Annonce
Skjern

Borris Hede droppes som naturnationalpark: Udvalg satser alt på det sikre kort

Miljøminister Lea Wermelin (S) var i april på besøg ved Skjern Å for at høre nærmere om ønsket for en naturnationalpark. Arkivfoto: Søren Palmelund
Naturtypen på Borris Hede findes allerede i andre naturnationalparker, så derfor sættes alt nu ind på Skjern Å som naturnationalpark, da der ikke er andre floddeltaer at konkurrere mod, når udpegningen skal finde sted.

RINGKØBING-SKJERN: Når spillet om de sidste 10 naturnationalparker går i gang, bliver det uden Borris Hede, der rummer Borrislejren og gigantiske uberørte arealer.

I stedet satser Ringkøbing-Skjern Kommune udelukkende på at få Skjern Å med, selvom planerne hidtil har omfattet forsvarets område i og omkring Borris.

Årsagen til beslutningen er en ren kalkule på de bedste chancer for at komme i betragtning hos såvel miljøministeren som hos folketingets partier.

Annonce

- Det er af strategiske årsager, fordi vi har vurderet at chancerne er størst ved at fokusere på det unikke, og det mest unikke område er Skjern Å, siger borgmester Hans Østergaard (V), der er formand for nationalpark-udvalget.

Han var selv fortaler for at begge områder skulle med, men heden som naturtype er i forvejen repræsenteret i to af de nye nationalparker, dels i Tranum og dels i Stråsø. Derimod er Skjern Å Danmarks eneste floddelta, og derfor er der heller ingen konkurrenter, når det endelige valg skal tages på Christiansborg.

Kun Naturstyrelsens arealer

Borris Hede som naturnationalpark er også en sag, der har optaget Dagbladets læsere. Hvad skal der ske med skydeterrænet, hvis Borris Hede bliver til en naturnationalpark, lød et spørgsmål til Dagbladets Spørg-redaktionen-funktion. Men faktisk kunne Borris Hede ikke umiddelbart blive til en naturnationalpark, da det kun er Naturstyrelsens arealer, og ikke Forsvarets, der er med i ordningen.

Sidder du med en undren eller et spørgsmål, du mener, Dagbladet bør undersøge? Så skriv til os via spoerg.dbrs.dk. Tegning: Jens Julius

At den stadig var i betragtning, skyldes at den var med i puljen til at blive nationalpark, og bortset fra et lille privatejet areal på midten, er den sammenhængende med Skjern Å-arealet.

I de kommende uger skal kommunen arbejde på en ansøgning om naturnationalparken. Selve loven om de nye parker blev vedtaget i sidste uge, og inden den 2. august skal kommunen have indsendt ansøgningen.

Den 30. juni samles nationalpark-udvalget og følgegruppen for at gennemlæse udkastet til ansøgningen og drøfte den videre proces.


Det er af strategiske årsager, fordi vi har vurderet at chancerne er størst ved at fokusere på det unikke, og det mest unikke område er Skjern Å.

Hans Østergaard, borgmester (V)


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

S-byrådsmedlemmer bag opsigtsvækkende forslag: Pil testmøllerne i Lem Kær ned efter seks år

Annonce