Danmark

Bovlam mikrofonholderi

Kristian Grønbæk Andersen

Dækning: "Facit er, at vores dækning af Bios-sagen var faktuelt korrekt og relevant for offentligheden, ..." siger Peter Orry 6. februar. I artiklen med Thyge Nielsen i avisen Danmark 10. februar forsøger journalisten at retfærdiggøre en artikel fra 2014, om at der var negativ egenkapital i Bios Holding.

Dermed er Fyens Stiftstidende ikke kommet videre end direktøren i Falck, Jakob Riis, var i første hug. Her sagde han, at Falck havde handlet moralsk helt forkert, men at deres jurister ikke mente, at Falck havde handlet direkte ulovligt. Nu siger Falck-direktøren kun, at selskabet opførte sig uacceptabelt. Det juridiske forbehold er væk.

Jeg tjekkede i 2014 informationen om negativ egenkapital. Jeg kan bekræfte at, informationen var faktuel korrekt. Artiklen var egnet til at skabe det indtryk, at regionen havde indgået en aftale med en økonomisk usund virksomhed.

Men det er ligegyldigt, om der var nul cent eller een mia. euro i egenkapital i holdingselskabet. Regionen ville ikke kunne få så meget som én cent herfra, hvis det gik galt. Regionen havde indgået en aftale med et datterselskab; Bios Danmark. Regionens sikkerhed for, at Bios kunne levere det aftalte, var alene garantien på 50 mio. kr., som var stillet af Rabobank. Præcis den garanti, som regionen havde bedt om i udbudsmaterialet

Journalister ringer ofte til en uafhængig ekspert, når de skal have underbygget en konklusion. Jeg kan konstatere, at det ikke er sket i dette tilfælde. Om det skyldes, at journalisten ikke har forsøgt, eller om eksperten havde sagt det samme som jeg, kan jeg ikke vide.

Selvom en information er faktuel korrekt, kan den således godt være dybt misvisende og manipulerende. Det var f.eks. artiklen om den negative egenkapital.

Jeg kan derfor konstatere, at det, som på overfladen så ud som dygtig graverjournalistik, viste sig at være bovlam mikrofonholderi for Falck.

Peter Orry burde - ligesom Jakob Riis - tage en tur mere på "bedetæppet". Han kan tage JydskeVestkysten i hånden. Der var stor genbrug af artikler i de to aviser.

0/0
Annonce
Danmark For abonnenter

Hjemme igen efter terrorbomberne: Vi føler os heldige

Annonce
Annonce
Danmark

Ny rapport fra Sundhedsstyrelsen: Markant færre børn på Steinerskoler er vaccineret mod mæslinger

Danmark

Se kortet: Så mange børn er vaccineret i din kommune

Danmark

Se video og billeder: Legende delfiner og hval dukkede op ved dansk kutter

Erhverv For abonnenter

Få overblikket over VUC's problemer

Debat

Det eneste, det giver mening at stemme på, er miljøet

I tirsdags holdt vi børnefødselsdag for mine to mellemste, som fylder syv i påsken. Det var en skøn fest i sol og vind. Der kom 18 børn og ti forældre; vi spiste frokost i laden, drog på skattejagt ved vandet, og timerne gik med leg og snak, så vi efterfølgende var glade og trætte på allerbedste vis. Det var med andre ord en ganske almindelig børnefødselsdag, og alligevel slog det mig, at meget er sket på de bare ti år, der er gået, siden vi holdt sådan én første gang. Forandringen handler om den måde, vi behandler os selv og vores planet, og det breder sig som ringe i vores måde at prioritere og tænke på. Samtlige gaver i tirsdags var således enten genbrugte eller hjemmelavede, og den spaghetti bolonaise, vi spiste til frokost, bestod af 80 procent grøntsager - alt sammen økologisk eller af egen avl, naturligvis. De små gæster forventede ikke farvestrålende slikposer, men var glade for den ene ispind de fik hver, og ellers blev der spist danske gulerodsstænger og agurker på stribe. Hvor end jeg ser hen i min omgangskreds, er det den vej, udviklingen bevæger sig: Væk fra blindt forbrug, meningsløs travlhed og konkurrence og i retning af frihed, overskuelighed og omsorg. Vi vil gerne være sammen; vil gerne købe brugt og købe mindre generelt, og helt grundlæggende er der ikke meget, vi ikke vil gøre for at hjælpe jordkloden i balance, men vi føler også alle sammen en overvældende magtesløshed i kampen for en mere bæredygtig fremtid. For hvad skal vi hver især stille op, når udfordringerne er så store, og intet politisk lader til at støtte tilstrækkeligt op om den nødvendighed vi så småt ser i øjnene? ”Den ene nabo undlader at flyve, og cykler til arbejde i stedet for at køre bil, mens den anden dropper kød, og ikke vasker sit hår med shampoo”, sagde en af vores gæster rundt om bålet til fødselsdagen. ”Men hver og én giver vi efterhånden op, når vi oplever, at det ikke gør en reel forskel. Så længe hver enkelt dansker udleder seks gange mere CO2 årligt, end jorden kan klare, kan vi ikke løfte opgaven selv, og det føles håbløst.” Vi må have politikerne på banen, for der er behov for en reel, klimavenlig lovgivning og langt mere realistiske rammer at bevæge os indenfor. Op med prisen på kød og på alle fødevarer, som produceres under forurenende og uetiske forhold. Op med prisen på alt det, der belaster klimaet mest og ned med prisen på det, vi rent faktisk ikke behøver have dårlig samvittighed over at investere i – som eksempelvis kollektiv trafik, cykler, genbrugte byggematerialer og så videre. Nu er det heldigvis valgår, og selvom jeg personligt har mange områder, der optager mig, og som er vigtige for min egen lille livskvalitet, er det eneste, det giver mening at stemme på, miljøet. Ganske enkelt og glædelig påske

Danmark For abonnenter

Tjek din lokale skole: Sådan er vaccinationsdækningen

Danmark

Tillidskrisen er slut: 20 procent flere piger takkede ja til hpv-vaccine sidste år

Danmark

Sundhedsminister: Egoistisk at fravælge mæslingevaccine