Annonce
Indland

Branden i Nationalpark i Thy er blusset op igen

Presse-Fotos.dk/Ritzau Scanpix
Flammerne har atter fået fat i et mindre område i Nationalpark Thy, hvor en brand har hærget siden tirsdag.

Branden, der har stået på siden tirsdag i Stenbjerg Klitplantage i Nationalpark Thy, er blusset op igen.

Flammerne har fat i et område på omkring 60 kvadratmeter, oplyser René Kærup, der er chefvagt i Nordjyllands Beredskab.

- Det blæser lidt, og vi vil have branden slået ned så hurtigt som muligt, siger chefvagten.

Beredskabet blev orienteret om, at branden var taget til igen omkring klokken 16 lørdag eftermiddag.

- På meldingen lød det lidt voldsomt, så vi har sendt 20 mand derop, lyder det videre fra René Kærup.

Tirsdag kæmpede 75 brandfolk mod branden i plantagen, der fik fat i omkring 20 hektar af området.

Branden har siden ulmet under overfladen, men tidligere lørdag var beredskabet fortrøstningsfulde omkring forløbet.

- Vi håbede på, at vi var færdige deroppe. Det var også det, vores termiske drone-kameraer viste, når vi undersøgte området.

- Der var ingen røgudvikling, og vi kunne ikke måle temperaturer over 50 grader nogle steder, så pakkede vi sammen, siger René Kærup.

Men ikke længe efter, måtte beredskabet tilbage til området, hvor de lørdag eftermiddag er i gang med slukningsarbejdet.

- Vi er ude i terrænet for at hælde vand på ildebranden. Det er en enorm udfordrende opgave på grund af terrænet deroppe, siger Kærup.

Det er en blanding af blæsten og områdets utæmmede natur, der besværliggør slukningsarbejdet.

Lørdag eftermiddag er det svært for chefvagten at sige, hvornår ilden ventes at være slukket helt.

- Vi bliver deroppe resten af dagen og natten, og så må vi tage en status i morgen tidligt og se, hvordan det står til der, siger René Kærup.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Giv lufthavnen en blød landing

For en god måneds tid siden lykkedes det atter Stauning Lufthavn at holde propellen i luften - i hvert fald for en tid. Den lille lufthavn med den dårlige økonomi fik bevilget et krisetilskud på 2,5 millioner kroner fra byrådet. Vel at mærke oveni de knap to millioner kroner, som kommune i forvejen årligt poster i den. De seneste godt 25 år har kommunen hældt omkring 50 millioner kroner i Stauning Lufthavn, og efterhånden må man spørge sig selv, hvornår kassen skal klappe i. Er det virkelig en kommunal kerneopgave at drive en lufthavn, hvor underskuddet vokser i takt med, at antallet af fly falder? Nu foreslår pilot og tidligere direktør for flyselskabet Cimber, Jørgen Nielsen fra Sønderborg, at lufthavnen omdannes til en flyveplads og eventpark. Han foreslår, at arealerne kan bruges til weekend-arrangementer med bilræs, koncerter, småflysreparationer og flyturisme. Han foreslår også at etablere dronecenter og skoleflyvning, aktiviteter lufthavnen allerede er i fuld gang med. Vel at mærke alle initiativer, som ikke kommer til at koste skatteborgerne knap to millioner i årlig støtte - foruden diverse dyre redningskranse. Prisen er, at lufthavnen ikke vil have samme grad af bemanding som nu blandt andet i kontroltårnet, men igen må man spørge sig selv, hvorfor Ringkøbing-Skjern partout skal have en lufthavn med fuld bemanding? Specielt ikke når alternativet er en prisbilligere løsning, der samtidig kan være rammen om kulturelle arrangementer. Det med kultur er nemlig noget, vi kan her i kommunen. Hvad havne angår, er man nok bedre til fiskeri- og lystbådehavne her i området - end til lufthavne. Kommunen er desuden allerede medejer af Midtjyllands Lufthavn i Karup. Det vil måske være en bitter pille at sluge for nogle, at man ikke kan opretholde en lufthavn, trods de mange millioner man har smidt efter den. Men på et tidspunkt må man trække en streg og erkende, at man ikke skal i den retning og se sig om efter en ny vej. Det kunne passende være den vej som en tidligere flychef - på eget initiativ i øvrigt - foreslår.

Annonce