Annonce
Ringkøbing-Skjern

Byggesager forhales: Nyt bygningsreglement skaber undren og frustration hos bygherrer

Byggesagsbehandlingen er blevet væsentligt ændret fra årsskiftet. Det giver bygherrer og forvaltningen udfordringer. Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Nyt bygningsreglement giver udfordringer for både bygherrer og for den kommunale administration; udvalgsformand forudser længere sagsbehandlingstider på en række sager.

RINGKØBING-SKJERN: Et nyt bygningsreglement giver udfordringer for både bygherrer og den kommunale administration.

Fra årsskiftet er det ikke længere kommunen, der skal foretage sagsbehandlingen, når det gælder brandforhold og bærende konstruktioner i de byggesager, der ikke drejer sig om parcelhus- og sommerhusbyggeri.

Fremover er det et krav, at der ved erhvervsbyggeri og ved etageejedomme skal tilknyttes en certificeret brandrådgiver og en certificeret statiker - ingeniører med speciale i bygningsstrukturer.

Problemet er, at der indtil videre ikke er det antal certificerede rådgivere, der er nødvendige for at behandle de mange større byggesager, og det forsinker byggerier. Administrationen i Ringkøbing-Skjern Kommune oplever også stor undren blandt bygherrer over de nye nye, fordyrende krav.

- Det er et reglement, der blev indført af den foregående regering, og nu skal vi til at føre den ud i livet, siger formanden for teknik- og miljøudvalget, John G. Christensen (S).

Han forudser, at det vil tage et godt stykke tid at få de nye regler på plads, og at der skal bruges mange ekstra mandetimer på forvaltningen.

Godt nok skal kommunen fremover bruge færre ressourcer på sagsbehandling af de større sager, men til gengæld skal der bruges flere ressourcer end tidligere i forbindelse med færdigmelding af byggeriet - altså tilladelse til at tage det nye byggeri i brug.

I 2019 har der været 1017 byggesager i kommunen; skønsmæssigt ville cirka 150 af disse have været omfattet af den nye certificeringsordning, mens cirka 700 sager er omfattet af de ændrede færdigmeldings-regler.

Forvaltningen har endnu ikke overblik over, hvad regelændringerne vil betyde i forhold til ressourcer og sagsbehandlingstid på byggesager, der typisk har ligget på fire til seks uger. Men generelt er der en længere sagsbehandlingstid på byggesager end ønsket.

John G. Christensen lægger dog ikke skjul på, at han er betænkelig ved følgerne.

- De nye regler vi betyde længere og dyrere sagsbehandling, spår han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kirken skal være åben for alle på én gang

Vi kan efterhånden ikke være i tvivl om, at følgende ligesom er måden at opføre sig på lige nu: Bliv hjemme. Hold afstand. Undgå nærkontakt med andre. Statsminister Mette Frederiksen har sagt det mere end én gang. Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm har sagt det mere end én gang. Næsten alle fra 7 til 97 år kan gentage de tre opfordringer, hvis de bliver vækket midt om natten. Når det er sagt, var det lige før, at jeg fik fornemmelsen af, at en af statsministerens holdkammerater, kirkeminister Joy Mogensen, havde pjækket fra sit job de seneste uger. Det var i hvert et faktum, at 1. april - og nej, det var ikke en aprilsnar - blev ideen om at genåbne kirkerne i løbet af påsken lanceret. Større form for modstrid med de regler, myndighederne selv har opstillet for at undgå, at coronasmitten spreder sig, skal der ledes lang tid efter. Bare tanken om at samle kirkegængere, og der er altså tale om mange ældre mennesker med et skrøbeligt helbred, var langt ude. Samtidig er der ingen tvivl om, at både præster og menighedsråd har arbejdet hårdt og kreativt for, at kirkelivet har levet videre så godt som muligt. Det er blandt andet sket ved at sende ugens prædiken via sociale medier. Der er endda eksempler på flere til tilhørere til en prædiken på nettet i forhold til en traditionel prædiken, der som bekendt kræver, at folk kigger forbi kirken. Der vil dog stadig være faste kirkegængere, der ikke kan være med på de betingelser, og det kan ikke være rigtigt. Derfor var det glædeligt at læse, hvad provesteforeningens formand Peter Birchs blandt andet havde at sige om ministeriets idé: "Når vi genåbner, skal det være for, at vi kan samles. Den her udmelding lægger op til en påskefejring efter først til mølle-princippet, og det er uigennemtænkt. Det er uacceptabelt at gøre gudstjenesten til noget for nogle. Gudstjenesten er og skal altid være åben for alle". Om det er Peter Birchs udmelding, Joy Mogensen har fået tilsendt, eller om hun har slået øverste etage til efter en nedsmeltning, skal jeg lade stå hen i det uvisse. Et eller andet er der i hvert fald sket fra 1. april til 2. april, for kirkerne forbliver lukket i påsken, og sådan skal det selvfølgelig være.

Annonce