Ringkøbing-Skjern

Borgmester og viceborgmester pakker kampagne pænt ind, men den handler om KD-stemmespild

Kenneth Mikkelsen (V) og Annette Lind (S) får ikke overraskende opbakning fra borgmesteren og viceborgmesteren i en ny kampagne, som samtidig advarer om mindre politisk indflydelse på Christiansborg og stemmespild, hvis man sætter kryds ved Kristendemokraterne. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Borgmester og viceborgmester går i ny kampagne indirekte ud og advarer mod at stemme på KD, fordi de mener, det vil give Ringkøbing-Skjern mindre indflydelse på Christiansborg.

Ringkøbing-Skjern: Selv om Kristendemokraterne i går kunne stå op til den første meningsmåling over spærregrænsen, så tvivler borgmester Hans Østergaard (V) og viceborgmester Søren Elbæk (S) så meget på det kristelige projektet, at de i en annoncekampagne indirekte advarer om stemmespild.

Under overskriften et "et stærkt træk for reel indflydelse" optræder de to store partiers folketingskandidater Kenneth Mikkelsen (V) og Annette Lind (S) i fælles tovtrækning. I teksten siger borgmester og viceborgmester, at de har brug for reel indflydelse på Christiansborg - og det får man ved sætte kryds ved ét af de to store partier.

- Jeg har intet imod Kristendemokraterne, men der er en latent risiko for, at de ikke bliver valgt til Folketinget, og derfor kan en stemme på KD være en spildt stemme for Ringkøbing-Skjern, som har hårdt brug for at have adgang til de indflydelsesrige politiske grupper på Christiansborg, siger viceborgmester Søren Elbæk.

Borgmester Hans Østergaard er enig.

- Vi får mere indflydelse, når vi har tæt kontakt til de store grupper på Christiansborg, som Venstre og Socialdemokratiet er. Hvis man er blå vælger, så er muligheden for at få en lokal kandidat i Folketinget størst, hvis man stemmer på Kenneth Mikkelsen, siger borgmesteren.

Handler det ikke bare om, at du er bange for, at Kristendemokraternes Kristian Andersen tager så mange stemmer fra din kandidat Kenneth Mikkelsen, at han risikerer ikke at blive valgt?

- Jeg er ikke bekymret for, at Kenneth Mikkelsen ikke bliver valgt. Han skal nok få stemmer nok. Jeg synes bare, det er vigtigt at gøre vælgerne opmærksom på, at vi lokalpolitisk har brug for tætte kontakter på Christiansborg - og her får man mest indflydelse i de store politiske grupper, siger Hans Østergaard.

En direkte linje

Viceborgmester Søren Elbæk kalder det "en fælles interesse" for Socialdemokraterne og Venstre at appellere røde vælgere til at sætte deres kryds ved S-kandidaten Annette Lind og de blå vælgere ved Venstres Kenneth Mikkelsen.

- Vores to partier bliver regeringsbærende efter et valg. Vi har brug for en direkte linje, når vi kæmper for 2+1-vejen eller andre vigtige sager for Ringkøbing-Skjern, siger Elbæk.

Borgmesteren understreger, at den fælles kampagne intet har med den aktuelle debat om et regeringssamarbejde mellem S og V at gøre.

- Der er ingen ideologi i det her. Et eventuelt regeringssamarbejde mellem de to partier vil jeg slet ikke blande mig i, siger Hans Østergaard.

Byrådsmedlem på borgen

Tidligere i valgkampen har Kristendemokraterne lanceret Kristian Andersen som Ringkøbing-Skjerns lokale kandidat. Hverken Kenneth Mikkelsen eller Annette Lind bor i kommunen. Modsvaret på den kampagne er altså en advarsel på KD-stemmespild og mindre indflydelse.

Kristian Andersen er uenig i borgmesterens og viceborgmesterens konklusion.

- Selvfølgelig er der fordele ved at være en del af et større parti, men der er også ulemper. Man er mere bundet i en større gruppe end en lille. Jeg er overbevist om, at jeg vil få reel indflydelse på Christianborg, og at kommunen vil få gavn af at have et byrådsmedlem siddende derovre, siger Kristendemokraten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce