Annonce
Erhverv

Borgmestre vil have afklaring: Det er en uanstændig behandling af minkavlerne

- Den tempobonus, som avlerne blev lovet, burde man da for længst have udbetalt. Der står altså mennesker i den anden ende og kan ikke forstå, hvorfor de ikke får deres penge, siger borgmester i Holstebro, H.C. Østerby (S). Foto: Morten Stricker
Det er urimeligt, at regeringen og Folketinget endnu ikke har afklaret, hvorledes minkavlere skal kompenseres, lyder opråbet fra en række jyske borgmestre.
Annonce

Holstebro: Da landets minkavlere i begyndelsen af november blev beordret til at aflive alle deres mink, udførte de blindt ordren.

Men siden har avlerne ikke set en krone af de penge, som de blev stillet i udsigt for at nedlægge deres erhverv.

"Vi anerkender, at opgaven er svær, men at vores minkavlere nu efter to måneder fortsat ikke ved, hvordan de vil blive kompenseret, sætter dem i en helt urimelig situation. Samtidig er de aftalte kompensationer for aflivning af mink, tempobonus og betalingen for rengøring endnu ikke udbetalt. Denne udbetaling skulle være foretaget inden jul," hedder det i brevet.

Borgmester i Holstebro H.C. Østerby (S), er en af underskriverne af brevet, der er sendt direkte til blandt andet statsministeren:

- Den tempobonus, som avlerne blev lovet, burde man da for længst have udbetalt. Der står altså mennesker i den anden ende og kan ikke forstå, hvorfor de ikke får deres penge. Det er en helt igennem uanstændig opførsel - og det er ikke rimeligt overfor et erhverv, der har gjort alt, hvad den kunne, siger Østerby.

Annonce

Brug for en bred aftale

Ifølge borgmestrene har minkavlerne foreløbig udvist en enorm tålmodighed.

"...men med den manglende afklaring breder der sig en stigende frustration og menneskelige omkostninger, som vi som samfund ikke kan være bekendt at byde dem. Vi har derfor en klar forventning om, at regering og folketing får afsluttet forhandlingerne med et resultat, så vores minkavlere kan komme videre, de har ventet urimeligt længe på en afklaring," hedder det i brevet.

- Minkavlerne har brug for en bred aftale, som de kan regne med, siger H.C. Østerby. Foto: Morten Stricker

- Minkavlerne har brug for en bred aftale, som de kan regne med. Der er behov for en løsning, og det kan næsten kun gå for langsomt. Men også en løsning, som ikke efterfølgende ender i politisk ballade og usikkerhed, siger Østerby.

I brevet til ministrene, som også vil blive sendt til alle partiledere i Folketinget, anerkender de ni borgmestre, at situationen er unik - og at man aldrig har vi stået i en situation, hvor et helt erhverv bliver lukket ned.

"Vi vil derfor kraftigt opfordre til, at alle partier tager ansvar, og regeringen gør sit yderste for, at alle partier bliver en del af aftalen. Vi har stor forståelse for, at der ikke kan laves en kompensationsordning, hvor alle får den samme erstatning, men erstatning beregnes i forhold minkfarmens aktiver og mistede fremtidige indtjeningsmuligheder. Det er ikke tidligere set for en hel branche, men der er jo talrige eksempler på differentierede erstatningsudmålinger – også i forbindelse med ekspropriation," skriver borgmestrene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

En god showcase i en svær tid: Samarbejde har fået flere akademikere i job

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Ringkøbing-Skjern

Onsdagens coronatal: Kun én smittet for anden dag i træk

Annonce