Annonce
Ringkøbing

Bunker Film Festival flyttes til Ringkøbing og Søndervig

"Der Untergang" er en stærk film. At opleve den i en bunker vil helt sikkert gøre et stærkt indtryk.

Grundejerne i Houvig ville ikke huse Bunker Film Festival, men arrangementet er reddet med kort varsel og kommer nu til at finde sted i Ringkøbing og Søndervig.

Annonce

Ringkøbing/Søndervig: Der er lagt op til en spændende nyskabelse på vestkysten om 14 dage.

I Ringkøbing vil filmelskere og historieinteresserede for eksempel kunne se "Der Untergang" og "Das Boot" inde i en bunker fra 2. verdenskrig. På Søndervig Strand, hvor Bunker Film Festival 2018 også finder sted, vil der være Open Air film-forestillinger.

Film-fremvisningerne vil være suppleret med historiske rundvisninger og ekspert-talks.

Fredag 24. august og lørdag 25. august viser festivalen storfilm ved solnedgang på Søndervig Strand: "Dunkirk" og "Apocalypse Now". Open Air-visningerne er gratis.

24.-26. august åbnes en bunker ved Vesterkær i Ringkøbing - der under krigen var del af et tysk antiluftskytssbatteri og senere, under den Kolde Krig, blev overtaget af det danske civilforsvar - hvor der bydes på fem særlige og intime underjordiske visninger med introduktion. Billetter til 95 kroner til disse specielle oplevelser sættes til salg mandag den 13. august via fb.me/bunkerfilmfestival.

Desuden byder Ringkøbing Biograf som en del af festivalen på to visninger af den Oscar-nominerede "Under sandet", ligesom der vil blive udbudt guidede bunkervandringer i området. Se det samlede filmprogram og priser i faktaboksen.

Bunker Film Festival

Program:Fredag 24. august

16:00: "Der Untergang" - Visning i bunker (171 min, 95 kroner)

21:15: "Dunkirk" - Open Air på stranden i Søndervig (106 min - gratis adgang)

Lørdag 25. august

12:00: "Waltz with Bashir" - Visning i bunker (120 min, 95 kroner)

15:30: "Buried" - Visning i bunker (110 min, 95 kroner)

15:30: "Under sandet" - Ringkøbing Bio (100 min, 80 kroner)

18:00: "Das Boot" - Visning i bunker (154 min, 95 kroner)

21:15 "Apocalypse Now" - Open Air på stranden i Søndervig (147 min - gratis adgang)

Søndag 26. august

12:00: "Der Untergang" Visning i bunker (171 min, 95 kroner)

15:30: Land of Mine (Under sandet) / Ringkøbing Bio (100 min, 80 kroner)

Internettet: fb.me/bunkerfilmfestival (festivalside) og www.facebook.com/events/1062614223886156/ (festivalevent)Fakta: Festivalen er kommet i stand som del af projektet "Rethinking Tourism in a Coastal City" støttet af Innovationsfonden. Projektet er et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Kommune, Aarhus Universitet, Arkitektskolen Aarhus, Ringkøbing-Skjern-Museum, Naturkraft, Dansk Kyst- og Naturturisme og VisitAarhus.

De gratis Open Air filmvisninger vil finde sted ved denne bunker i Søndervig. Foto: Bunker Film Festival 2018.
Annonce

Festivalen, der nær ikke var blevet til noget

Festivalen skulle egentligt have fundet sted i Houvig, hvor der var udvalgt egnede bunkere, og de nødvendige tilladelser var indhentet. Men tilsagnet blev trukket tilbage efter pres fra den lokal grundejerforening.

Derfor var det en presset festivalledelse, der hurtigt skulle finde en ny placering. Initiativtagerne er derfor meget glade for, at det lykkedes, og at festivalen er klar til at skyde billetsalget i gang fra mandag 13. august.

- Det har været nogle turbulente uger, men det bliver fantastisk at se visionen realiseret, siger arrangør Mads Daugbjerg og fortsætter:

- Folk kan glæde sig til nogle helt særlige oplevelser, der er skræddersyet til de uvante og atmosfærefyldte rammer. Vi er taknemmelige for, at Ringkøbing-Skjern Kommune har bakket så stærkt op om projektet, også i forbindelse med flytningen og en rekordhurtig afklaring af de tekniske og logistiske spørgsmål.

Mads Daugbjerg fortæller også om en strøm af henvendelser fra interesserede, både private og offentlige, i kølvandet på kuldsejlingen af den oprindelige plan, herunder fra andre kommuner langs Vestkysten, der var interesserede i at se ideen ført ud i livet og derfor stille faciliteter til rådighed.

Mads Daugbjerg, der står i spidsen for festivalen, er til daglig lektor i antropologi ved Aarhus Universitet.

- Det er et vildt projekt, men der ligger nogle dybere tanker bag det hele. Efterkrigstidens landskab og dets mange betydninger indgår som en rød tråd i festivalen. Vi vil undersøge og udnytte bunkerne og deres "rå" kvaliteter på nye måder. Selvom de jo i sagens natur er fremmedelementer, er de efterhånden nærmest blevet opslugt af landskabet og er blevet en del af naturen og naturoplevelsen - eller, som i Ringkøbing, af byens industrielle infrastruktur."

Bunkeren på Vesterkær i Ringkøbing, hvor Bunker Film Festival også vil finde sted. Foto: Jørgen Kirk
Annonce

Beskyttelsesrum som oplevelsesrum

Filmfestivalen retter sig både mod de historie-, film- og oplevelsesinteresserede. Projektet udspringer af en fascination af de mange enorme blokke, der ligger ubenyttede hen langs især den jyske vestkyst.

- I stedet for at se bunkerne som forstyrrelser i landskabet vil vi bruge dem som stemningssættende rammer og oplevelsesrum, hvor ikke bare danmarkshistorien, men også mere almenmenneskelige sansninger kan blive vækket til live og forstærket. Forestil dig, hvordan det er at se en film om 2. Verdenskrigs kaos - men at gøre det i en bunkers indre, hvor både lydtætheden, temperatur og fugtighed er med til at gøre sanseoplevelsen stærkere og give den et særligt twist. Eller hvad det vil gøre for publikums oplevelse at se filmscener, der faktisk udspiller sig i en bunker, mens de selv sidder i en bunker, siger Mads Daugbjerg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce