter

Jonas har fans verden over - men skal stadig gå tur med hunden Pepsi hjemme i Tarm

Tophistorier

Skjern

Følg med fotografen i marken: Hvad kornet gemte på

Navne For abonnenter

Slut efter 46 år i den kommunale verden: Nu tager jeg et fjolleår

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Ringkøbing-Skjern

100 svedende hårde kilometer: "Spændende rejse" ventede 80 ultraløbere på vej Ringkøbing Fjord rundt

Annonce