Annonce
Læserbrev

Bortforklaringer: Kystnære møller som turistattraktion

Læserbrev: Hvorfor ikke kalde Vesterhav Syd en turistattraktion i UNESCO-klasse? Efterhånden har vi hørt meget i forsøg på at bortforklare virkeligheden. Lad mig gentage.

1) Den forhenværende formand for Holmsland Klit Turistforening skrev i sin anbefaling i 2012, at kystnære møller ville være fremmende for turismen.

2) I maj 2015 kommer VVM-redegørelsen. Den var meget klar med hensyn til visuelle konsekvenser af den kystnære placering. I september 2016 viser Vattenfall deres forslag til placering af møllerne så tæt mod land som muligt i en ikke let forståelig opstilling. Man tog ikke hensyn til anbefalingerne i VVM–redegørelsen.

3) I 2018 foranstalter Vattenfall en Megafonundersøgelse blandt 200 af kommunens beboere. Vattenfall konkluderer, at 67 procent er positive, men 40 af de 67 procent, som bare kender noget til Vesterhav Syd, tillægges alle at være positive. En undersøgelse blandt Dagbladet Ringkøbing–Skjerns læserpanel i juli 2018 viser et helt andet resultat. 52 procent negative, 47 procent endda meget kritiske.

4) I juli 2019 meddeler Vattenfall, at de har lyttet til lokalbefolkningens kritik og flytter møllerne længere ud på havet. Men det er vel Energiklagenævnets krav om et tillæg til VVM–redegørelsen, der tvinger dem til at flytte møllerne længere ud.

5) Her i marts 2020 er Vattenfall klar med en ny opstilling. Møllerne placeres i en 15 km lang række 9 km fra land. Med blinkende gule lanterner 17 meter over havoverfladen. Af hensyn til flytrafikken med topmarkeringslys, hvide om dagen og røde om natten. Derudover 3 permanente lys midt på tårnet. Det bliver et rent inferno, dag som nat.

6) Og så en miljøkonsekvensrapport fra Vattenfall, hvori det anbefales at gøre Vesterhav Syd til en turistattraktion. Erfaringer fra Horns Rev 1 bruges som reference. Horns Rev 1 er placeret 14 km fra land med kun 100 m høje møller mod Vesterhav Syds placering kun 9 km fra land og 193 m høje møller.

7) Og så 20. marts i Dagbladet Ringkøbing–Skjern: Kystmøller visualiseret en efterårsdag med lavt hængende skyer og fremstår derfor langt fra virkeligheden. Visualiseringen burde selvfølgelig ske på en dag med klar himmel, som f.eks. her den 21. marts 2020, hvor jeg her fra Velling, tværs over fjorden, kunne se lastbiler 13 km væk køre over på Klitvejen.

Lige siden starten i 2012 med Vesterhav Syd og til nu i 2020 er vi blevet præsenteret for ikke fyldestgørende forklaringer. Hele tiden har der skullet ”trækkes til truget”, og det ser ud til at skulle fortsætte for at få fakta frem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Der er god grund til både at tænke sig om og "wågne" op!

Læserbrev: En tak for Chrisitan Estrups klumme i Dagbladet lørdag 4. april. Hvor er det godt, at du tør tage fat på de problemer, der også er i forhold til den måde, vi bruger verdens ressourcer på. Jeg fik det dårligt forleden aften, da jeg så en udsendelse om "Verdens største blomstermarked" fra Kenya. Her avler man roser i tonsvis til forsendelse - med fly - til forkælede menneskers luksusforbrug bl.a. i Danmark....kæmpestore marker lagt under glas og intensivt dyrket - til luksus: - og forleden var der så en "tårevædet" udsendelse om en stakkels gartner, der måtte smide for millioner af gule kalanchoer ud, fordi markedet herhjemme - og i Tyskland - var stagneret på grund af covid19 - og han skulle have ryddet drivhusene, så de stiklinger, der skulle komme med fly fra Vietnam en af de nærmeste dage, kunne få plads. - og se så i de store fødevarebutikkers frugt- og grøntafdeling - søde kartofler, granatæbler, palmekål, æbler og jordbær helt udenfor sæson og quinoa og 25 forskellige slags ris, hvor man ikke engang kan købe noget så dansk som byggryn ! - og alt det bliver sendt hertil med fly! - og der produceres jo nærmest ikke tøj her i landet mere til trods for, at der for 40 år siden var en "hær" af dygtige strikkere og syersker i Herning og omegn. Det skal alt sammen laves i "langtbortistan", så vi kan få råd til at købe et nyt stykke tøj i hver uge - og det skal alt sammen med fly flere gange. - så er der jo nogen romantikere, der påstår, at det er nødvendigt for at støtte de pågældende lande - altså en form for u-landshjælp - ha, ha, ha - nærmere en form for udnyttelse for at gavne vores overforbrug. Måske var det bedre, at rosendrivhusene blev brugt til at avle mad til befolkningen i Kenya i stedet. - og så er der det overdrevne rejseri. Hvorfor i alverden skal en 8. klasse absolut rejse til Rom for at bruge fem dage på at stå i kø til seværdighederne. Og så i øvrigt ikke engang snakke med en romer. De går i deres egen lille danske "boble" og ser ikke, hvordan folk arbejder- eller bor - og de ved ikke engang, hvor Brønderslev ligger! Nå, jeg kunne blive ved, men I, der læser dette WÅGN SÅ OP og tænk jer om!

Annonce