Annonce
Ringkøbing-Skjern

Borgmester: Vi mangler 100 millioner til gennemsnitlig service

Borgmester Hans Østergaard (V) efterlyser en udligningsreform mellem kommunerne, som lever op til formålet at sikre borgerne nogenlunde ens service. Arkivfoto
Godt 20 procent af Ringkøbing-Skjern Kommunes indtægter kommer fra statslig udligning og tilskud. Derfor gør det ondt, når millionerne uden varsel udebliver i et indviklet system, som ifølge borgmesteren slet ikke virker efter hensigten.

Ringkøbing-Skjern: Hvis det stod til borgmester Hans Østergaard (V), så blev den kommunale udligningsordning et stort tema i valgkampen.

Det har næppe den store vælgerappel og er alt andet end sexet, men ikke desto mindre har det enorm betydning for kommunerne og ikke mindst den service, kommunerne kan levere til borgerne.

Det er Hans Østergaard ikke alene om at mene. To ud af tre borgmestre, der har deltaget i Avisen Danmarks rundspørge, mener, at et bedre udligningssystem er blandt de to vigtigste emner for deres kommune lige nu, hvor kandidater landet over forsøger at blive valgt til Folketinget.

- Vi har et system, som er helt skævt. Hver gang man lapper på det, bliver der lavet nye skævheder. Ringkøbing-Skjern kommune skal bruge 100 millioner kroner ekstra om året, hvis vi skal have råd til at give den samme service i kroner og ører som landsgennemsnittet, siger han.

Det gælder blandt andet på børne- og ældreområdet, hvor Ringkøbing-Skjern Kommune bruger færre penge til borgernær velfærd end gennemsnittet.

I dag har Ringkøbing-Skjern Kommune indtægter for 3,5 milliarder - godt 20 procent af pengene kommer direkte fra udligning og tilskud. Men når millioner uden varsel kan forsvinde - som det skete sidste sommer, hvor der pludselig var 40 millioner mindre at gøre godt med i udligningskarrusellen - så bliver det umuligt at lægge budgetter frem i tiden.

- Meningen med udligningsreformen er, at kommunerne skal tilbyde nogenlunde den samme service for nogenlunde den samme skatteprocent. Men sådan er virkeligheden slet ikke. Der er kommuner på størrelse med vores, som hvert år lægger bunker af penge i kommunekasserne, mens vi nu skal ud og spare 300 millioner de næste fire år, selv om alting buldrer derudaf, ledigheden er lav og vores virksomheder vokser, siger borgmesteren.

Hans Østergaard drømmer derfor om en helt ny udligningsreform, som lever op til sit formål, og som er langt mere enkel. Og han så gerne, at den belønner kommuner, som gør det godt.

Om borgmesteren får sit ønske opfyldt er uvist. Sikkert er det, at finansminister Kristian Jensen (V) tidligere har slået fast, at der er behov for et nyt udligningssystem, og at det er nødvendigt at lave det i begyndelsen af en valgperiode.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der går fisk i den på den gode måde

Det kan godt være, at fiskerierhvervet ikke er helt, som det har været. En tur forbi havnen i Hvide Sande viser selvfølgelig, at der ikke ligger så mange RI-kuttere ved kajen længere, og den udvikling er der sandsynligvis ikke meget at gøre ved. Til gengæld er der masser af gang i den på kajen rundt omkring havnebassinet. I den forgangne uge har der her i Dagbladet været to gode eksempler på, at det ikke er så tosset endda. For et år siden købte selskabet Amanda Seafood Hvide Sande-virksomheden Knud Søndergaard Fiskeeksport. Siden købet har der højest været 25 ansatte på fabrikken, men nu har Amanda Seafood meldt ud, at der bliver brug for det dobbelte antal, fordi der på Tungevej skal fremstilles fisk til en af landets største dagligvarekæder. Selv om de fisk, der skal bearbejdes, nok ikke vil blive landet i Hvide Sande alle sammen, er det altså noget af en god nyhed, at der pludselig bliver 25 nye arbejdspladser på havnen. Som om det ikke var nok, har Vestfisk, der også holder til på Tungevej - og ja, navnet kommer fra fisken tunge - meldt ud, at der skal skrues op for salget af frisk fisk på nettet. Webshoppen har fået nyt navn, der klinger bedre og skal være med til at lokke flere kunder indenfor. Selv om indehaverne et par gange har overvejet at lukke for netbutikken, er der nu plus på bundlinjen, og med Hvide Sande-fiskeskipper Verner Møller til at levere råvarerne fra kutteren RI468 Juli-Ane, er der i hvert fald sikkerhed for, at det er fisk leveret af lokale, der bliver solgt. Når udgangspunktet med den nye hjemmeside også er at give kunden en fornemmelse af at stå på kajen og handle fisk, og målet er at blive danskernes foretrukne fiskehandler, ser det ud til, at folkene bag friskfangetfisk.dk mener det alvorligt. Det kan godt være, at de to nævnte eksempler ikke får fiskerierhvervet tilbage til en havn, hvor kutterne lå tæt for at få plads ved kajen, men mindre kan også gøre det. I hvert fald ser det ud til, at der i det små er gået fisk i den på den gode måde.

112

Nattelivet gav ballade og larm

Annonce