Annonce
Videbæk

Britta fra Spjald fik en ny nyre og livet tilbage

50-årige Britta Knudsen fra Spjald har været nyresyg, siden hun var helt ung. Sygdommen udviklede sig dog alvorligt, da hun blev 40 år, og sidste år 9. oktober fik hun en ny nyre, som har reddet hendes liv. Foto: Jørgen Kirk
Lørdag 12. oktober holder Dansk Center for Organdonation kampagnedag for at sætte fokus på organdonation. For 50-årige Britta Knudsen fra Spjald har en ny nyre sidste år været med til, at hun igen har fået livet tilbage. - Man sidder tilbage med en utrolig taknemmelighed for, at der er en, der har tænkt på at stille sig til rådighed, når man ikke har brug for organerne mere, siger hun.

SPJALD: Lørdag 12. oktober er det officiel donordag i Danmark. Dagen skal være med til at sætte fokus på organdonation. I 2018 modtog 329 patienter et nyt organ i Danmark, mens der var 477 på venteliste ved årets udgang.

Én af de patienter, der i 2018 modtog et nyt organ, er 50-årige Britta Knudsen fra Spjald. Siden hun var 17 år, har hun vidst, at hun havde arvet nyresygdommen kaldet cystenyrer. Sygdommen er kendetegnet ved at danne små væskefyldte blærer inde i nyrerne, som med tiden svækker nyrernes funktion.

Sygdommen udviklede sig for alvor for Britta, da hun var omkring 40 år. Derfor har hun i de senere år været skrevet på venteliste til en ny nyre.

- Jeg har måske været skrevet op i fire år, for det er en lang proces med flere donorer inde over, når man skal finde den rigtige. Men der var ikke nogen, der passede, og til sidst kom jeg i dialyse, siger Britta Knudsen.

Gennem to år var hun fire gange om ugen koblet op med et dialyseapparat, som rensede hendes blod for affaldsstoffer.

- Ud over tiden med selv dialysen var der også transporttid, så jeg kørte hjemme fra klokken 7 om morgenen og var hjemme typisk halv tre, siger Britta og fortsætter:

- Senere var jeg heldig at få anlægget med hjem efter et halvt års optræning. Det gav mig den frihed, at jeg kunne køre det om natten. Så sov jeg imens, men der var alarmer sat til, og man havde selv ansvaret for at gøre det rent, bestille varer hjem og holde styr på det, forklarer hun.

Alligevel gjorde sygdommen hende ofte så træt, at aktiviteter som at lave aftensmad ikke kunne foregå, uden at sofaen skulle frekventeres op til flere gange, inden maden kom på bordet.

Annonce
- Jeg kan leve et raskt liv, og jeg er ikke særligt træt, når jeg har gjort ganske almindelige ting nu. Jeg kan gå en tur, jeg kan lave mad, jeg kan være sammen med min familie, og vi er ikke afhængige af dialysetiderne, siger Britta. Foto: Jørgen Kirk

Utrolig taknemmelighed

Som patient på venteliste til et nyt organ går man ingen steder uden sin telefon, som altid er opladet, forklarer Britta.

Derfor var hun også klar, da telefonen ringede 8. oktober 2018 om morgenen med det opkald, Britta havde ventet på: En borger med en matchende profil var fundet, og Britta stod som modtager af personens nyre.

- Det var fuldstændig fantastisk. Det hele går fuldstændig levende på en. Man venter så længe på den opringning, og så er den der bare klokken 07 om morgenen, siger Britta.

Den nye nyre betyder, at Britta nu har tre nyrer i kroppen, men det vigtigste er, at hun igen kan være aktiv uden at konstant at skulle hvile.

- Jeg kan leve et raskt liv, og jeg er ikke særligt træt, når jeg har gjort ganske almindelige ting nu. Jeg kan gå en tur, jeg kan lave mad, jeg kan være sammen med min familie, og vi er ikke afhængige af dialysetiderne, siger Britta.

Derfor er hun ikke i tvivl om værdien af den gave, hun er fået.

- Man sidder tilbage med en utrolig taknemmelighed for, at der er en, man ikke kender og får udleveret navnet på, der har tænkt på at stille sig til rådighed, når man ikke har brug for organerne mere. Det er i dén grad en gave at få sit liv igen på et tidspunkt, hvor man måske har tænkt, at det ender nok sådan her.

Britta hejser flaget for årsdagen for sin nyretransplantation. Egentlig var det den 8. oktober, hun fik opkaldet, men operationen begyndte over midnat natten til den 9. oktober, forklarer hun. Foto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Klar til afgang: Et hyldest-pift med togfløjten

Et højt og triumferende hyldestpift med togfløjten. Det er, hvad Skjern Bank og firmaet Hansen & Larsen har fortjent for deres beslutning om i fællesskab at skænke den gamle remise i Skjern til de lokale folk, der går med spændende planer for et ungdomshus i bygningen. Egentlig bør Hansen & Larsen have to pift, for det var dem, der tilbage i 2016 sikrede remisen mod truende nedrivning ved at købe den af Banedanmark. »Banen er en stor del af historien om Skjerns udvikling, så vi har købt den med øje for, at den skal bevares. Remisen skal gerne indeholde noget, der kan gavne befolkningen,« lød det dengang fra Brian Meldgaard, der er medindehaver af Hansen & Larsen. Meget tyder nu på, at det er lige sådan, det kommer til at gå. Efter en flerårig periode, hvor der var stille om den gamle remise, begyndte der sidste år at ske noget. Gentænk Skjern kom på banen, bogstavelig talt, og køreplanen hang godt sammen: En velbesøgt koncertaften blev efterfulgt af en succesrig fondsansøgning, og dermed var projektet sat godt og grundigt på skinner. Med den netop offentliggjorte donation af bygningen er der masser af lys for enden af tunnellen. De 850.000 kroner fra Realdania - i parentes bemærket 100.000 kroner mere, end de frivillige havde søgt om - skal bruges til at sætte facaden i stand. Næste mål er indvendig restaurering af den mere end 100-årige bygning, og her vil det uden tvivl hjælpe gevaldigt på fondenes lyst til at øse penge ud, når det er en forening med egen bygning, som søger midler. Med andre ord har lokale kræfter med en solid fælles indsats sikret håbet om, at Spillestedet Remisen kan slå dørene op indenfor en ikke alt for fjern fremtid. Der er lang vej og meget arbejde endnu, før Remisen kan fløjte klar til afgang - men mon ikke den hidtidige og meget fornemme opbakning vil give endnu flere skjernboer blod på tanden til at give en hånd eller en skilling med for at få projektet til at lykkes? Det må man håbe! Herfra letter vi i hvert fald på lokofører-kasketten i respekt for en flot indsats.

112

Frækt indbrud i Hvide Sande: Tyve stjal designermøbler for 110.000 kroner

Videbæk For abonnenter

Skoler og børnehaver i øst: Vi får ikke nok midler til inklusion

Annonce