x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Borgmesteren om udlignings-udspil: Jeg er forsigtig optimist

Borgmester Hans Østergaard er "forsigtig optimist", hvad angår Ringkøbing-Skjerns gevinst i forbindelse med en reform af udligningssystemet. Men han tør alligevel ikke spå om, hvad der kommer til at stå på bundlinjen i sidste ende. Arkivfoto Jørgen Kirk/Scanpix.
Torsdag præsenterer regeringen sit udspil til en reform af det kommunale udligningssystem; Mette Frederiksen (S) vil flytte penge fra øst til vest og fra by til land.

RINGKØBING-SKJERN: - Du kan skrive, at jeg er "forsigtig optimist".

Fastslog borgmester Hans Østergaard (V), da Dagbladet i formiddags ringede til ham, og spurgte til hans forventninger til den kommende udligningsreform.

Statsminister Mette Frederiksen (S) offentliggør torsdag sidst på formiddagen regeringens udspil til en reform af det kommunale udligningssystem.

De nærmere detaljer er ikke offentliggjort endnu, men statsministeren har meldt ud, at regeringen har lagt sig fast på, at der skal flyttes penge fra kommuner med få sociale problemer og indvandrere til kommuner med mange sociale problemer og indvandrere, lige som der skal flyttes penge fra øst til vest og fra by- til landkommuner.

- Statsministeren har også sagt, at 60 kommuner står til at vinde på udligningsreformen, mens 38 kommuner skal af med penge. Og mit bedste bud er, at vi er blandt de 60, der får, siger Hans Østergaard.

Annonce

Trækker begge veje

Han skynder sig dog at understrege, at det er rent gætværk fra hans side.

- At der flyttes fra øst til vest og fra land til by, kunne tyde på, at vi vinder på reformen. Men i den modsatte retning trækker for eksempel, at man også vil se på erhvervsudviklingen og beskæftigelsen, og på det punkt ligger vi jo godt. Så jeg er meget spændt på, hvad det ender med. Jeg tør simpelthen ikke komme med et bud på det endnu, siger Hans Østergaard.

Bortset fra, at han altså er "forsigtig optimist".

Borgmesteren lægger ikke skjul på, at han ikke er begejstret for ideen om at lappe på det nuværende udligningssystem.

- Jeg havde ønsket, at man var startet fra scratch, og havde opbygget et nyt system, siger han.

Hans Østergaard påpeger, at selv om detaljerne i regeringens plan altså bliver fremlagt torsdag, er det ikke sikkert, at den endelige udligningsreform kommer til at se sådan ud.

- Det er kun et udspil, der skal forhandles på plads. Men som udgangspunkt er jeg ikke negativ. Jeg synes, nogle ting peger i den rigtige retning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Stram op – og hold fast i lukkeloven

Læserbrev: Over de sidste uger har butiksansatte knoklet r…. ud af bukserne. Uden at kny sørger medarbejderne i vores butikker for, at der er fyldt op på hylderne, så vi alle sammen kan få mad på bordet, toiletpapir og andre fornødenheder. Og mange danske familier har fået deres køkkenskabe fyldt godt op. De butiksansatte har brug for påskens fridage til et velfortjent hvil. Derfor bør man ikke suspendere lukkeloven henover helligdagene. I denne tid, hvor myndighedernes anbefalinger er at blive hjemme og undgå tæt kontakt til andre mennesker, løber butiksansatte en daglig risiko med kontakt med flere hundrede kunder om dagen. De sætter eget helbred på spil for at passe deres job. Butiksledelserne rundt om gør alt, hvad de kan, for at passe godt på de ansatte med håndsprit, hyppig håndvask, plexiglasplader ved kassen og ’Hold afstand’-skilte på gulvene. Stor ros for det. Men at arbejde under de forhold er anstrengende. Helligdagene i påsken med lukkede butikker kan også være med til at passe på de ansatte, så de kan blive ved med at passe deres arbejde, så længe corona-krisen varer. Derfor, kære politikere: Hold fast i lukkeloven! Og så skal familien Danmark altså stramme op. Lad nu være med at klathandle en liter mælk og en pakke gær. Køb ind til flere dage og lad én person klare det. Det er heller ikke nu, I skal hele familien afsted på ose-tur i de lokale butikker for at se på nye ipads, havetrampolin til ungerne eller lamper til stuen. Det er måske fristende for at skabe et afbræk i tiden med hjemmeskole, men lad være. Jo flere I kommer sammen, jo større risiko udsætter I butikspersonalet for. Ring til den lokale butik i stedet og lav en aftale om at få leveret varen – eller at I kan hente den pakket i en pose. Så kan I både støtte vores midt- og vestjyske butikker og passe godt på de ansatte og jer selv samtidig.

Annonce