Annonce
Ringkøbing

Borgmesteren om test-center Lem Kær: Jeg håber, at man kommer til at se det som spændende at være en del af

Borgmester Hans Østergaard håber, at der vil blive større forståelse for Lem Kær-projektet, efterhånden som planlægningsprocessen skrider frem. Blandt andet peger han på, at projektet vil tilføre lokalsamfundet millioner af kroner over en årrække. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.
Hans Østergaard (V) kan godt forstå, hvis der er usikkerhed blandt naboerne over for testcenter-planer; men han peger på, at planlægningsprocessen er lang, og håber på, at der undervejs kan opnås mere forståelse for projektet.
Annonce

LEM: Onsdag morgen havde tæt på 150 mennesker allerede skrevet under på en protest mod planerne for et testcenter for vindmøller og Power-to-X ved Lem Kær. De mener, at testcentret slet ikke skal være der så tæt på Velling, Højmark og Lem.

Borgmester Hans Østergaard (V) kan godt forstå, hvis der blandt naboerne er en vis usikkerhed i forhold til planerne.

- Det er ret store møller, det drejer sig om, men vindmøller kender vi jo, og der har stået høje vindmøller i Lem Kær i 10 år. Der, hvor jeg fornemmer, at usikkerheden især opstår, er, når det gælder de andre elementer i planen - især Power-to-X. Hvad de dele angår, kan vi ikke sige konsekvent, at sådan og sådan vil det komme til at se ud; det er jo en testplads, siger han.

- Hvad vi kan sige, er at der allerede eksisterer en række krav til for eksempel støj og andre miljøkrav, så der er altså ikke lagt op til en fuldstændig fri udvikling i området; de enkelte dele skal godkendes efter de eksisterende miljøregler på området.

Annonce

Håb om forståelse

Hans Østergaard peger på, at endnu befinder planlægningen sig i foroffentlighedsfasen, og derfor kan meget ske under hele den kommende proces.

- Sagen skal behandles politisk, der skal udarbejdes meget omfattende miljøvurderinger og visualiseringer, og der vil blive flere offentlighedsfaser. Vi skal i dialog med borgerne, og selv om jeg godt er klar over, at vi ikke får alle med os, håber jeg, at når vi kommer ned i substansen, vil vi langt hen ad vejen nå til enighed om det her, siger borgmesteren.


Helt overordnet mener jeg, at vores politik, når det gælder vedvarende energi, spiller godt sammen med vores ønske om at være Naturens Rige. Netop ved at være med længst fremme i den grønne bølge, er vi med til at passe på vores natur.

Hans Østergaard, borgmester.


- Vi skal være Danmarks forsøgscenter nummer ét for vindmøller og Power-to-X; jeg håber, at man kommer til at se Lem Kær-projektet som noget spændende at være en del af, og noget der kan skabe nye arbejdspladser i kommunen.

- Og selv om der altså er mange, der har skrevet under på protesten mod testcentret, kan jeg af kommentarerne på Facebook læse, at der er mange, der er positive over for planerne. Man kan jo også sige, at Vestas er en del af selve DNA'et, hvis man bor i Lem-området.

Annonce

Naturens Rige

Kritikere - blandt andet Jeppe Duch, én af initiativtagerne til underskriftsindsamlingen, har peget på, at der er en modsætning mellem det store energiprojekt og kommunens ønske om at være "Naturens Rige".

Hans Østergaard mener dog, at der ikke er en modsætning.

- Politisk har vi besluttet, at der ikke skal etableres nye møllesites i kommunen; det kan højst komme på tale at skifte gamle møller ud med nye - som i Lem Kær. Det står vi ved; der kommer ikke nye vindmølleparker ud over de eksisterende, siger han.

- Hvad angår solcelleanlæg, er min holdning den, at vi bør kunne finde plads til 2000-2500 hektar; men vi har ingen planer om at plastre hele kommunen til med solceller.

- Helt overordnet mener jeg, at vores politik, når det gælder vedvarende energi, spiller godt sammen med vores ønske om at være Naturens Rige. Netop ved at være med længst fremme i den grønne bølge, er vi med til at passe på vores natur, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce