Mad og drikke

Brug eftermiddagen på te og kager

Afternoon tea gør eftermiddagen lidt sødere. Foto: Inge Skovdal
Du behøver nu ikke at rejse til London og tage på fint hotel for at opleve en klassisk, engelsk afternoon tea. Hvorfor ikke forsøde eftermiddagen hjemme sammen med familie eller venner.

Hvilken slags te?

I princippet kan du servere en hvilken som helst te, men for englænderne er den eneste rigtige te sort te. Populære varianter til afternoon tea er:

Assam, en stærk og fyldig te fra Indien med en maltagtig smag.

Darjeeling, en aromatisk, astringerende te - også fra Indien med noter af mandel og markblomster.

Earl Grey, en blanding af sort te, som er aromatiseret med bergamot-olie.

English breakfast tea, en blanding af sort te fra blandt andet Assam og Ceylon. Min favorit af den simple grund, at det er den te, jeg er vokset op med.

Scones

Te. Foto: Inge Skovdal

Scones er en engelsk specialitet, der spises med “clotted cream” og jordbærsyltetøj. Til 10 stykker skal du bruge: 100 g smør 250 g mel 1 tsk. salt 2 tsk. sukker 2 tsk. bagepulver 2 dl. kold mælk Bland mel, sukker salt og bagepulver sammen. Smuldr smørret ud i melet. Tilsæt mælk. Ælt dejen let. Del dejen i 10 boller ca. 2 cm i tykkelse. Bag ved 240 grader i ca. 10 minutter. Note: Hemmeligheden ved at lave scones, der er sprøde udenpå og luftige og svampede indeni, er at ælte dejen med ganske let hånd.

Clotted cream

Scones. Foto: Inge Skovdal

Skal det være en ægte, engelsk afternoon tea, kommer du ikke uden om at skulle lave din egen clotted cream: Hæld piskefløde i et ildfast fad, så dybden bliver 4-5 cm. Dæk fadet til med staniol og sæt det i ovnen ved 80 grader i otte timer (fx, natten over). Tag fadet ud af ovnen, lad det dampe af og sæt det derefter på køl i mindst fire timer. Den faste del af fløden er clotted cream. Tag den fra med en ske og rør den sammen til en jævn creme. Hvis den ønskes mere blød, kan man røre lidt af den flydende overskudsfløde i. Den smager i øvrigt ganske fortrinligt i kaffe, så hæld den endelig ikke ud. Har du ikke lige haft tid til at lave clotted cream, kan du piske noget almindeligt smør op med lidt fløde og eventuelt lidt flødeost. Det gør smørret blødere og mildere.

Jordbærmarmelade

Clotted cream. Foto: Inge Skovdal

Når du nu alligevel er godt i gang med at forberede din afternoon tea, kan du lige så godt lave din egen jordbærmarmelade også. Det er sådan set ikke så svært: 500 g jordbær 500 g sukker Overhæld jordbærrene med sukker. Lad dem trække, til der kommer lidt saft ud af bærrene. Kog forsigtigt til det tykner. Hæld marmeladen på skoldede glas og luk. Gemmes i køleskab.

Sandwich

Jordbærmarmelade. Foto: Inge Skovdal

Sandwichen er navngivet efter John Montagu, 4. jarl af Sandwich i det 18. århundrede. Han var begejstret for denne anretning, fordi den tillod ham at spille kort, mens han spiste. Her er tre opskrifter med tre slags fyld: Agurkesandwich: 8 skiver sandwichbrød 1 agurk Smør Salt Skræl agurken, fjern kernerne og skær den i tynde skiver. Smør et tyndt lag smør på hver skive brød. Læg agurkerne på fire skiver brød og drys med lidt salt. Læg de resterende fire skiver brød ovenpå og skær skorperne af. Del dem i halve - eventuelt som trekanter. Æggesandwich: 8 skiver sandwichbrød 2-3 hårdkogte æg 4 spsk. god mayonnaise 2 tsk. karry Karse Salt Smør Hak æggene fint. Bland mayonnaise, karry, salt og karse sammen og rør æggene i. Smør et tyndt lag smør på hver skive brød. Fordel fyldet ud over fire skiver brød. Læg de resterende fire skiver brød ovenpå og skær skorperne af. Del dem i halve - eventuelt som trekanter. Laksesandwich: 8 skiver sandwichbrød 100 g røget laks 50 g flødeost Lidt dild Salt og peber Smør Findel laksen og rør den op med osten. Bland lidt hakket dild i og smag til med salt og peber. Smør et tyndt lag smør på hver skive brød. Fordel fyldet ud over fire skiver brød. Læg de resterende fire skiver brød ovenpå og skær skorperne af. Del dem i halve - eventuelt som trekanter.

Kager

Sandwich. Foto: Inge Skovdal

Der skal selvfølgelig også være kager til en velanrettet afternoon tea. Hvilke kager er helt op til dig. Der skal dog gerne være mindst én lækker og luftig sponge cake. Her kommer lidt inspiration: Appelsinsandkage: 150 g smør 150 g sukker 2 æg 1 dl appelsinsaft Revet skal fra 1/2 økologisk appelsin 175 g mel 1 tsk. bagepulver 75 g smuttede hakkede mandler Flormelis og appelsinsaft til glasur Pisk smør og sukker blødt. Tilsæt æggene et efter et. Rør appelsinsaft og fintrevet appelsinskal i massen. Bland mel, bagepulver og de grofthakkede mandler sammen. Vend blandingen i æggemassen med let hånd. Hæld dejen i en smurt sandkageform foret med bagepapir. Bag kagen ved 180 grader i ca. en time. Pynt med et tykt lag appelsinglasur. Bedstes kringle 200 g smør 400 g mel 50 g gær 3 spsk. sukker 1/2 tsk. salt 1 tsk. kardemomme 1 dl. koldt vand 2 æg Fyld 100 g smør 100 g sukker 100 g marcipan Pynt 30 g mandler 1 spsk. sukker Smuldr smør og mel i en skål. Opløs gæren i sukker og salt. Tilsæt kardemomme. Ælt det hele sammen med æggene og det kolde vand. Rul dejen ud til en flade på 70 x 25 cm. Rør smør, sukker og marcipan sammen til fyldet, som smøres ud på midten af den udrullede dej. Luk begge ender og fold begge sider ind over midten. Pensl med æg og drys hakkede mandler og lidt sukker over. Skal ikke hæve, men lægges straks hestesko-formet på en smurt bageplade. Bages ved 200 grader i 20-30 minutter.

Bobler

Kager. Foto: Inge Skovdal

Bobler eller champagne gør din afternoon tea lidt mere ekstravagant. Og hvorfor ikke, når man nu er i gang. Her kommer et par bud fra vinskribent Kenneth Klingenberg:Hugues de Coulmet Blanc de Blancs Brut, Pierre Moncuit, Mesnil sur Oger, Champagne, Loegismose.dk: 299 kroner (12 procent): Udtryksfuld næse med blomster, gær og brød foruden lidt brændt tændstik, syrligt og stødt æble og lidt pære. Lille frugtsødme i begyndelsen, og større sødme dukker op i denne ret fyldige vin med ananas og æblesødme og vokset skræl i mundfornemmelsen med en syre, som ikke slår nogen omkuld. Men den hænger godt sammen. Grande Réserve, André Clouet, Bouzy, Champagne, Leisnervine.dk: 299 kroner (12 procent): Lys, let grøngylden med mange, små bobler. Parfumeret, støvet duft med pudderkvast, søde æbler, limeskal, brødskorpe og gær. En pleaser i munden - men ikke kedelig af den grund. Den har pæn fylde, tydelige bobler, lidt brune æbler, nogen sødme og en lille bitterhed. Æblesyren er ikke dominerende, men stor nok til at holde balance i vinen. En delikat vin som nok er designet til at ramme "the sweet spot" på manges smagsløg.

Om opskrifterne

Alle opskrifter er fra bogen “Te og Kager året rundt” skrevet af Lillian Nøhr og Mette Odgaard. Med undtagelse af “clotted cream” som er fra hjemmesiden www.valbylille.dk

0/0
Livsstil

- Nogle af de karakterer, vi har mødt i bøger, film eller maleri, kan jo blive vedkommende som gode venner

Mad og drikke

Økologiske dråber til lammekoteletten

Livsstil

Haven: Summende sommer i haven

Livsstil For abonnenter

Lisbeth Østergaard: Du skal kunne finde lykken i leverpostejslivet

Livsstil

To fem-stjernede fra det sydlige Rhône

Livsstil

Det skal du vide om vinen fra det sydlige Rhône

Livsstil

Design til døden: Kunsthåndværkere filter urner af uld