Annonce
Erhverv

Brændeovne styrker både beskæftigelse, bosætning og turisme i Lemvig Kommune

Heta Brændeovne har skabt 80 job i Lemvig Kommune. Fabrikken nyder godt af god, stabil og lokal arbejdskraft - og i samarbejde med kommunen vil Heta og fabrikschef Martin Bach arbejde for at få flere til at slå sig ned i kommunen. Foto: Thomas Maxe
Brændeovnsproducenten Heta har på tredje sæson gentegnet sit medlemskab af ”Job i Vest”-netværket. Målet er at sikre, at der er hænder nok til de mange job.

ROM: ”Alle veje fører til Rom” – og leder man efter et godt job i Lemvig Kommune, så er der nogle ret store arbejdspladser at vælge mellem i Rom, et par kilometer syd for Lemvig.

En af dem er Heta, hvor 80 mand er beskæftiget med at producere brændeovne, pejseindsatser og pilleovne, primært til eksport.

Lemvig Kommune kan glæde sig over meget lav arbejdsløshed, og især ingeniører og faglærte håndværkere kan nærmest vælge og vrage mellem gode tilbud. Derfor har Heta meldt sig til endnu et år med ”Job i Vest”-projektet, som for nylig blev forlænget og kører i tredje sæson.

- Jeg har siddet med i Job i Vest-styregruppen fra starten. Vi vil gerne have flere med, så vi har åbnet for en ny type medlemskab, der er lidt billigere, og hvor man stadig får mulighed for at få profileret sin arbejdsplads for netværket, siger Heta-fabrikschef Martin Bach.

Annonce

HETA A/S

Heta A/S med hovedsæde i Rom, nær Lemvig, designer, producerer og sælger brændeovne, pejseindsatse og pilleovne engros. 92 procent af produktionen går til eksport, især Frankrig, Tyskland og England.

Heta er ejet og ledet af brødrene Carsten og Martin Bach. Virksomheden blev stiftet i 1972.

Heta-navnet stammer fra ”Herning-Tarm Emaljefabrik”. Oprindeligt stod virksomheden for emaljering af emner til brændeovnsproducenter, komfurer og mange andre produkter, der tidligere blev emaljeret. Men efter en sammenlægning med Lemvigfirmaet Ke-Mac Maskinfabrik i 1983 og opkøb af ”L. Lange & Co” fra Svendborg, skiftede fokus til produktion af egne produkter og efterfølgende design og produktion af egne brændeovne.

I 2018 leverede Heta et resultat før skat på knap 11 millioner kroner i virksomheden. Det meste af overskuddet er investeret i optimering af produktionen, så der også i fremtiden bliver et godt job at få hos Heta, som pt. beskæftiger 80 mand, lige fra ingeniører og smede til ufaglærte.

Hjemmeside: www.heta.dk.

Noget at komme hjem til

Omdrejningspunktet for Job i Vest er en Facebookside, der markedsfører medlemmernes jobopslag og bringer små portrætter af virksomheder og medarbejdere. Det er vigtigt, mener Martin Bach.

- Vi har ofte haft gymnasieelever til at hjælpe os i ferien, og jeg blev lidt overrasket over at høre mange af dem sige, at de slet ikke kendte Heta, og at de ikke anede, at der lå sådan en stor arbejdsplads lige uden for Lemvig. Det er vigtigt, at folk ved, at der er rigtig gode job- og karrieremuligheder i Lemvig Kommune, så vi også i fremtiden kan få god arbejdskraft, forklarer han.

Det gælder ikke bare om at ”holde på de unge” for enhver pris. Tværtimod må de gerne flyve fra reden, når bare de husker vejen hjem.

- Det er godt for de unge, at de kommer ud og får en uddannelse og prøver at rejse og opleve noget. Men de skal samtidig vide, at vi har gode billige huse, gode skoler og daginstitutioner og ikke mindst, at vi har et godt job parat til dem – både til dem selv og deres kæreste eller ægtefælle – når de er parat til at vende hjem igen. Det kan Job i Vest hjælpe med at fortælle dem, siger Martin Bach, som i øvrigt selv var en af initiativtagerne til at stifte et fodboldhold for lemvigere, da han studerede i Aalborg, netop for at holde forbindelsen til hjemstavnen.

Kritik har ikke skadet salg

Heta producerer brændeovne i den eksklusive ende af skalaen med mange muligheder for individuel tilpasning, så der ville ikke være meget gevinst i at automatisere produktionen. Det betyder også, at Heta er en af de stadig færre virksomheder, som har arbejde til mange ufaglærte. Det gør kun arbejdspladsen mere attraktiv.

- Der er mange ufaglærte, som er lige så dygtige som faglærte. Det vigtigste for os er, at man har sans for kvalitet i produktionen, og at man socialt passer ind i virksomheden. Vi har også nogle faglærte smede, men virksomhederne på havnen i Thyborøn snupper jo mange af smedene. Jeg synes nu ellers, at de skulle overveje et job hos os, for her kan de da i hvert fald få varmen, siger fabrikschefen og griner.

Brændeovne har ellers fået mange hug i miljø- og klimadebatten det seneste år. Men moderne brændeovne er meget miljøvenlige, og kritikken har ikke skadet salget.

- I yderområder, hvor der ikke er indlagt fjernvarme - for eksempel mange steder i Frankrig, hvor vi sælger mange af vores produkter, er brændeovnen den eneste kilde til opvarmning. Det er det også i mange ferieboliger. I Danmark forbinder vi mest brændeovnen med hygge, men efter vi er begyndt at producere pilleovne, er vores danske salg steget en del. Det er populært herhjemme med en ovn, der næsten passer sig selv, fortæller Martin Bach.

Brændeovne har fået hug for CO2-udslip, men de moderne ovne brænder effektivt, og i mange feriehuse og udkantsområder er en brænde- eller pilleovn eneste kilde til rumopvarmning. Heta eksporterer blandt andet til Frankrig. Foto: Thomas Maxe

Kunderne kommer til Lemvig

Apropos hygge ved brændeovnen, så er Heta faktisk også med til at styrke den lokale turisme.

- I vores markedsføring gør vi meget ud af at fortælle, at Heta er ”made in Denmark”. Vi bruger det aktivt i vores branding, at vi bor i et område med flot natur, og hvor nærhed er vigtig. Derfor viser vi også gerne vores kunder og forretningsforbindelser rundt i området og tager dem med på restaurant med gode, lokale råvarer. Vi ser ofte, at de senere vender tilbage sammen med hele familien som turister, fordi de havde sådan en god oplevelse her i Lemvig og omegn, siger Martin Bach.

Job i Vest-netværket er åbent for virksomheder i Lemvig Kommune. Internetadressen www.jobivest.dk viderestiller til netværkets Facebookside, hvor 5500 brugere følger med i jobopslag og erhvervsnyheder fra Lemvig-kanten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Klar til afgang: Et hyldest-pift med togfløjten

Et højt og triumferende hyldestpift med togfløjten. Det er, hvad Skjern Bank og firmaet Hansen & Larsen har fortjent for deres beslutning om i fællesskab at skænke den gamle remise i Skjern til de lokale folk, der går med spændende planer for et ungdomshus i bygningen. Egentlig bør Hansen & Larsen have to pift, for det var dem, der tilbage i 2016 sikrede remisen mod truende nedrivning ved at købe den af Banedanmark. »Banen er en stor del af historien om Skjerns udvikling, så vi har købt den med øje for, at den skal bevares. Remisen skal gerne indeholde noget, der kan gavne befolkningen,« lød det dengang fra Brian Meldgaard, der er medindehaver af Hansen & Larsen. Meget tyder nu på, at det er lige sådan, det kommer til at gå. Efter en flerårig periode, hvor der var stille om den gamle remise, begyndte der sidste år at ske noget. Gentænk Skjern kom på banen, bogstavelig talt, og køreplanen hang godt sammen: En velbesøgt koncertaften blev efterfulgt af en succesrig fondsansøgning, og dermed var projektet sat godt og grundigt på skinner. Med den netop offentliggjorte donation af bygningen er der masser af lys for enden af tunnellen. De 850.000 kroner fra Realdania - i parentes bemærket 100.000 kroner mere, end de frivillige havde søgt om - skal bruges til at sætte facaden i stand. Næste mål er indvendig restaurering af den mere end 100-årige bygning, og her vil det uden tvivl hjælpe gevaldigt på fondenes lyst til at øse penge ud, når det er en forening med egen bygning, som søger midler. Med andre ord har lokale kræfter med en solid fælles indsats sikret håbet om, at Spillestedet Remisen kan slå dørene op indenfor en ikke alt for fjern fremtid. Der er lang vej og meget arbejde endnu, før Remisen kan fløjte klar til afgang - men mon ikke den hidtidige og meget fornemme opbakning vil give endnu flere skjernboer blod på tanden til at give en hånd eller en skilling med for at få projektet til at lykkes? Det må man håbe! Herfra letter vi i hvert fald på lokofører-kasketten i respekt for en flot indsats.

Kultur

Historisk bolighandel: Over 100 år gammel remise doneres til unge frivillige – nu er vejen banet for et folkehus

Videbæk For abonnenter

Skoler og børnehaver i øst: Vi får ikke nok midler til inklusion

Annonce