Annonce
Udland

Briternes EU-valg er en afstemning om tillid til May

Isabel Infantes/Ritzau Scanpix
På briternes EU-valgdag er avisernes forsider domineret med overskrifter om, at Theresa May er ved at gå af.

I Storbritannien bliver valget til Europa-Parlamentet opfattet som en form for folkeafstemning om både brexit og om tilliden til premierminister Theresa May.

De konservative ventes på den baggrund at gå stærkt tilbage ved valget, som blev indledt torsdag. På valgdagen har mange af de britiske aviser billeder af May på forsiden med overskrifter om, at hun er ved at gå af efter "brexit-fiasko".

På en del fotos har den trængte premierminister øjensynligt tårer i øjnene.

Geoffrey Clinton-Brown fra den magtfulde gruppe af britiske konservative, som kalder sig "1992 Committee", siger, at premierminister Theresa May måske kommer til at gå af fredag.

Han venter, at den magtfulde gruppe vil bane vej for ny mistillidsafstemning mod May, hvis hun ikke giver en dato for sin tilbagetræden.

Storbritanniens udenrigsminister, Jeremy Hunt, siger torsdag, at May stadig vil være premierminister, når USA's præsident, Donald Trump, kommer på statsbesøg i London i begyndelsen af juni. Hun svarede på et spørgsmål fra journalister om, hvem der vil være regeringsleder den 3. juni.

Stemmelokalerne blev i Storbritannien åbnet torsdag morgen (klokken 8 dansk tid).

Næsten tre år efter, at briterne ved en folkeafstemning stemte for at forlade EU med et flertal på 52 procent mod 48 procent, er det stadig uklart, hvornår og hvordan brexit vil ske.

Den nuværende tidsfrist for en udtræden er den 31. oktober.

Forsinkelsen betyder, at de britiske vælgere mod forventning går til stemmeurnerne for at vælge medlemmer af Europa-Parlamentet ved et valg, som næsten udelukkende har handlet om brexit.

Det nye brexitparti under ledelse af EU-modstanderen Nigel Farage står til en markant sejr. Farages parti står i meningsundersøgelser til at få omkring 37 procent af stemmerne.

Valgets resultat bliver først offentliggjort sent søndag aften.

Det britiske valg finder sted sammen med Hollands valg til Europa-Parlamentet. De to valg er starten på fire dage med valg til Europa-Parlamentet hen over det europæiske kontinent.

De proeuropæiske liberale demokrater står til at blive nummer to ved valget med opbakning fra 19 procent af vælgerne. Arbejderpartiet Labour står til at få 13 procent, mens Mays konservative kun står til at få syv procent af stemmerne.

/ritzau/AFP


Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Politisk opbakning til Sommerfuglen skyldes stedets kvaliteter

Læserbrev: Sommerfuglen er kommunes nye fritidstilbud til børn og unge med psykiske og fysiske funktionsnedsættelser. Kongstanken er at have ét lokalt fritidstilbud af høj pædagogisk kvalitet i stedet for at benytte aflastningspladser på forskellige institutioner i egen og andre kommuner. Jeg er citeret i Dagbladet søndag for at sige, at den politiske opbakning til Sommerfuglen skyldes behovet for at få stedet fyldt op. Det er en udtalelse, der taget ud af en sammenhæng. Den politiske opbakning til Sommerfuglen hænger helt og aldeles sammen med tilbuddets kvaliteter. Børn med funktionsnedsættelser har svært ved at finde fritidsaktiviteter, der kan rumme deres udfordringer, og det begrænser muligheden for at knytte venskaber. Børnene på Sommerfuglen går typisk på specialskole, og det betyder, at de fleste går i skole og skaber relationer uden for deres nærmiljø. Med Sommerfuglen prioriterer vi, helt i tråd med børne- og familiepolitikken, at give børn og unge med særlige behov mulighed for at dyrke fritidsinteresser og danne trygge og nære relationer med andre børn i kommunen. Relationer de kan bygge videre på gennem deres opvækst, så Sommerfuglen bidrager til ambitionen om at skabe gode overgange fra børneområdet til voksenområdet. Politisk har vi besluttet, at Sommerfuglen som udgangspunkt er kommunens tilbud, med mindre der er faglige begrundelser for noget andet. Det har vi, fordi det er et godt tilbud, og fordi målsætningen om at skabe relationer mellem børn og unge på tværs af kommunen fordrer, at de er sammen. Jeg forstår godt, at det kan være en stor mundfuld for børn, unge og forældre at skulle flytte fra et sted, de kender og er glade for. Men jeg ved også, at de børn og unge, der er begyndt i Sommerfuglen, er glade for og trygge ved det. Der er foretaget en faglig vurdering af, hvorvidt hvert enkelt barns behov kan rummes i Sommerfuglen. I de tilfælde hvor det modsatte er konklusionen, er der fortsat et alternativt tilbud. Jeg forstår også godt, at de institutioner, kommunen hidtil har købt pladser hos, er kede af at miste børn. Men i denne sammenhæng er vores opgave som kommune først og fremmest at give børn og unge med særlige behov de samme muligheder, som andre børn og unge i kommunen. Det er klart, at dialogen med de berørte familier og institutioner skal foregå på en god og respektfuld måde. Når vi hører, at det ikke er oplevelsen alle steder, er der naturligvis grund til at vurdere, om vi kunne have gjort det anderledes. Det er i øvrigt helt almindelig praksis.

Annonce