Annonce
Erhverv

Butiks-formand i Velling træder tilbage: Social kontrol, kritik og bagtalelse

Gitte Bille forlader formandsposten, og retter ved samme lejlighed en kraftig kritik mod den måde, Patrick Laursen er behandlet på. Arkivfoto.
Gitte Bille og Lars Jensen er udtrådt af andelsbutikkens bestyrelse. Der er indkaldt til ekstraordinær generalforsamling i foreningen 21. januar; butikken holder dog åben, og bestyrelsesmedlem Boi Nielsen er overbevist om, at den har en fremtid.

VELLING: Mødet i bestyrelsen for andelsbutikken i Velling i aftes endte med, at formand Gitte Bille og bestyrelsesmedlem Lars Jensen valgte at udtræde af bestyrelsen.

Beslutningen kommer oven på, at butiksbestyrer Patrick Laursen - i øvrigt Gitte Billes svigersøn - i forgårs på Facebook-gruppen "Vi vil i Velling" meldte, at han stopper med øjeblikkelig virkning efter blot fire måneder som købmand.

Tilbage i bestyrelsen er Boi Nielsen, Klaus Christensen, Oluf Madsen, mens suppleant Niels Chr. Andersen indtræder i bestyrelsen.

- Vi har derfor besluttet at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling 21. januar, så vi kan få suppleret bestyrelsen. Vi skal jo også have fundet en ny formand, siger Boi Nielsen.

Han understreger, at selv om Patrick Laursen altså er stoppet som butiksbestyrer med øjeblikkelig virkning, holder forretningen åbent og kører videre som hidtil. To frivillige, den tidligere butiksbestyrer, Inge-Lise Kristensen, der i 13 år ledede butikken, og Margit Thomsen vil stå bag disken.

Annonce
Butikken lukker ikke: Inge-Lise Kristensen og Margit Thomsen står fortsat bag disken i Min Købmand i Velling. Arkivfoto Mads Dalegaard.

Stor udskiftning

Der har været en hel del udskiftninger på posten som købmand i Velling det seneste års tid. 1. april 2019 sagde Jens Bonde op efter et år og afløstes af David Garcia, der havde været deltidsansat i butikken. 1. september trådte Patrick Laursen til; og nu skal bestyrelsen altså ud at finde en ny købmand.

Om baggrunden for, at han har valgt at stoppe som købmand efter få måneder, skrev Patrick Laursen på Facebook:

"Grunden til, at jeg stopper, er, at der den seneste tid har været en del kritik og rygter, som er svære at tage hånd om, når det ikke bliver sagt direkte til en selv. Det har ikke været min intention at fornærme nogen, og det beklager jeg, hvis det er tilfældet. Jeg synes, det er synd for butikken, at bestemte personer skaber rygter og gør alt for at skabe en dårlig atmosfære omkring butikken og mig".

Over for Dagbladet udtalte han i går, at han ikke ønskede yderligere at uddybe kritikken:

- Det vil bare gøre det hele værre, og jeg har ikke noget ønske om at skade butikken. Men jeg kan sige så meget, at det har handlet om kritik af den måde, jeg har bestilt varer på og forskellige andre ting, som jeg ikke vil komme nærmere ind på. Til sidst blev det for personligt og fik nærmest karakter af voksenmobning, og så var grænsen nået, sagde han.

"Ukendt proces"

Her til morgen satte Gitte Bille og Lars Jensen et opslag på "Vi vil i Velling", hvor de forklarede årsagerne til, at de valgt at forlade bestyrelsen. De skrev:

"Kære medborgere i Velling. Lars Jensen og jeg er i går aftes udtrådt af bestyrelsen for Velling Andelsbutik. Årsagen er, at der i kredsen omkring butikken, deriblandt enkeltmedlemmer af bestyrelsen, har været, en for os ukendt proces, uden bestyrelsens mandat. Denne gruppe har formået at miskreditere bestyrelsens valg af købmand og ønsket ham afsat af posten. Der findes ikke en modsætning i målet om, at butikken skal overlever og økonomien sikres, men det har ikke været muligt for os at etablere en debat blandt den samlede bestyrelse, så vi kunne handle ud fra fælles beslutninger. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi har ønsket at arbejde for butikkens overlevelse. Det er vigtigt, at Velling har en butik. Vi vil gerne sige tak for jeres opbakning og for den tid vi har været i bestyrelsen."

Dagbladet har spurgt Gitte Bille, om hun har yderligere kommentarer. Hendes svar er, hvad hun skrev i den interne formandsberetning til bestyrelsen onsdag aften:

"Den historie, vi fortæller om os selv og hinanden, er det klister, der kan binde os sammen. Den gode fortælling giver stærk identitet og solidaritet. Men når et lille samfunds sammenhængskraft viser sig som social kontrol, kritik og bagtalelse, ser vi det samme samfund på vrangen. Det skulle tage mig fire år at opleve det, som den soap-opera der har udspillet sig på det seneste. Jeg har fint fantasi til at forestille mig de historier, der nu skal fortælles for at genskabe en gammel balance. Jeg fratræder idag min post som bestyrelsesformand i Velling Andelsbutik, og udtræder af bestyrelsen".

Boi Nielsen vil ikke kommentere sagen yderligere.

- Vi ønsker at komme videre. Når vi har holdt ekstraordinær generalforsamling, går vi i gang med at finde en ny købmand, for vi er overbeviste om, at der er baggrund for en købmandsbutik i Velling, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce