Ringkøbing

Borgmester om skatten: Det burde være anderledes

Kommunerne skal have lov at beholde flere af deres egne penge, mener Hans Østergaard. Arkivfoto

Ringkøbing-Skjern: Ringkøbing-Skjerns skatteprocent på 25 er blød mellemvare: Den udløser en pæn 25.-plads blandt feltet på 98 kommuner. Det er ikke i nærheden af rige Rudersdal med blot 22,5 men så sandelig heller ikke nær den tunge ende og Langelands 27,8.

Borgmester Hans Østergaard (V) mener, at skatteprocenten på de 25 er, hvad vi kan forvente med den nuværende struktur.

Men det burde være anderledes, mener han.

- Det går jo godt i Ringkøbing-Skjern Kommune. Virksomhederne kører godt, der er fuld beskæftigelse, så der bliver leveret godt med personskatter og selskabsskatter. Alt andet lige burde der være rigeligt at gøre godt med, siger Hans Østergaard - og retter atter skytset mod udligningsordningen, som han mener er uretfærdig over for kommuner som Ringkøbing-Skjern.

- Så længe vi opererer med den nuværende udligningsordning, skal man ikke nære forhåbninger om en kommunal skattelettelse. Udligningen gør, at hver gang vi får en krone ekstra i kommunekassen, skal vi dele den med andre. Jeg har ikke noget imod, at fattige kommuner også skal kunne levere en ok service og gennemføre et vist anlægsbudget, men jeg håber, at en kommende reform indeholder to ting, nemlig incitament og forudsigelighed, siger borgmesteren.

Incitamentet skal bestå i, at kommunen får lov at beholde flere af de penge, der står på bundlinjen og således vil få lov at bruge egne penge på service over for borgerne eller en skattelettelse, hvis politikerne vil dét.

- Så godt, som vi ligger på alle områder, burde vi have gode økonomiske rammer. Jeg beklager mig ikke over budgettet i 2019, men i årene derudover ser det ikke godt ud. Netop på grund af udligningsordningen. Derfor ønsker jeg mig mere forudsigelighed, så vi kan se længere frem end bare det kommende budgetår. I den nuværende udligningsordning er der så mange knopskydninger, at det er nødvendigt at lave hovsaløsninger. Vi ved ikke, hvad vi har at gøre med i 2020, så mere forudsigelighed og mere incitament ønskes, siger Hans Østergaard.

Ringkøbing-Skjern Kommune har netop fået 26,6 millioner som en lappeløsning, efter at have mistet 40 millioner kroner på regeringens skattereform, som skulle være kompenseret, men som ikke blev det.

"Udligningen gør, at hver gang vi får en krone ekstra i kommunekassen, skal vi dele den med andre. Jeg har ikke noget imod, at fattige kommuner også skal kunne levere en ok service og gennemføre et vist anlægsbudget, men jeg håber, at en kommende reform indeholder to ting, nemlig incitament og forudsigelighed".

Hans Østergaard.
0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Et Æ, et Ø og et Å: Rafaellas tatovering vil minde hende om en skøn tid i Vestjylland

Annonce
Annonce
Ringkøbing

Forstanderposten er sikret på Vestjyllands Højskole - i hvert fald det næste år

Kultur

250 til indvielse: Nyt madpakkehus ved Vonå blev tilløbsstykke

Erhverv

Ringkøbing Svømmehal mangler livreddere

Ringkøbing

Har de brikker nok at flytte med?: Elever på efterskole opfinder nye spil

Ringkøbing For abonnenter

Stor læring og en helt særlig oplevelse: 2. klasse skal spille med DR Symfoniorkestret

Kultur

Tag en Ringkøbing-selfie: Kulturportal bliver stående sommeren over

112

To indbrud i varebiler i Lem

112

Mand gik omkuld: Måtte sove rusen ud i arresten