Annonce
Hvide Sande

Brev er sendt til fiskeriminister: Brexit bekymrer borgmestre på vestkysten

I brevet til Mogens Jensen (S) gør de fem borgmestre blandt andet ministeren opmærksom på, at fiskerihavnene i Hvide Sande, Thyborøn, Hanstholm, Hirtshals og Skagen årligt lander fisk til en værdi på mere end 3,3 milliarder kroner. Arkivfoto: Roland Petersen
Sammen med borgmesterkolleger i Lemvig, Thisted, Hjørring og Frederikshavn har borgmesteren i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard, netop sendt et bekymringsbrev om briternes Brexit til fiskeriminister Mogens Jensen.

Hvide Sande: - Tusindvis af arbejdspladser. Hundredvis af virksomheder. Og hele lokalsamfund vil blive ramt, hvis en hård Brexit rammer Danmark.

Sådan hedder det blandt andet i et bekymringsbrev, som borgmestrene i kommunerne Ringkøbing-Skjern, Lemvig, Thisted, Hjørring og Frederikshavn netop har sendt til Mogens Jensen (S), der er minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling.

Borgmestrene er nervøse for udfaldet af de forhandlinger, der for tiden udspiller sig mellem  EU og Storbritannien. Det springende punkt er, om Danmark ved årsskiftet mister adgangen til at fiske i britisk farvand som en direkte konsekvens af Brexit:

Annonce

- Danske vestkystbyer og samfund lever af dets havne - herunder specifikt fiskeri. En udelukkelse af EU's fiskere fra britiske fiskefarvande vil have fatale konsekvenser for byerne og lokalsamfundene omkring de danske fiskerihavne på den jyske vestkyst, hedder det videre i brevet.

De fem borgmestre er bekymrede for et såkaldt hårdt Brexit, der betyder, at Storbritannien betragtes som et tredjeland, hvor betingelserne er grundlæggende anderledes end for EU.

Fisk for 3,3 milliarder

I brevet til ministeren får Mogens Jensen beskrevet, at fiskerihavnene i Hvide Sande, Thyborøn, Hanstholm, Hirtshals og Skagen samlet set lander fisk til en værdi på mere end 3,3 milliarder kroner fisk, hvilket - ifølge borgmestrene - er mere end 90 procent af den danske fangst:

- Den danske fiskeriklynge eksporterer samlet for 23 milliarder kroner om året. Det vil med en hård Brexit blive ramt hårdt, bliver det understreget i brevet.

Afsenderne slår også på, at fiskerierhvervet smitter positivt af på jobsituationen i en række serviceerhverv, hos underleverandører og i den lokale detailhandel.


Det er ikke kun havne og fiskeriet, men hele samfund der kommer til at lide, hvis de danske fiskere udelukkes fra britisk farvand.

Fem borgmestre i brev til minister


Mod slutningen af brevet lyder der en kraftig opfordring og appel til at prioritere fiskeriet i forhandlingerne mellem EU og Storbritannien:

- Hvis der skal laves overgangsordninger, skal de fiskeriafhængige samfund tænkes ind. Det er ikke kun havne og fiskeriet, men hele samfund der kommer til at lide, hvis de danske fiskere udelukkes fra britisk farvand.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

48-årige Peter havde gjort alt klar. Nu er han død - og dybt savnet i byen, som han hjalp og som hjalp ham

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing IF For abonnenter

Ringkøbing IFs nye angriber Arman Taranis: Jeg er god nok til superligaen

Skjern For abonnenter

Bent blev overrasket, da han nærstuderede sin elregning: Bor i vindmølleland men får strøm fra atomkraftværker

Ringkøbing-Skjern

Karaktererne er helt i top: Ringkøbing-Skjern er de små og mellemstore virksomheders paradis

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern: Fra 395.000 til 3,6 millioner

Ringkøbing IF

Minut for minut: Genlæs Ringkøbing IFs fortjente sejr på 2-0 over VRI - uden at spille prangende

Sport For abonnenter

Ingen straffekast og syv udvisninger: Rækker Mølle Håndbold mødte stor modgang mod VRI

Debat

Det mørke halvår: De bedste samtaler foregår om natten

Hvide Sande For abonnenter

Da manden døde, blev Grethe fast inventar ved sidelinjen: Nu elsker hun fodbold, så det kan høres over hele banen

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

IPL i Lem, Mil-tek i Tim og Søndervig Supermarked kæmpede om "Erhvervsprisen 1996”, en tilskuer på Tim Stadion blev ramt i nakken af en fodbold og besvimede - og andre glimt fra gamle dage

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Vinteren bliver en dyr omgang: Vestjyske energidirektører ønsker at bruge lokalt produceret strøm i nærområdet

Ringkøbing-Skjern

Se billederne: Sådan tog vi hul på efterårsferien

Annonce