Tarm

Broerne er købt: Fiberkabel er i vejen for ufærdig cykelsti

Cykelsti-projektet er løbet ind i vanskeligheder. Et fiberkabel og en trykledning er kommet på tværs. Arkivfoto: Christian Baadsgaard
Kommunen er løbet ind i tekniske problemer under anlæggelse af cykelsti mellem Hemmet og Vostrup. Fagchef understreger, at indkøb af broerne ikke er spildt, selvom man ikke ved, om de kommer i brug til deres oprindelige formål.

VOSTRUP-HEMMET: Tre broer til cykelstien mellem Vostrup og Hemmet er købt og ligger klar til montage, men det er stadig uvist, om de skal bruges.

Kommunen er nemlig løbet ind i et uforudset problem, da cykelstiprojektet skulle færdiggøres. Et nyt fiberkabel ligger et sted under cykelstien, og da der ligger en trykledning i nærheden, kan fiberkablet have forskubbet sig, så man ikke kender den nøjagtige placering.

Det indebærer en risiko for at komme til at grave ind i fiberkablet, når broerne skal monteres.

- Fiberkablet ligger nede i tre meters dybde, og det er ikke bare lige at finde det i bunden af et vandløb. Det vil kræve, at vandløbet skulle tømmes, inden man kan finde det, og det gør man ikke bare lige i en bæk, fortæller Lone Rossen, fagchef i Land, By og Kultur.

Som Dagbladet forleden kunne fortælle, så undrer borgerne sig over, hvorfor projektet har stået stille så længe, og flere har snakket om, hvorvidt der er tale om en besparelse.

Det understreger Lone Rossen, at det er det bestemt ikke. Der er alene tale om, at projektet er løbet ind i tekniske udfordringer.

- Vi synes heller ikke, at det er sjovt at have gjort en sti færdig og så mangle tre stumper, siger hun.

Kunne ikke få svar

Fiberkablet er ikke et hvilken som helst fiberkabel. Der er tale om en Easyfibre-forbindelse, der løber fra Esbjerg til Silkeborg, og dermed er kablet en af hovedforbindelserne for den digitale infrastruktur.

Det rejser spørgsmålet, om tingene er blevet undersøgt grundigt nok, inden projektet blev sat i gang. Normalt kan man slå op i et register for at få kortlagt, hvor de forskellige kabler er trukket, men det har været mere end svært i denne sammenhæng.

- Det vil ikke være særligt konstruktivt at lede efter skyld, men vi har haft svært ved at finde svar på de spørgsmål, vi har stillet, siger Lone Rossen, der også understreger, at projektet ikke har været en sædvanlig cykelsti-opgave.

Et andet spørgsmål er, hvad der nu skal ske med de tre broer, som er indkøbt?

- Jeg ved, at de kan bruges andre steder, da der ikke er tale om specialkonstruktioner. Heldigvis har Ringkøbing-Skjern Kommune jo mange vandløb, så der skal nok blive brug for dem. Det eneste, der er spildt her, er tid, og det er jeg ærgerlig over, forklarer Lone Rossen.

Udvalgsformand John G. Christensen sagde forleden, at der skal lægges rør i stedet for broer. Lone Rossen forklarer, at det blot er en af de løsninger, der ses på lige nu, og at man ikke har lagt sig fast på en endelig løsning.

- Vi arbejder på at finde den rigtige løsning, så stien kan åbnes hurtigst muligt, fastslår Lone Rossen.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Stafet for Livet: Over 200.000 kroner til kampen mod kræften

Erhverv

Et paradis for islændere: Landi-Askja på opdagelse omkring Skjern Å

Tarm For abonnenter

73-årig giver atter Europa pedal: Mads Peder cykler ny cykel hjem fra Italien

Danmark For abonnenter

Thorbjørn har skabt millionforretning på influencere: Branchens omsætning kan tredobles i år

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Skjern For abonnenter

Galleri: 581 deltog i stafet for livet

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Ringkøbing IF

Brændte chancer og store forsvarsfejl kostede nyt nederlag

Annonce