Annonce
Hvide Sande

Brev er sendt til fiskeriminister: Brexit bekymrer borgmestre på vestkysten

I brevet til Mogens Jensen (S) gør de fem borgmestre blandt andet ministeren opmærksom på, at fiskerihavnene i Hvide Sande, Thyborøn, Hanstholm, Hirtshals og Skagen årligt lander fisk til en værdi på mere end 3,3 milliarder kroner. Arkivfoto: Roland Petersen
Sammen med borgmesterkolleger i Lemvig, Thisted, Hjørring og Frederikshavn har borgmesteren i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard, netop sendt et bekymringsbrev om briternes Brexit til fiskeriminister Mogens Jensen.
Annonce

Hvide Sande: - Tusindvis af arbejdspladser. Hundredvis af virksomheder. Og hele lokalsamfund vil blive ramt, hvis en hård Brexit rammer Danmark.

Sådan hedder det blandt andet i et bekymringsbrev, som borgmestrene i kommunerne Ringkøbing-Skjern, Lemvig, Thisted, Hjørring og Frederikshavn netop har sendt til Mogens Jensen (S), der er minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling.

Borgmestrene er nervøse for udfaldet af de forhandlinger, der for tiden udspiller sig mellem  EU og Storbritannien. Det springende punkt er, om Danmark ved årsskiftet mister adgangen til at fiske i britisk farvand som en direkte konsekvens af Brexit:

- Danske vestkystbyer og samfund lever af dets havne - herunder specifikt fiskeri. En udelukkelse af EU's fiskere fra britiske fiskefarvande vil have fatale konsekvenser for byerne og lokalsamfundene omkring de danske fiskerihavne på den jyske vestkyst, hedder det videre i brevet.

De fem borgmestre er bekymrede for et såkaldt hårdt Brexit, der betyder, at Storbritannien betragtes som et tredjeland, hvor betingelserne er grundlæggende anderledes end for EU.

Annonce

Fisk for 3,3 milliarder

I brevet til ministeren får Mogens Jensen beskrevet, at fiskerihavnene i Hvide Sande, Thyborøn, Hanstholm, Hirtshals og Skagen samlet set lander fisk til en værdi på mere end 3,3 milliarder kroner fisk, hvilket - ifølge borgmestrene - er mere end 90 procent af den danske fangst:

- Den danske fiskeriklynge eksporterer samlet for 23 milliarder kroner om året. Det vil med en hård Brexit blive ramt hårdt, bliver det understreget i brevet.

Afsenderne slår også på, at fiskerierhvervet smitter positivt af på jobsituationen i en række serviceerhverv, hos underleverandører og i den lokale detailhandel.


Det er ikke kun havne og fiskeriet, men hele samfund der kommer til at lide, hvis de danske fiskere udelukkes fra britisk farvand.

Fem borgmestre i brev til minister


Mod slutningen af brevet lyder der en kraftig opfordring og appel til at prioritere fiskeriet i forhandlingerne mellem EU og Storbritannien:

- Hvis der skal laves overgangsordninger, skal de fiskeriafhængige samfund tænkes ind. Det er ikke kun havne og fiskeriet, men hele samfund der kommer til at lide, hvis de danske fiskere udelukkes fra britisk farvand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

108 millioner kroner skal sende Robotti ud i verden: Virksomhed med vestjyske rødder og fabrik i Lem tiltrækker kæmpe investering

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Tre anbefalinger: Sådan får man udenlandske arbejdere til at slå sig ned i Vestjylland

Skjern Håndbold

Mathias Gidsel kan få debut på A-landsholdet: Tre spillere med Skjern-relation skal spille Danmark til EM

Annonce