Ringkøbing

Bunkerne er blevet et aktiv

Den første film i Bunker Film Festivalen er "Der Untergang". Pressefoto

I mange år var de tyske bunkere mest af alt et dårligt minde om den tyske besættelse. Nu er de erindringspunkter, der kan bruges til at fortælle nye generationer om historien, og altså også til den filmfestival, der begynder i dag i Ringkøbing.

Ringkøbing: Museumsleder Peter Carstensen er meget spændt på at se, hvordan forsøget med Bunker Film Festival falder ud.

- Det er en rigtig god idé at prøve af, hvordan man på en anderledes måde kan formidle historien om bunkerne og 2. verdenskrig. Den udvikling, som vi har set omkring bunkerne, er at de fra at være negativ kulturarv, der mindede os om tyskernes besættelse, nu er blevet vendt til at være erindringspunkter, hvor man kan fortælle historien om 2. verdenskrig, siger Peter Carstensen.

- Da Sahlfeldts bunker blev fundet i 2008, fik man meget interesse for den personlige historie her på egnen. Bunkeren var ikke længere "bare" et forsvarsværk, men også historien om de unge tyske drenge, der bliver sendt her op. Samlet set trak udstillingen 65.000 gæster til Ringkøbing Museum, og det kom bag på os, at interessen var så stor, fortæller Peter Carstensen.

Interessen for Museets bunkerture er også steget markant, både hos tyskere og danskere, siger han.

- Jeg tror, at vejret er ret afgørende for forsøgets succes. Men igen, det er et pilotprojekt, så man skal finde ud af, hvad der kan lade sig gøre - også i dårligt vejr. Hvis forsøget bliver en succes, skal jeg da ikke afvise, at museet kunne være interesseret i at hjælpe med at gentage filmfestivalen, siger Peter Carstensen.

Den udvikling, som vi har set omkring bunkerne, er at de fra at være negativ kulturarv, der mindede os om tyskernes besættelse, nu er blevet vendt til at være erindringspunkter, hvor man kan fortælle historien om 2. verdenskrig.

Peter Carstensen, museumsleder.

BUNKER FILM FESTIVAL

FREDAG 24. AUGUST15:00 Åbning af Bunker Film Festival ved Vesterkær 16, Ringkøbing

15.15 Historisk omvisning i bunkerne ved Vesterkær (Gratis)

16.00 Film i bunker, Vesterkær: "Der Untergang" + fortælling (95 kr. - kan købes på stedet)

21.15: Open-air-film, Søndervig Strand ved Badevej: "Dunkirk" (Gratis)

LØRDAG 25. AUGUST

11.30 Historisk omvisning i bunkerne ved Vesterkær (Gratis)

12.00 Film i bunker, Vesterkær: "Waltz with Bashir" + fortælling (95 kr. - kan købes på stedet)

15.00 Historisk omvisning i bunkerne ved Vesterkær (Gratis)

15.30 Film i bunker, Vesterkær: "Buried" + fortælling (95 kr. - kan købes på stedet)

15.30 Film i Ringkøbing Biograf: "Under Sandet" (80 kr. - købes i biografen)

17.30 Historisk omvisning i bunkerne ved Vesterkær (Gratis)

18.00 Film i bunker, Vesterkær: "Das Boot" + fortælling (95 kr. - kan købes på stedet)

21.15: Open-air-film, Søndervig Strand ved Badevej: "Apocalypse Now" (Gratis)

SØNDAG 26. AUGUST

11.30 Historisk omvisning i bunkerne ved Vesterkær (Gratis)

12.00 Film i bunker, Vesterkær: "Der Untergang" + fortælling (95 kr. - kan købes på stedet)

15.30 Film i Ringkøbing Biograf: "Under Sandet" (80 kr. - købes i biografen)

Yderligere information: fb.me/bunkerfilmfestival

Direkte link til billetsalg: goo.gl/s23HWf

Vi er klar

Projektleder Mads Daugbjerg tjekker vejrudsigten ret tit i disse dage.

- På et tidspunkt så det ud til både regn og torden fredag aften. Nu ser det lidt bedre ud, men det er klart, at der er spænding omkring vejret til de udendørs forevisninger på stranden i Søndervig fredag og lørdag aften, siger Mads Daugbjerg.

De sidste par dage har han haft travlt med at holde styr på de frivillige, håndværkere og teknikere, der har gjort klar til filmfestivalen.

- Jeg har haft et alsidigt job med at hænge plakater op, lægge køreplader og trække kabler, men det har været spændende, og vi er klar, siger Mads Daugbjerg.

Det har været svært at sælge billetter til bunkerfilmvisningerne via et facebook-link, derfor vil der også være dørsalg på Vesterkær.

- Man risikerer selvfølgelig, at der er udsolgt, hvis man ikke har købt billet, men lige nu er der billetter til alle film, sagde Mads Daubjerg torsdag aften.

0/0
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Vært på nyt boligprogram på TV 2: Jeg er tosset med Hvide Sande

Ringkøbing-Skjern

Nu kommer der flere byggegrunde i Ringkøbing-Skjern Kommune

Ringkøbing For abonnenter

"Hvor er hampen?": Ringkøbing-par har hejst Christiania-flag over en del af haven

Erhverv

DN-formand og landbrugsformand drøftede klimaforandringer

Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Hvide Sande

Nu skal Hvide Sande-vraget på Fanø fjernes - ellers koster det

Hvide Sande

Strid om fødevarefestival i Hvide Sande: Arrangør sætter advokat på sagen

Ringkøbing-Skjern

Sparerunde smitter af på eliteklubber: Ringkøbing Håndbold mister en fjerdedel af kommunal støtte