Annonce
Videbæk

Botilbud i Videbæk skal lukke – fire beboere er allerede flyttet

Bomidtvest ejer bygningerne med de ti lejligheder, hvor kommunen siden 1998 har drevet botilbud for borgere med udviklingshæmning. Foto: Cecilie Thusing Nielsen.
Kommunen er i gang med at afvikle botilbuddet Enghavevej 2 i Videbæk, der er hjem for seks borgere med udviklingshæmning. Tiden løbet fra Enghavevejs små boliger.
Annonce

Videbæk: Siden 1998 har Enghavevej 2 i Videbæk været hjem for ti borgere med udviklingshæmning, men nu vil Handicap og Psykiatri afvikle botilbuddet.

- Nogen har boet der længe og er blevet ældre og har fået større plejebehov. Men boligerne er så små, at arbejdsmiljøreglerne ikke kan overholdes, når personalet yder pleje, fortæller fagchef Helle Mikkelsen fra Handicap og Psykiatri.

Når nogen er fraflyttet Enghavevej, har det ikke fristet andre at søge ind. De ti lejligheder består af en stue med tekøkken, som er adskilt fra soveværelset med en foldedør, og desuden badeværelse og entre. Dertil kommer fællesarealer.

Annonce

På venteliste

Politikerne i socialudvalget har netop fået en status på, hvordan afviklingen foregår – og samtidig fået situationen ridset op af forvaltningen.

Fire beboere er allerede flyttet; fire andre står på venteliste til et andet botilbud, mens to venter på en lejlighed i en boligforening.

Da tilbuddet blev etableret i gammel Videbæk Kommune, havde det mere karakter af et bofællesskab end et decideret botilbud. Enghavevej 2 er ikke et døgndækket tilbud, da alle beboere selv har varetaget mange funktioner. Der er kun personaledækning i visse dag- og aftentimer. Men i takt med, at borgerne er blevet mere plejekrævende, har kommunen måttet sætte ekstra individuel bemanding ind. Derfor er udgifterne steget markant.

Annonce

Dyr at opretholde

Enghavevej er derfor driftsmæssig dyr at opretholde, forklarer forvaltningen.

Foruden lønnen til de tilknyttede pædagoger bruger kommunen yderligere 540.000 kroner årligt på tilstedevær. Der er således givet flere penge til tilstedevær til Enghavevej end andre tilbud, forklarer forvaltningen.

Dertil kommer, at Enghavevej har et driftsbudget på 661.000 kroner til administration, løn til ledelse og administrativt personale, IT, beboerbetaling til kost og vask. Heraf går de 530.000 kroner til løn til centerlederen, den daglige leder og kontorhold. Beløbet er Enghavevejs andel af fællesudgifterne, som er spredt ud på de enkelte enheder.

Annonce

Husleje til Bomidtvest

Bygningen er ejet af boligselskabet Bomidtvest, som de seks beboere må betale husleje til ud af deres pension. Kommunen betaler desuden 30.000 kroner oveni for husleje af fællesarealer. Da kommunen har anvisningsretten, skal kommunen også betale såkaldt tomgangshusleje for de fire ledige lejligheder. Det beløber sig til godt en kvart million.

- Vi er ærgerlige, hver gang vi må betale tomgangshusleje. Beløbet får virkelig de små nakkehår til at rejse sig. Men det er vi tvunget til, fordi vi samtidig har anvisningsretten til boligerne, siger socialudvalgsformand Lennart Qvist (K).


Vi er ærgerlige, hver gang vi må betale tomgangshusleje. Beløbet får virkelig de små nakkehår til at rejse sig.

Lennart Qvist


For på sigt at undgå tomgangshuslejen har Handicap og Psykiatri holdt med møde Bomidtvest og meddelt, at husene vil blive ledige til andet formål. Desuden vil Handicap og Psykiatri spørge fagområdet Børn og Familie, om de kan anvende boligerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vestjylland

Fastholder: - Jeg så ulven

Danmark For abonnenter

Coronasmittede får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce