Ringkøbing

Bunkerne er blevet et aktiv

Den første film i Bunker Film Festivalen er "Der Untergang". Pressefoto

I mange år var de tyske bunkere mest af alt et dårligt minde om den tyske besættelse. Nu er de erindringspunkter, der kan bruges til at fortælle nye generationer om historien, og altså også til den filmfestival, der begynder i dag i Ringkøbing.

Ringkøbing: Museumsleder Peter Carstensen er meget spændt på at se, hvordan forsøget med Bunker Film Festival falder ud.

- Det er en rigtig god idé at prøve af, hvordan man på en anderledes måde kan formidle historien om bunkerne og 2. verdenskrig. Den udvikling, som vi har set omkring bunkerne, er at de fra at være negativ kulturarv, der mindede os om tyskernes besættelse, nu er blevet vendt til at være erindringspunkter, hvor man kan fortælle historien om 2. verdenskrig, siger Peter Carstensen.

- Da Sahlfeldts bunker blev fundet i 2008, fik man meget interesse for den personlige historie her på egnen. Bunkeren var ikke længere "bare" et forsvarsværk, men også historien om de unge tyske drenge, der bliver sendt her op. Samlet set trak udstillingen 65.000 gæster til Ringkøbing Museum, og det kom bag på os, at interessen var så stor, fortæller Peter Carstensen.

Interessen for Museets bunkerture er også steget markant, både hos tyskere og danskere, siger han.

- Jeg tror, at vejret er ret afgørende for forsøgets succes. Men igen, det er et pilotprojekt, så man skal finde ud af, hvad der kan lade sig gøre - også i dårligt vejr. Hvis forsøget bliver en succes, skal jeg da ikke afvise, at museet kunne være interesseret i at hjælpe med at gentage filmfestivalen, siger Peter Carstensen.

Den udvikling, som vi har set omkring bunkerne, er at de fra at være negativ kulturarv, der mindede os om tyskernes besættelse, nu er blevet vendt til at være erindringspunkter, hvor man kan fortælle historien om 2. verdenskrig.

Peter Carstensen, museumsleder.

BUNKER FILM FESTIVAL

FREDAG 24. AUGUST15:00 Åbning af Bunker Film Festival ved Vesterkær 16, Ringkøbing

15.15 Historisk omvisning i bunkerne ved Vesterkær (Gratis)

16.00 Film i bunker, Vesterkær: "Der Untergang" + fortælling (95 kr. - kan købes på stedet)

21.15: Open-air-film, Søndervig Strand ved Badevej: "Dunkirk" (Gratis)

LØRDAG 25. AUGUST

11.30 Historisk omvisning i bunkerne ved Vesterkær (Gratis)

12.00 Film i bunker, Vesterkær: "Waltz with Bashir" + fortælling (95 kr. - kan købes på stedet)

15.00 Historisk omvisning i bunkerne ved Vesterkær (Gratis)

15.30 Film i bunker, Vesterkær: "Buried" + fortælling (95 kr. - kan købes på stedet)

15.30 Film i Ringkøbing Biograf: "Under Sandet" (80 kr. - købes i biografen)

17.30 Historisk omvisning i bunkerne ved Vesterkær (Gratis)

18.00 Film i bunker, Vesterkær: "Das Boot" + fortælling (95 kr. - kan købes på stedet)

21.15: Open-air-film, Søndervig Strand ved Badevej: "Apocalypse Now" (Gratis)

SØNDAG 26. AUGUST

11.30 Historisk omvisning i bunkerne ved Vesterkær (Gratis)

12.00 Film i bunker, Vesterkær: "Der Untergang" + fortælling (95 kr. - kan købes på stedet)

15.30 Film i Ringkøbing Biograf: "Under Sandet" (80 kr. - købes i biografen)

Yderligere information: fb.me/bunkerfilmfestival

Direkte link til billetsalg: goo.gl/s23HWf

Vi er klar

Projektleder Mads Daugbjerg tjekker vejrudsigten ret tit i disse dage.

- På et tidspunkt så det ud til både regn og torden fredag aften. Nu ser det lidt bedre ud, men det er klart, at der er spænding omkring vejret til de udendørs forevisninger på stranden i Søndervig fredag og lørdag aften, siger Mads Daugbjerg.

De sidste par dage har han haft travlt med at holde styr på de frivillige, håndværkere og teknikere, der har gjort klar til filmfestivalen.

- Jeg har haft et alsidigt job med at hænge plakater op, lægge køreplader og trække kabler, men det har været spændende, og vi er klar, siger Mads Daugbjerg.

Det har været svært at sælge billetter til bunkerfilmvisningerne via et facebook-link, derfor vil der også være dørsalg på Vesterkær.

- Man risikerer selvfølgelig, at der er udsolgt, hvis man ikke har købt billet, men lige nu er der billetter til alle film, sagde Mads Daubjerg torsdag aften.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Højhuse og højspænding: Master, mandater og meninger

Læserbrev: I et læserbrev i Dagbladet søndag retter Bjarne Nielsen en skarp kritik af politikere i almindelighed og af mig i særdeleshed. Bjarne reflekterer over det forhold, at jeg har stemt for et etagebyggeri i Videbæk og nu personligt rammes af etableringen af 400 KV-ledningen, der antagelig bliver placeret meget tæt på Laugesens Have, hvor jeg er leder og hvor jeg har tjenestebolig med bopælspligt. I læserbrevet tillægger Bjarne Nielsen mig holdninger, jeg aldrig har haft, og udtryk, jeg aldrig har brugt. Jeg mener ikke, etagebyggeriet er uden betydning for de naboer, der bor tættest på. Og jeg har aldrig sagt det. Det ville højne kvaliteten af debatten, hvis Bjarne Nielsen ville holde sig til det, jeg faktisk mener, og det, jeg faktisk har sagt. Jeg har besøgt naboerne til etagebyggeriet. Jeg har talt med dem. Jeg har brugt langt mere tid på modstandere af projektet, end jeg har brugt på projektmagerne. I alle politiske sager mener jeg, det er en pligt at orientere sig grundigt, inden man tager stilling. Det har jeg gjort i den sag. Herefter har jeg taget stilling. I byrådet var der et flertal for etagebyggeriet. Det er mandaterne der tæller. Det er demokrati. Jeg forstår og anerkender fuldstændig de gener, det påfører beboerne på Dalsvinget. Det har jeg sagt gennem hele sagen. Det mener jeg stadig. Alle beslutninger i politik har konsekvenser for de mennesker, der bliver berørt af det. Særligt enhver form for udbygning eller udvikling - af hvad art tænkes kan. Vi ønsker øget bosætning i alle vores byer. Vi ønsker en bedre infrastruktur. Vi ønsker et bedre klima. Vi ønsker bedre og større bygninger til institutioner. Det er altid en knivskarp afvejning af fordele og ulemper. Det er et klassisk politisk dilemma. Vi er valgt til at træffe beslutninger. Det mener jeg, politikere skal gøre - og så i øvrigt tage ansvar for beslutningerne. For så vidt angår anlæg af en 400 KV-ledning tæt på Laugesens Have gælder præcis det samme forhold. Jeg er personlig berørt af projektet al den stund, at min bolig kan blive eksproprieret. Jeg er derfor inhabil i sagen - og må ikke deltage i den politiske behandling af sagen. Det beklager jeg. Men det er vel rimeligt, at politikere afholder sig fra at behandle sager, som de kan have personlige interesser i? Jeg er ansat som leder af Laugesens Have. Her er det min opgave at forsvare de forretningsmæssige interesser på stedet. Laugesens Have og jeg selv forventer at blive behandlet med samme rettigheder og pligter som alle andre borgere eller virksomheder. I den forbindelse vil jeg understrege, at Laugesens Have og jeg må tage de heraf følgende konsekvenser. Det er min mening. Jeg har aldrig sagt andet.

Annonce