Annonce
Danmark

Brostrøm om opsigtsvækkende kræftsag: Der mangler viden om udskældt skanning

Sundhedsstyrelsen har indtil videre forholdt sig tavs i striden om brugen af forkerte kræftskanninger i Region Midtjylland og Region Hovedstaden. Men efter et møde torsdag gør styrelsens direktør, Søren Brostrøm, det klart, at der ifølge ham mangler evidens for at bruge lavdosis-CT-skanninger. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Der mangler evidens for brugen af den type skanning for lungekræft, som sygehuse i Region Midtjylland og Region Hovedstaden har brugt i strid med retningslinjerne, mener Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm. Derfor skal der nu mere viden på bordet.
Annonce

Rettet 13.06.2020 klokken 10:45: I artiklen fremgik det oprindeligt, at Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm skulle have fastslået, at sygehuse, som havde benyttet sig af lavdosis-CT-skanninger ved patienter med lav mistanke om lungekræft ikke burde have benyttet lavdosis-skanninger i forbindelse med, at han udtalte: - Selvom Sundhedsstyrelsens pakkeforløb er standardforløb, og derfor kan fraviges ud fra konkrete og individuelle forhold, så kan man ikke systematisk fravælge at følge vores pakkeforløb. Det er dog ikke korrekt. Da han ikke i citatet forholder sig direkte til sagerne fra Silkeborg, Herlev-Gentofte og Bispebjerg-Frederiksberg kan man kun udlede, at han fastholder, at retningslinjerne generelt bør overholdes.

Sundhed: Der mangler viden om den kræftundersøgelse, som sygehuse i Region Midtjylland og Region Hovedstaden i strid med retningslinjerne har tilbudt en lang række patienter med svag mistanke om lungekræft. Det fastslår Sundhedsstyrelsen i kølvandet på en opsigtsvækkende kræftsag, hvor flere hundrede patienter ikke har fået tilbudt den skanning, som de har ret til, og som torsdag førte til et møde mellem Sundhedsstyrelsen, regionerne, Kræftens Bekæmpelse og en række faglige selskaber.

Kernen i sagen er, at man på Regionshospitalet Silkeborg, Herlev-Gentofte og Bispebjerg-Frederiksberg hospitaler i strid med Sundhedsstyrelsens retningslinjer har tilbudt en lang række patienter en lavdosis-CT-skanning frem for en fulddosis-CT-skanning, når der kun har været svag mistanke om lungekræft. En lavdosis-CT-skanning vurderes at være cirka 95 procent sikker, mens en fulddosis-CT-skanning er cirka 99 procent sikker.

Annonce

Mangler dokumentation

Derfor har sygehusene genindkaldt mere end 400 patienter til en ny lungekræftskanning. Men blandt andet hospitalsledelsen på Bispebjerg-Frederiksberg Hospitaler og den nu tidligere ledende overlæge på Regionshospitalet Silkeborg, Ulrich Fredberg, som på opsigtsvækkende vis blev fjernet fra sin stilling på baggrund af sagen, har i avisen Danmark forsvaret brugen af lavdosis-CT og udtrykt tvivl om, hvorvidt der var belæg for at konstatere, at fulddosis-CT var bedre for patienterne. Ifølge Ulrich Fredberg ville de patienter, som har fået tilbudt en lavdosis-CT-skanning normalvis blot få foretaget en almindelig røntgen, som ifølge ham er mere usikker end en lavdosis-skanning.

Torsdag var en række eksperter, regioner og Sundhedsstyrelsen så samlet for at drøfte sagen, og meldingen fra Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm er klar: Der mangler videnskabeligt grundlag for at bruge lavdosis-CT-skanninger. Også selvom de ifølge Ulrich Fredberg i en række tilfælde er blevet brugt som erstatning for røntgen.

- Vi fik en grundig gennemgang af fordele og ulemper ved henholdsvis almindeligt røntgen af brystkassen og lavdosis-CT, og det blev tydeligt på mødet, at der dels er forskellige traditioner på tværs af landet, men også at vi mangler dokumentation for at kunne sige, at man generelt skal bruge lavdosis-CT i den situation, udtaler Søren Brostrøm i en mail til avisen Danmark.

Annonce

Bør ikke bruge skanning

Han understreger samtidig, at han ikke mener, at de positive resultater fra Silkeborg med at finde kræft i et tidligere stadie end i resten af landet, kan bruges til at blåstemple brugen af lavdosis-skanninger.

- Netop fordi der mangler dokumentation, så mener vi fra Sundhedsstyrelsens side, at hvis man generelt begynder at tilbyde en ny metode som eksempelvis lavdosis-CT, så skal det enten være veldokumenteret, eller det skal ske i protokolleret regi - det vil sige med klart beskrevne kriterier og indikationer og med en systematisk og videnskabelig opgørelse af data, siger han.

For at få mere klarhed over effekten af brug af lavdosis-CT-skanninger har Sundhedsstyrelsen nu besluttet at få belyst området yderligere. Og derfor indkalder styrelsen nu fagfolk til et nyt område for at få sat gang i en proces, som skal få mere viden på bordet, oplyser Søren Brostrøm, der samtidig fastslår, at sygehuse overordnet set bør overholde retningslinjerne i kræftpakkerne.

- Selvom Sundhedsstyrelsens pakkeforløb er standardforløb, og derfor kan fraviges ud fra konkrete og individuelle forhold, så kan man ikke systematisk fravælge at følge vores pakkeforløb, siger han.

Annonce

Enig i mangel på viden

Vicedirektør på Bispebjerg-Frederiksberg hospitaler, Kristian Antonsen, har ligesom Ulrich Fredberg over for avisen Danmark forsvaret brugen af lavdosis-skanninger. Det gjorde han i forbindelse med, at avisen torsdag kunne afsløre, at regionen allerede i januar 2019 var blevet advaret om brugen af lavdosis-CT-skanninger, men fortsatte med at benytte metoden frem til maj 2020.

- Jeg ved ikke, hvad det rigtige er. Men jeg håber, der kommer en afklaring på det, sagde han i torsdagsavisen.

Han ønsker ikke at kommentere drøftelserne fra mødet og udmeldingen fra Sundhedsstyrelsen.

Ulrich Fredberg erklærer sig enig i, at der mangler evidens, før lavdosis-CT kan udrulles til alle landets sygehuse, men han fastholder, at patienterne trods genindkaldelserne ville have fået en mindre sikker røntgenundersøgelse, hvis han ikke havde tilbudt dem en lavdosis-CT-skanning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce