Annonce
Sport

Bruuns Bundesliga: Smilene er brede i Leverkusen

Nogen mener, at det ikke er god stil at juble, når man scorer mod sin tidligere klub. Den opfattelse havde Leverkusens Florian Wirtz tydeligvis ikke, da han gjorde det til 4-0 mod 1. FC Köln i onsdags. Foto: Wolfgang Rattay/Scanpix
Bayer Leverkusen har ikke vundet en titel siden 1993, og siden 2002 har klubben båret rundt på et tilnavn, alle hader. Men trods salget af to kæmpe profiler tyder noget på, at lykken kan vende i denne sæson. Lørdag venter den ultimative test hjemme mod Bayern München.
Annonce

”Vize-kusen”.

Det er slet ikke så frækt, som det måske lyder.

Hvis du spørger fodboldfans i Leverkusen, er det faktisk et af de mest usexede udtryk, der overhovedet findes. For det er påmindelsen om, at deres klub aldrig kommer tættere end tæt på noget stort. Eller i hvert fald ikke har været i det i alt for mange år.

13. spillerunde

Fredag

20.30 Union Berlin-Dortmund – TV3 Max

Lørdag

15.30 Gladbach-Hoffenheim – TV3 Sport

15.30 Augsburg-Frankfurt

15.30 Schalke-Bielefeld

15.30 Mainz-Bremen

15.30 RB Leipzig-1. FC Köln

18.30 Leverkusen-Bayern München

Søndag

15.30 Freiburg-Hertha Berlin

18.00 Wolfsburg-Stuttgart

Ikke siden 1993, da Bayer Leverkusen slog amatørerne fra Hertha Berlin i pokalfinalen, har ”die Werkself” vundet en titel. Den nu 55-årige Ulf Kirsten var blandt målscorerne, så ved man, det er længe siden.

I de mellemliggende 27 år har Bayer Leverkusen været i Champions League hele 12 gange og har således været et ret permanent tophold, men helt til tops er holdet aldrig nået.

Mest smerteligt var det i 2002, da klubben med Michael Ballack som anfører forpassede muligheden for sølvtøj i alle tre turneringer, mesterskab, pokal og Champions League – du husker måske Zinedine Zidanes vidunderlige sejrsmål i finalen. Det gør de også i Leverkusen. Mens de febrilske rækker ud efter kerneproduktet fra hovedsponsoren for at dulme den hovedpine, det bare er ikke at vinde noget for en ambitiøs klub.

”Vize” er det tyske udtryk for nummer to – den, der ikke er helt god nok. Det udtryk hader de i Leverkusen.

Annonce

Leverkusen er godt på vej

Men måske dette er sæsonen, da det skal laves om.

Bayer Leverkusen er i hvert fald godt på vej.

Stadig med i pokalen, suveræn vinder af sin gruppe i Europa League, hvor Young Boys Bern venter i 1/16-finalen, og sidst – men absolut ikke mindst – tophold i Bundesligaen, ubesejret i den hjemlige liga i et halvt år.

Bayer Leverkusen har kun tabt én kamp i denne sæson – mod Slavia Prag i Europa League – og er efter Wolfsburgs nederlag i München onsdag aften eneste ubesejrede hold i Bundesligaen.

Imponerende.

Og det hele bliver ikke mindre imponerende af, at klubben før denne sæson faktisk solgte to af sine allerstørste offensive profiler, Kevin Volland til Monaco og Kai Havertz til Chelsea.

I stedet er spillere som Nadiem Amiri, Leon Bailey, Moussa Diaby og Florian Wirtz driblet ind i rampelyset på den fede måde. Wirtz ligner et af tysk fodbolds bedste indkøb nogen sinde. 1. FC Köln kunne ikke bruge ham, Leverkusen købte ham for 300.000 euro i januar, siden blev han ligaens yngste målscorer nogen sinde, og da han onsdag aften scorede i 4-0-sejren over netop 1. FC Köln, konstaterede kommentatoren på tysk tv 1 ARD, at han nu vel er cirka 100 gange så meget værd, som Leverkusen gav for ham.

Annonce

Bosz var begejstret

Den kamp pustede så meget til euforien i Leverkusen, at selv træner Peter Bosz var tæt på at lade sig rive med. Han er kendt som en saglig og til tider meget kritisk træner, og da hans hold i søndags havde nedlagt Hoffenheim, var han ikke manden, der slog flikflak af glæde på det efterfølgende pressemøde. Tværtimod manede han til besindighed.

- Ja, vi ligger nummer et nu, og jeg vil hellere ligge der end alle andre steder i ligaen, men der er altså kun spillet 11 kampe, sagde den rolige hollænder.

Efter sejren i Köln snakkede han stadig ikke betydningen af førstepladsen op, men han var dog usædvanlig uforbeholden i sin ros til spillerne.

- Jo, jeg må indrømme, at når man tænker på, at vi har spillet syv kampe på 23 dage og ofte kun har haft to dage mellem kampene, var vores præstation imponerende, sagde Peter Bosz.

Annonce

Bayern er sårbar

Bayer Leverkusen synes således klædt på til ”das Spitzenspiel” lørdag aften hjemme mod Bayern München.

Et Bayern München-hold, der synes "verwundbar" i øjeblikket. Et meget langt 2020 har sat sine fysiske spor, og udtrykket ”auf dem Zahnfleisch gehen” synes velanbragt – mestrene hiver virkelig de sidste ressourcer ud i disse dage og uger.

Og viser samtidig svagheder. I de seneste seks kampe i Bundesligaen er Bayern München kommet bagud, og uafgjort mod Bremen, RB Leipzig og Union Berlin vidner om en mangel på stabilitet, vi normalt ikke kender fra de kanter.

På plussiden tæller naturligvis, at Robert Lewandowski bare bliver ved med at præstere – mod Wolfsburg scorede han mål nummer 250 og 251 og er nu kun overgået af Klaus Fischer og Gerd Müller på alletiders topscorerliste i Bundesligaens historie – men end ikke verdens bedste fodboldspiller i 2020 kan skræmme Bayer Leverkusen lige nu.

- Rollerne er lidt byttet om i forhold til andre sæsoner. Det er os, der fører, det er dem, der skal jagte. Og når man ikke har tabt i så lang tid, kommer man ”mit breiter Brust”. Selvfølgelig er Bayern München ikke uovervindelig, som midtbanespilleren Nadiem Amiri udtrykte det efter sejren i Köln onsdag aften.

I Leverkusen tror de på sig selv, de tror på noget stort – håbet og troen er, at det rækker til den første titel siden 1993.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Et tankevækkende advarselsskud for boven

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce