Annonce
Navne

Buketten: Hverken corona eller cancer kan holde Jonna fra at hjælpe eleverne

Jonna Jensen i "Jonnas rum" med den flotte buket, der er bundet ved Bugges Blomster i Videbæk. Foto: Kaj Poulsgaard
Buketten fra Dagbladet går i denne uge til Jonna Jensen, der i 17 år som frivillig har hjulpet eleverne på Nørre Vium-Troldhede skole med de svære tal og bogstaver. Og intet kan afholde hende fra at komme i skolen - heller ikke corona.

Troldhede: Der findes frivillige, der gør en stor indsats, og så findes der frivillige der gør så stor en indsats, at de lige så godt kunne være på lønningslisten, hvis situationen var en anden.

Sådan en frivillig er Jonna Jensen. Hun hjælper til på Nr. Vium-Troldhede Skole nærmest hver dag. Det har hun gjort de sidste 17 år, og derfor har hun også fået sit helt eget rum; "Jonnas Rum". Rummet er beskedent. Præcis som denne artikels hovedperson. Lokalet gør ikke det store væsen af sig, men det har plads til det væsentligste; gode lærebøger, to stole, et bord og hjerterum til at lære.

Her kan Jonna have enetimer med elever, der har behov for lidt ekstra hjælp til de svære tal og bogstaver.

For det meste befinder hun sig dog rundt om i klasserne, hvor hun er hjælpelærer for elever på alle klassetrin.

I denne coronatid, hvor man skal holde afstand, er undervisningen dog rykket helt ud i haven, og Jonna Jensen koncentrerer sig fast om at hjælpe til i 3. klasse.

- Jonna kunne godt lade være med at møde op netop nu, for hun er jo i risikogruppen, men corona kan ikke afholde hende fra at komme og hjælpe til. Det er det intet, der kan - ikke engang cancer. Derfor fortjener hun også at blive hædret, siger helhedsleder Mads Degnbol.

- Jeg vil rigtig gerne ud og gøre nytte, hvor jeg kan. Det ville heller ikke være godt for mig bare at sidde hjemme. Og her på skolen er det både sjovt og godt at hjælpe til og vide, at man gør en forskel. Børnene på skolen giver mig bare meget, at mit hjerte næsten smelter. De ser mig nok nærmest som en bedstemor, men jeg føler mig som noget helt særligt, når de kommer mig i møde og giver mig krammer og high-five. Det bærer næsten lønnen i sig selv, siger Jonna Jensen selv.

Når hun har været i skole - typisk tre timer om formiddagen - går hun hjem og hviler sig om eftermiddagen. Sådan har hendes liv været, siden hun var sidst i 20'erne. Fibromyalgi har ramt hendes sener og musker. Sukkersygen kan også drille, og som om det ikke kunne være nok, blev hun også ramt af brystkræft for et par år siden.

- Vi var målløse, da Jonna dagen efter en kræftoperation troppede op på skolen. Senere måtte hun desværre også gennemleve en tid med kemobehandlinger og stråler, men trods det at håret forsvandt, mødte Jonna trofast op på skolen, siger Mads Degnbol.

Annonce
Børnene på skolen giver mig bare meget, at mit hjerte næsten smelter. De ser mig nok nærmest som en bedstemor, men jeg føler mig som noget helt særligt, når de kommer mig i møde og giver mig krammer og high-five. Det bærer næsten lønnen i sig selv.

Jonna Jensen, frivillig hjælpelærer

Tog håret af

- Det var lidt sjovt, når jeg "tog håret af". Så var der nogle af børnene, der tabte mælet, siger hjælpelæreren med et smil.

Hun har valgt at tage sine sygdomme med højt humør. Det mærker eleverne naturligvis, og derfor bliver Jonna Jensen tilsvarende mødt med hjertevarme, når hun dukker op på skolen.

I dag er hun raskmeldt for cancer, men de andre sygdomme slipper hun ikke for. Faktisk har canceren fået dem til at blusse op, og fysikken er ikke så god. Men så meget mere vigtig bliver den daglige kontakt til eleverne.

- Jeg kan slet ikke undvære dem, siger Jonna, der elsker timerne i dansk, matematik og engelsk mest.

At hendes "profession" endte med at blive frivillig hjælpelærer er i øvrigt lidt af et tilfælde:

- Min og Johns søn, Kenneth, gik her på skolen i sin tid, så jeg kendte godt skolen. På et tidspunkt hjalp jeg igennem fire år en søn af min mands fætter med lektierne. Det var vel der, jeg fandt ud af, at jeg var god til det, og at jeg med min tålmodighed i forhold til børn kan lære selv bogligt svage elever at forstå opgaverne.

- Mit hoved fejler ikke noget, og jeg er skrap til at lære nyt, så da jeg som syerske i 1989 blev arbejdsløs på grund af smerter, tog jeg 10. klasse og HF på VUC i Skjern. Jeg fødte herefter min søn, men efter et par år syntes jeg, at der skulle der ske noget mere. Og jeg nyder virkeligt at hjælpe eleverne. Lærerne underviser på én måde, og jeg forklarer måske tingene på en lidt anden måde. Det virker rigtig godt.

Som førtidspensionist måtte Jonna Jensen godt tjene nogle penge ved siden af pensionen, men hendes indsats er ganske gratis for skolen.

- Heldigvis glemmer Mads mig ikke, når der skal deles julegaver og den slags ud, siger hun med et smil.

Hun er også taknemmelig for, at hun har fået Buketten af Dagbladet.

- Det er da dejligt at blive værdsat. Det rører mig - men billedet kunne jeg godt undvære, siger Jonna med endnu et smil.

Jonna Jensen

Jonna Jensen er 56 år.

Hun stammer fra Brædstrup, men flyttede til Troldhede, da hun mødte John Madsen.

Parret, der bor på Mølgaardsvej- 300 meter fra Nr. Vium - Troldhede Skole, har sammen sønnen Kenneth.

Da Jonna var sidst i 20'erne, fik hun konstateret, at hun lider af fibromyalgi, der giver hende store smerter i knogler, led og muskler. Hun måtte derfor stoppe som syerske og tog i stedet 10. klasse og HF på VUC i Skjern.

På grund af sygdommen, kan hun kun arbejde få timer om dagen. Hun blev derfor førtidspensionist allerede som 30-årig.

De sidste 17 år har hun været frivillig, ulønnet, hjælpelærer på Nr. Vium - Troldhede Skole.

Under corona-krisen hjælper Jonna Jensen udelukkende til i 3. klasse på Nr. Vium-Troldhede Skole. Foto: Kaj Poulsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frivillige foreninger kan blive fritaget for affaldsgebyr på genbrugspladser

Annonce