Annonce
Livsstil

Brevkassen: Dine og mine juletraditioner

Illustration: Mikkel Damsgård Petersen

Spørgsmål

? Kære Amalie. Vi er et par midt i 50'erne, som har boet sammen i fire år.

Vi har tilsammen tre børn, hvoraf et er fælles. Vores hverdag går fint, og vi er glade sammen, men vi kommer snart til en tid, hvor vores traditioner er forskellige. Det har altid været et problem mellem os.

Julen betyder noget forskelligt for os. Min kæreste elsker julen, og i hans familie har de faste traditioner, hvor de spiser and og flæskesteg, risalamande og danser rundt i hele huset. Sikkert ligesom så mange andre danskere.

Han ønsker at holde fast i denne tradition. Glem ej, at de også går i kirke sammen klokken 16 og derefter ser Disneys juleshow. Hans familie holder af at samles, og de er mange mennesker, hvilket jeg slet ikke kan overskue.

I øvrigt vil min kæreste gerne holde jul hjemme og invitere begge vores familier.

Jeg kommer fra et hjem, hvor vi har rejst meget i julen og ikke har de samme traditioner. Vi behøver ikke at rejse, men jeg gider ikke alt det ræs juleaften. Det stresser mig, og jeg føler ingen glæde ved det. Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg ønsker, men alt stritter i mig, når jeg hører om min kærestes juleønsker.

Har du nogen foreslag til, hvordan vi skal holde jul sammen?

Annonce

Svar

! Tak for dit spørgsmål.

Jeg tror, at julen fylder meget hos danskerne - på godt og ondt. Julen er en stor højtid med mange traditioner, og de fleste ønsker, at intet ændrer sig. Men julen kan godt påvirke forholdet, og jeg forstår det faktisk godt.

Vi siger ja til alt! Og vi har alt for travlt. Vi skal pynte op, lave juledekorationer, besøge julemarkeder og bage julekranse. Derudover skal vi deltage i forskellige arrangementer, familiebesøg, julefrokoster, juleindkøb og meget mere. Samtidig med at året skal afsluttes på arbejdspladserne, hvilket giver øget arbejdspres.

Det er klart, at man kommer i klemme, bliver følelesesmæssigt påvirket og føler sig stresset. Konflikterne bliver optrappet, og kommunikationen forringes.

I forhold til jeres situation, så er I uenige om, hvordan jeres fælles jul skal holdes. I er uenige, fordi I har meget forskellige traditioner, men fakta er, at julen også handler om kompromiser.

Jeg tænker, I skal lære om kompromisets kunst og løse jeres konflikt demokratisk. I har faktisk muligheden for at skabe jeres helt egen udgave af julen. Jeg vil råde jer til, at I beslutter, at jeres familie skal skabe jeres jul sammen.

I skal derfor hver især skrive to ting ned, som er vigtige for jer, og som kan være med til at give jer en god følelse af hele julemåneden.

Jeg fornemmer, at du ikke aner, hvilke elementer der er vigtige for dig i modsætning til din kæreste. Men julen kommer, og du skal have det bedste ud af det. Derfor skal du mærke efter, hvad der er vigtigt for dig.

Jeg synes, det er vigtigt at inddrage børnene, selv om jeg ikke er klar over, hvor gamle de er. De kan hjælpe med at fokusere på nærværet og hyggen i julemåneden.

Jeg fornemmer, at du allerede er stresset, så i stedet for at føle et kæmpe ansvar kunne I undgå stress og uddelegere opgaverne.

Gør julen til et fælles projekt i familien. Inddrag jeres børn i madlavningen og giv eventuelt gæster ansvaret for frokosten eller opvasken. Der er ingen grund til, at du og din partner skal fungere som servicecentral, ligesom det at holde jul for familien ikke skal forveksles med et hotelophold.

Når alle hjælper til, får du og din partner også tid til at slappe af og nyde de lange dage sammen.

Julen drejer sig om kærlighed og er hjerternes tid, så jeg vil anbefale jer at vælge noget, der giver jer en god fælles familiefølelse. I skal lære at prioritere det, som I synes er vigtigt for at få en god fælles jul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skandale: Kan livet fortsætte uden Postnord?

Læserbrev: Hvordan har Postnord fundet af, at det kun er brevene, de taber på? De må have fundet løsningen på at skille koldt og varmt vand. Efter det er blandet... Meget fornuftigt har postbudene både breve og pakker med ud. Det er vel heller ingen ulempe for Postnord, at det er brevene, der er befordringspligt på. De har fået serveret en politisk malkeko. Det er ender vel med, at brevene må tage op til en måned om at komme frem... Allerede nu er det betydelig langsommere end med dagvognen på Christian Den Fjerdes tid. Hvem har fået problemerne? Politikerne. Hvem har skabt dem? Politikerne. Der er flere mistænkte. En af de hovedmistænkte er Kristian Jensen. Det passer med hans taktik fra skattevæsenet. De startede med at slagte aktiverne og fordele dem. Derefter trykkede de på digitaliseringsknappen. Så satte de sig ned. Undrede sig over, at svenskerne ikke løste problemet for dem... Man kan sige meget om svenskerne, men speciel dumme er de altså ikke... Det er en skandale med de milliarder, der allerede er pumpet i projektet. Senest har de sendt adskillige personer på permanent ferie, og har planer om at sende endnu flere samme vej. Bare rejsebureauerne har rejser nok til dem... Det er ren kukkeluk at bruge milliarder på det! Udbringning af pakker er der mange, der har kapacitet til. Skildpaddebrevene må kunne løses på anden vis. Quickbreve er næsten lige så dyre som pakker. Derfor kan man vel sende dem som en pakke? Anbefalede breve kan vel håndteres på samme måde? Udbringning af B- breve kunne for eksempel overdrages til kommunerne. Ved at tilføre flere ansatte kunne hjemmehjælperne sagtens løse opgaven. Der bliver hældt millioner/milliarder i Postnord, som kunne bruges til det. Samtidig kunne ældreplejen i eget hjem blive opgraderet. Hvis postbudet, ligesom i gamle dage, havde tjek på om alle var ok. på ruten. Sikken en tryghed, det kunne give. Skildpaddebrevene kunne måske alternativt distribueres sammen med reklamerne på ugebasis. Nu mener nogen i det politiske, at vi skal købe Postdanmark tilbage fra Postnord. Heldigt, at vi ikke har fået malet alle postkasserne endnu. Der bliver udgifter nok til biler, skilte, tøj og til svenskerne. Men big business for dem, der sælger maling og profiltøj. Kan livet fortsætte uden Postnorddanmark? Eller går det i stå?

Annonce