Vestjylland

Brugte to millioner på integration af udenlandske læger

Der findes ikke statistikker helt ned på de enkelte afdelinger, men den seneste personaleopgørelse for hele regionen viser, at omkring hver sjette læger ansat i regionen har udenlandsk baggrund. Arkivfoto

- Uden udenlandske læger, kunne vi formentlig ikke drive et sundhedsvæsen i Vestjylland, siger lægefaglig direktør Jens Friis Bak.

Nordvestjylland: Jens Jørgen Jensen er glad for sine udenlandske læger.

Både fordi de er dygtige, men også fordi, at han uden dem ikke ville kunne drive en røntgen afdeling i Holstebro og Herning. Ved den seneste opgørelse havde 19 ud 29 læger på afdelingen udenlandsk baggrund.

- Tallet svinger hele tiden, fordi der hele tiden er udskiftning, siger ledende overlæge på afdelingen, Jens Jørgen Jensen.

Men når det er sagt, er det ikke uden problemer at drive en afdeling med så mange udenlandske læger.

- Det ville naturligvis være lettere med danske læger, som kan sproget, kender kulturen og hvor vi kender deres kvalifikationer. Men vi kan simpelthen ikke få dem, som vi har brug for, siger Jens Jørgen Jensen.

Når han søger nye læger, så ligger der bare ikke nok ansøgere fra folk med danske navne. Og de mange udenlandske læger på afdelingen betød eksempelvis, at Jens Jørgen Jensen sidste år brugte omkring to millioner kroner på at "integrere" lægerne.

- Det handler både om rekruttering og sprogundervisning. Men der er også udgifter til supervision, så vi ved, at vi kan forsvare at lade lægerne klare arbejdet alene. Det er penge, som jeg skal afholde inden for eget budget, siger Jens Jørgen Jensen, der fortæller at de to millioner ikke er et eksakt beløb - og at det kan svinge fra år til år.

Mere end 800

Det er ikke kun på røntgenafdelinegn at der er mange udenlandske læger.

På neurologisk afdeling talte lægerne for nogle år siden 16 forskellige sprog, hvis de skulle tale deres modersmål. Og sådan kunne man fortsætte.

- Hvis vi ikke havde udenlandske læger, ville vi ikke kunne drive et sundhedsvæsen, som det vi kender, i det vestjyske, siger lægefaglig direktør i Hospitalsenheden Vest, Jens Friis Bak.

Der findes ikke statistikker helt ned på de enkelte afdelinger, men den seneste personaleopgørelse for hele regionen viser, at omkring hver sjette læge ansat i regionen har udenlandsk baggrund.

- Overordnet set, er vi blevet gode til at få lægerne lært dansk og spotte dem, der ikke passer ind - og som eksempelvis aldrig opnår det sproglige niveau, der er nødvendigt, for at kunne begå sig i forhold til patienterne. Det oplever vi engang imellem, og så er vi nødt til at afslutte ansættelsesforholdet siger Jens Friis Bak.

Han erkender, at det formentlig vil være lettere, hvis der var nok læger med dansk baggrund at tage af, men sådan er det bare ikke på nuværende tidspunkt.

Uddan flere

Overlæge ved Aarhus Universitetshospital, Else Marie Damsgaard, advarer overfor DR om at mængden af udenlandske læger kan ende med at udgøre et problem og skade patientsikkerheden.

- Der må ikke være over 25 procent udenlandske læger. Det går galt. 50 procent er alt for mange. Hvordan skal de lære at tackle danske patienter? Der er ingen, de kan spørge. Der er ingen, de kan lære af, siger hun til DR.

På røntgenafdelingen i Hospitalsenheden Vest har Jens Jørgen Jensen sådan set forståelse nok for kritikken.

- Men så skulle jeg sende omkring halvdelen af mit personale hjem. Det er ikke en løsning.

Hvad skal man så gøre?

- Der er behov for, at der bliver uddannet flere læger. Det er det enkeltstående bedste man kan gøre for at komme problemet til livs, siger Jens Jørgen Jensen.

0/0
Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Vestjylland

Opgiver sin selvstændighed: Jyden Bur solgt

112

Stjal alt fra drone til cigaretter

Vestjylland

Politiker: Vi skal ikke sælge ud af vores guld

112

Tagrender smeltede og vinduer sprang: Tre sommerhuse reddet i sidste sekund

Vestjylland

Udstilling: Fjand Gårdbutik viser malerier fra Grønland og Andalusien

Vestjylland

Lystbækgaard gør klar til påskemarked