Annonce
Ringkøbing-Skjern

Borgmesteren: Vi skal gøre vore børn forelskede i naturen, så de ønsker at vende hjem til Vestjylland igen

Borgmester Hans Østergaard vil gerne have kommunens børn mere ud i naturen, allerede i folkeskolen. Her møder han en flok børn fra Spjald Skole, da de i sommer under den første corona-nedlukning var på besøg i Houvig-fæstningen. Foto Poul Osmundsen.
Nye befolkningstal viser, at vi fortsat bliver færre borgere i kommunen; især de unge rejser væk. Borgmester Hans Østergaard vil gerne lære dem Naturens Rige og dens fritidsmuligheder at kende allerede som børn, så de kan lokkes tilbage, når de er færdige med deres uddannelse.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: Naturen skal i højere grad gøres til et redskab i den værktøjskasse, Ringkøbing-Skjern Kommune benytter sig af for at få folk til at flytte til kommunen.

Borgmester Hans Østergaard har især blikket rettet mod gruppen af 15 til 24-årige; det er traditionelt den gruppe, der i størst omfang flytter fra kommunen.

- Det er kun naturligt. Det er i den alder, hvor man skal ud at have en uddannelse og prøve sig selv af. Men 50 procent af dem, er flytter for at få en uddannelse, kommer ikke tilbage igen, siger borgmesteren.

I 2020 var der således 1163 unge i alderen 15-24 år, der forlod kommunen, mens 700 flyttede til; det giver et underskud på 463. Kigger vi på aldersklasserne 25 til 34 år var der ganske rigtigt flere, der flyttede til kommunen (694 personer) end fra den (569 personer), men altså ikke nok til at udligne tabet.

Efter Hans Østergaards mening skal der sættes ekstra ind for at få endnu flere af "vore" unge til at vende hjem igen.

- Vi må gøre os så lækre over for de unge som muligt, mens de er her, så de har lyst til at vende tilbage, siger han.

Annonce

Satsning på naturen

- Her har vi jo nogle særlige forhold i kraft af, at vi er Naturens Rige. Jeg ved godt, at andre kommuner selvfølgelig også har natur, men vores muligheder er specielle, blandt andet inden for vandsport.

- Min tanke er, at vi skal gøre de unge mere afhængige af naturen, allerede mens de er børn. Mens de går i skole, skal de i højere grad ud at møde den og opleve de muligheder, den byder på - gøre dem forelskede i den!


Vi må gøre os så lækre over for de unge som muligt, mens de er her, så de har lyst til at vende tilbage.

Hans Østergaard, borgmester.


Som eksempel på, hvor der kan sættes ind, nævner Hans Østergaard hele vandsportsområdet, hvor kombinationen af fjord og hav byder på helt unikke muligheder.

- Jeg kunne tænke mig, at børn for eksempel kunne tage på klassetur til Hvide Sande, prøve kabelbanen og stå på vandski, prøve at surfe og hvad der ellers er af vandsportsmuligheder, siger han.

Hans Østergaard understreger, at får kommunens unge allerede, mens de er børn, øjnene op for områdets natur, kan det være medvirkende til, at de træffer beslutning om at flytte hjem igen, når de er færdige med deres uddannelse.

Annonce

Stolte unge

Ringkøbing-Skjern Kommune har allerede gennem adskillige år gjort en stor indsats for at holde kontakten ved lige med de unge, der er flyttet fra området for at studere.

Blandt andet har kommunen oprettet Klub Eksilvestjyder, der giver særlige fordele til unge, der tidligere har boet i Ringkøbing-Skjern.

- Klubben har nu 1350 medlemmer, fortæller bosætningskoordinator Dorthe Frydendahl.

Hendes indtryk er, at de unge vestjyder har taget et positivt billede af deres fødeegn med sig ud i verden.

- Det kan vi for eksempel se, når de har deres kærester fra andre dele af landet med til klubbens arrangementer; de er tydeligvis stolte af at fortælle om, hvor de kommer fra, siger Dorthe Frydendahl.

Præcis hvad det er, der får unge til at vælge at flytte hjem til Vestjylland igen, er sværere at sætte på formel, mener hun.

Annonce

Et sammensurium

- Det ser ud til at være et sammensurium af ting: Det sted i livet, de befinder sig, skal de til at etablere sig med familie, være tæt på forældrene, huskøb, job- og karrieremuligheder. Men naturen er helt sikkert en del af det.

Vi skal gøre vore børn forelskede i kommunens storslået natur, mener borgmester Hans Østergaard. Her er det børn fra Spjald Skole, der bestiger klitbjergene ved Houvig. Foto Poul Osmundsen.

- Vi der bor her, er måske ikke så gode til at tænke på de muligheder, naturen byder os - for eksempel for vandsport; tit ser vi jo, at det er folk ude fra, der har øje for det.

Dorthe Frydendahl fremdrager dog et punkt, der efter hendes mening har særlig betydning for de unges valg, når det gælder spørgsmålet om, hvorvidt de skal vende tilbage til Vestjylland igen eller ej.


Vi oplever, at en del har en bekymring for, om de kan få job og karriere her i kommunen.

Dorthe Frydendahl, bosætningskoordinator


- Vi oplever, at en del har en bekymring for, om de kan få job og karriere her i kommunen. Jeg tror, der er for lidt viden om, hvor mange muligheder, vore små og mellemstore virksomheder byder på. Tænk bare på, at vi har over 4000 beskæftigede inden for det grønne område.

- Men mange af vore virksomheder er underleverandører, og de er ikke kendte på samme måde som store virksomheder, selv om de byder på spændende arbejde og karrieremuligheder. Det er et område, vi bør have mere fokus på.

Annonce

Gode ambassadører

Dorthe Frydendahl kunne altså godt tænke sig, at vore lokale virksomheder bliver bedre til at gå ud og fortælle, præcis hvad de laver, og hvilke muligheder for at gøre karriere, de kan tilbyde.

- Men det går også den anden vej. Der er afsindigt mange uddannelser, og jeg kan godt forstå, at virksomhederne har svært ved at skelne mellem dem og se, hvilke der kan være interessante for deres produktion. Her er der også plads til forbedring.

Hverken Hans Østergaard eller Dorthe Frydendahl gør sig nogle illusioner om, at alle de 1350 medlemmer af Klub Eksilvestjyder og de andre unge, der er flyttet fra kommunen, vil vende tilbage igen.

- Men vi ser ikke de ressourcer, vi investerer i bestræbelserne som spildte. Bare det, at de unge taler pænt om os, selv om de ikke flytter tilbage, har værdi, siger Dorthe Frydendahl.

- Og så kan vi, der bor her, også gøre en indsats. Tidligere undersøgelser har vist, at 25 procent af tilflyttere til vort område flyttede herfra igen inden for et år - typisk, fordi de ikke blev integreret i deres lokalområde.

- Det er noget, vi har stort fokus på, og vi bliver langsomt bedre. Men det er noget, vi alle kan medvirke til at ændre på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce