Annonce
Debat

Bosætning? Sats på de stedbundne værdier i Naturens Rige

Hover Å. Foto: Jørgen Kirk

Læserbrev: Ole flytter fra lejlighed i Valby til hus på landet på Vestfyn med udsigt over Lillebælt. Trine, Anders og pigerne flytter fra hus i Brønshøj til nedlagt landejendom på Bornholm. Helle køber hus på Vestsjælland med kæresten og flytter fra lejlighed i københavnsområdet. Lajla og Poul flytter med deres to små børn fra Nordsjælland og bygger hus i Vejle...

Coronakrisen og dens kæmpemæssige skub på digitaliseringen har igangsat en modbevægelse til urbaniseringen, en bølge mod strømmen væk fra de store byer. Ovennævnte eksempler er fra min egen omgangskreds fra det sidste halve år (et enkelt navn er ændret).

I kommunerne Samsø, Bornholm og Kalundborg har man i 2020 oplevet, at netto-fraflytning er vendt til vækst. En drøm for enhver udkantskommune.


Kræsne tilflyttere, der vælger området til, er også ressourcestærke tilflyttere.


Vil vi være med på bølgen i Ringkøbing-Skjern? Kan vi være med? Ja til begge dele! Kræsne tilflyttere, der vælger området til, er også ressourcestærke tilflyttere – gode skatteborgere, der bringer vækst og energi og ikke ligger de kommunale budgetter til last.

Hvad kræver det? Det kræver frem for alt, at vi bevarer og udvikler de stedbundne kvaliteter. De kvaliteter, der gør, at valget falder på netop Ringkøbing-Skjern. Lys, luft, plads og nærhed til naturen - det er dyrebare værdier for de fleste familier, værdier, som flytter mennesker – også til vores kommune.

Traditionelt har man i Ringkøbing-Skjern fokuseret næsten udelukkende på lokale arbejdspladser, når det handler om at tiltrække nye borgere. Men det er alt for snævert i vores digitale tidsalder. Se bare på eksemplerne ovenfor: Anders er seniorkonsulent i et stort bil-leasingselskab, Ole er specialist i lasermålinger i et internationalt ingeniørfirma. Helle er seniorekspert i et stort energiselskab, og Poul er IT-specialist i et større IT-firma. Alle har beholdt deres jobs og arbejder nu på distancen.

Hvis vi vil have vores del af bosætningsbølgen i Naturens Rige, skal vi satse på netop naturen: Stranden, fjordene og åerne, engene, skovene og klithederne. Vi skal væk fra den ensidige satsning på de arealintensive erhverv i landbrug og industri, som får naboer til at føle sig som jaget vildt.

Og så skal vi stoppe med at ødelægge landskab og natur med kæmpemøller, power-to-X og solcelleanlæg så store som 500 fodboldbaner tæt på, hvor folk bor. De 833 underskrifter og mere end 100 detaljerede indsigelser mod Lem Kær-projektet taler deres tydelige sprog – ingen vil bo midt i et industrielt anlæg.

Vi kan nå at være med på bosætningsbølgen i Naturens Rige – hvis vi satser rigtigt nu!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Nu bliver Rute 15 forhåbentlig bredere

Annonce