Annonce
Udland

Brexit-forhandlinger kan begynde: EU-lande godkender mandat

François Lenoir/Reuters
EU-Kommissionen kan nu indlede forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem Storbritannien og EU.

Det er nu muligt for EU-Kommissionen at indlede turboforhandlingerne for at lande en aftale om det fremtidige forhold mellem Storbritannien og EU.

Annonce

Tirsdag har EU-landene godkendt EU-Kommissionens forhandlingsmandat, som chefforhandler Michel Barnier står i spidsen for.

Aftalen skal være klar om ti måneder, og derfor er det vigtigt, at forhandlingerne kommer i gang, mener Barnier.

- Det kommer til at blive meget komplekse forhandlinger, som skal gennemføres inden for en meget kort tidsramme.

- Derfor er jeg glad for, at vi nu kan starte forhandlingerne allerede mandag, for vi har ingen tid at spilde, siger han.

Det har stor betydning for både EU og Storbritannien, at forhandlingerne ender med en aftale, mener den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Storbritannien er en integreret del af den danske økonomi. Vi handler med dem, og det har betydning for både vores arbejdspladser, men også vores fiskeri. Og sådan er det også for mange andre lande.

- Hvis man kigger på briternes eksport til det indre marked, så har det helt afgørende betydning for deres økonomi og arbejdspladser. Derfor burde vi have en stor fælles interesse i at nå en aftale, siger han.

Storbritannien forlod EU 31. januar med en overgangsperiode til årets udgang. Det betyder, at briterne fortsat følger EU's regler og er en del af det indre marked frem til 2021.

Storbritannien går til forhandlingerne med et ønske om at forlade EU's toldunion og det indre marked fra 1. januar 2021.

EU ønsker en bred aftale og kræver blandt andet, at EU-lande får adgang til at fiske i britiske farvande. Det har Michel Barnier gjort klart. Til gengæld kan briterne få en ambitiøs handelsaftale uden tariffer og kvoter på varer.

Ifølge Jeppe Kofod er det et stærkt forhandlingsmandat, EU stiller med til forhandlinger med Storbritannien.

Kofod håber især, at der i forhandlingerne vil blive fokuseret på at skabe lige konkurrencevilkår mellem Storbritannien og EU-landene.

- Vores ambitioner er kæmpestore - og det vil være den mest vidtgående frihandelsaftale, som EU nogensinde har indgået med et tredjeland.

- Men det er også vigtigt for mig, at det er en retfærdig aftale for alle parter, der sikrer lige konkurrencevilkår for danske virksomheder og danske job - det er sund fornuft, siger han.

Den første forhandlingsrunde mellem Storbritannien og EU er planlagt til at begynde 2. marts i Bruxelles.

Herefter har parterne til årets udgang til at lande en aftale. EU-Kommissionen har dog understreget, at aftalen skal være klar i oktober, hvis der skal være tid til ratifikation og oversættelse.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Der er god grund til både at tænke sig om og "wågne" op!

Læserbrev: En tak for Chrisitan Estrups klumme i Dagbladet lørdag 4. april. Hvor er det godt, at du tør tage fat på de problemer, der også er i forhold til den måde, vi bruger verdens ressourcer på. Jeg fik det dårligt forleden aften, da jeg så en udsendelse om "Verdens største blomstermarked" fra Kenya. Her avler man roser i tonsvis til forsendelse - med fly - til forkælede menneskers luksusforbrug bl.a. i Danmark....kæmpestore marker lagt under glas og intensivt dyrket - til luksus: - og forleden var der så en "tårevædet" udsendelse om en stakkels gartner, der måtte smide for millioner af gule kalanchoer ud, fordi markedet herhjemme - og i Tyskland - var stagneret på grund af covid19 - og han skulle have ryddet drivhusene, så de stiklinger, der skulle komme med fly fra Vietnam en af de nærmeste dage, kunne få plads. - og se så i de store fødevarebutikkers frugt- og grøntafdeling - søde kartofler, granatæbler, palmekål, æbler og jordbær helt udenfor sæson og quinoa og 25 forskellige slags ris, hvor man ikke engang kan købe noget så dansk som byggryn ! - og alt det bliver sendt hertil med fly! - og der produceres jo nærmest ikke tøj her i landet mere til trods for, at der for 40 år siden var en "hær" af dygtige strikkere og syersker i Herning og omegn. Det skal alt sammen laves i "langtbortistan", så vi kan få råd til at købe et nyt stykke tøj i hver uge - og det skal alt sammen med fly flere gange. - så er der jo nogen romantikere, der påstår, at det er nødvendigt for at støtte de pågældende lande - altså en form for u-landshjælp - ha, ha, ha - nærmere en form for udnyttelse for at gavne vores overforbrug. Måske var det bedre, at rosendrivhusene blev brugt til at avle mad til befolkningen i Kenya i stedet. - og så er der det overdrevne rejseri. Hvorfor i alverden skal en 8. klasse absolut rejse til Rom for at bruge fem dage på at stå i kø til seværdighederne. Og så i øvrigt ikke engang snakke med en romer. De går i deres egen lille danske "boble" og ser ikke, hvordan folk arbejder- eller bor - og de ved ikke engang, hvor Brønderslev ligger! Nå, jeg kunne blive ved, men I, der læser dette WÅGN SÅ OP og tænk jer om!

Annonce