Annonce
Vestjylland

Bred enighed om sprogkrav til læger

Alle udenlandske læger, som ansættes i Region Midtjylland, skal fremover bestå Danskprøve 3. Arkivfoto: Timo Battefeld
Et enigt forretningsudvalg sagde ja til Enhedslistens og Dansk Folkepartis forslag om, at alle udenlandske læger før ansættelse i regionen skal have bestået Danskprøve 3. Hidtil har kravet kun været gældende for læger fra lande uden for EU.

Regionen: En noget utraditionel alliance af politikere fra hver sit hjørne af det politiske spektrum var gået sammen om et forslag, som regionsrådets forretningsudvalg tirsdag skulle tage stilling til. Og Dansk Folkeparti og Enhedslisten kunne konstatere, at der er opbakning også fra partierne mellem de to fløje til deres fælles forslag.

Det handler om, hvilke sprogkrav man skal stille til udenlandske læger, der ansættes i Region Midtjylland. I dag skal læger, som kommer fra lande uden for EU, bestå Danskprøve 3, som svarer til en niendeklasses eksamen i dansk. Men kommer lægen fra et EU-land, er der ingen officielle krav.

DFs og ELs forslag gik i al sin enkelhed ud på, at man af hensyn til patientsikkerheden fremover stiller ens krav til udenlandske læger, uanset hvor i verden de kommer fra. Og forslaget mødte bred opbakning i forretningsudvalget, hvorfor det formentlig også vil blive endeligt vedtaget i Regionsrådet.

De to partier bag forslaget har tidligere stillet samme forslag i Folketinget, hvor der også var almindelig sympati for det. Daværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby slog dengang fast, at udenlandske læger naturligvis skulle kunne tale og forstå dansk for at kunne kommunikere med både patienter og kolleger. Hun mente dog også, at det var op til regionerne at sørge for, at lægerne havde de nødvendige danskkundskaber.

I Region Midtjylland er det altså nu besluttet, at alle udenlandske læger skal bestå Danskprøve 3 for at kunne blive ansat.

Opbakningen til forslaget var enstemmig. Dog var Jacob Ilsøe Klærke (SF) og Marianne Karlsmose (KD) forhindrede i at deltage i behandlingen af dagsordenspunktet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Innovest II droppet: Byråd vil hellere renovere Skjerns gamle rådhus

Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Annonce