Annonce
Vestjylland

Bred enighed om sprogkrav til læger

Alle udenlandske læger, som ansættes i Region Midtjylland, skal fremover bestå Danskprøve 3. Arkivfoto: Timo Battefeld
Et enigt forretningsudvalg sagde ja til Enhedslistens og Dansk Folkepartis forslag om, at alle udenlandske læger før ansættelse i regionen skal have bestået Danskprøve 3. Hidtil har kravet kun været gældende for læger fra lande uden for EU.

Regionen: En noget utraditionel alliance af politikere fra hver sit hjørne af det politiske spektrum var gået sammen om et forslag, som regionsrådets forretningsudvalg tirsdag skulle tage stilling til. Og Dansk Folkeparti og Enhedslisten kunne konstatere, at der er opbakning også fra partierne mellem de to fløje til deres fælles forslag.

Det handler om, hvilke sprogkrav man skal stille til udenlandske læger, der ansættes i Region Midtjylland. I dag skal læger, som kommer fra lande uden for EU, bestå Danskprøve 3, som svarer til en niendeklasses eksamen i dansk. Men kommer lægen fra et EU-land, er der ingen officielle krav.

DFs og ELs forslag gik i al sin enkelhed ud på, at man af hensyn til patientsikkerheden fremover stiller ens krav til udenlandske læger, uanset hvor i verden de kommer fra. Og forslaget mødte bred opbakning i forretningsudvalget, hvorfor det formentlig også vil blive endeligt vedtaget i Regionsrådet.

De to partier bag forslaget har tidligere stillet samme forslag i Folketinget, hvor der også var almindelig sympati for det. Daværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby slog dengang fast, at udenlandske læger naturligvis skulle kunne tale og forstå dansk for at kunne kommunikere med både patienter og kolleger. Hun mente dog også, at det var op til regionerne at sørge for, at lægerne havde de nødvendige danskkundskaber.

I Region Midtjylland er det altså nu besluttet, at alle udenlandske læger skal bestå Danskprøve 3 for at kunne blive ansat.

Opbakningen til forslaget var enstemmig. Dog var Jacob Ilsøe Klærke (SF) og Marianne Karlsmose (KD) forhindrede i at deltage i behandlingen af dagsordenspunktet.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bøjer de i vinden? Vesterhav Syd og vores lokale erhverv

Læserbrev: Er Energistyrelsen og Vattenfall ligeglade med vore lokale erhverv? Og hvad agter byrådet nu at gøre? De spørgsmål stiller vi os uvilkårligt, efter at aktindsigt har vist, hvad VVM-tillægget for Vesterhav Syd-møllerne skal indeholde. Som du kan læse nedenfor, udelades nemlig to helt fundamentale undersøgelser for turismen og fiskeriet. Bevares, der kommes vidt omkring med “kollisionsrisiko for trækfugle og flagermus” samt “sejladsforhold og lystfiskeri i undersøgelsesområdet”, og meget andet mere eller mindre (u)nyttigt. Men som med mange af den slags rapporter er det værd at bemærke sig, hvad der ikke skal afdækkes i VVM-tillægget. Og her springer særligt to forhold i øjnene. Både at (s. 11) “Der skal ikke redegøres for økonomiske eller konkurrencemæssige forhold i relation til turismeerhvervet”. Det skriger jo til himlen med turismen som vort største erhverv og i betragtning af, at det nationale Center for Kystturisme er placeret i netop Hvide Sande. Og at der godt nok (s. 22) skal undersøges, hvad indvirkningerne er på fiskeriet, men IKKE hvorvidt det kan gøres muligt at fiske mellem møllerne. Eventuelt blot for mindre fartøjer under for eksempel 20, 15 eller 12 meter. Dette til trods for, at der i flere høringssvar er opfordret til at få netop dette klarlagt. Derimod skal der (s. 26) redegøres for kumulative effekter for andre planlagte projekter, i både Danmark, Holland og Tyskland. Og betydningen for de klimapolitiske mål og CO2-reduktionen skal beskrives. Alt sammen noget meget overordnet og fjernt for os, der bor her. Men noget, der kan bruges i den luftige argumentation for den grønne omstilling på Christiansborg. Det virker nu, som om projektet skal klemmes igennem! Og Energistyrelsen helt bevidst vælger at undlade krav om inddragelse af netop de to argumenter, der kan være med til at flytte Vesterhav Syd langt til havs. Nemlig at turismens indvendinger skal tages alvorligt, og fiskernes tabte fiskevand - ved at flytte møllerne længere til havs - kan kompenseres ved at åbne for fiskeri mellem møllerne. To forhold, der kan tale for at flytte møllerne, belyses nu helt bevidst ikke! Og Vattenfall erkendte jo på et møde d. 1. marts 2018 i Søndervig, at det drejer sig om småpenge, for at flytte møllerne … så hvorfor ikke? Nu hvor der også er god tid til at ændre i projektet … Hvad gør byrådet, formanden for erhvervsudvalget Søren Elbæk eller borgmesteren? Overlader de det endnu engang til brancheorganisationerne og de små erhvervsdrivende? Eller mander de sig op og går i brechen for to store erhverv i kommunen? Eller bøjer de i vinden? Jens Bollerup, cand. merc., Geflevej 221, Hvide Sande Dan Broesch Jensen, cand. merc. aud., Lyngvejen 100, Klegod Tonny Lemqvist, maskinmester, Præstegårdsmarken 35, Velling Karsten Fyhn, sommerhusudlejer, Sønder Klitvej 20, Hvide Sande Birgitte Vinding, journalist, Stauning Finn Ebbe Jakobsen, advokat, Beddingen 7, Ringkøbing Jens Møller, forretningsdrivende, Bakkevej 22, Hvide Sande

Annonce