Annonce
Ringkøbing-Skjern

Borgmester og viceborgmester har armene oppe over hovedet: Så hurtigt bliver der sat gang i 2+1-vejen til Herning

Borgmester Hans Østergaard (V) og viceborgmester Søren Elbæk er meget tilfredse med, at Ringøbing-Skjern nu får en 2+1-vej til Henring. Foto: Johan Gadegaard og Kaj Poulsgaard
Mange års utrættelig kamp for en tre-sporet vej mellem Ringkøbing og Herning er slut. Ny infrastrukturaftale baner vejen for mere asfalt - og det kommer til at gå stærkt.

Ringkøbing-Skjern: Viceborgmester Søren Elbæk (S) vovede i april det ene øje og konstaterede at "den er hjemme".

Da hans partifæller på Christiansborg havde den længe ønskede 2+1-vej mellem Ringkøbing og Herning med i deres store infrastrukturudspil, var han overbevist om, at der var mere asfalt på vej til Vestjylland.

Og nu er det ganske vist.

Annonce

Afgørende betydning

Da regeringen og resten af forligskredsen mandag formiddag præsenterede en infrastrukturaftale, var vejstrækningen til omkring en milliard kroner med på listen over projekter, der nu skal realiseres.

- Dette er den ubetinget største og mest betydningsfulde nationale beslutning for Ringkøbing-Skjern Kommune i mange år. En effektiv udbygning af hovedvej 15 får afgørende betydning for vores virksomheders udviklingsmuligheder og konkurrenceevne. Det får afgørende betydning for den nødvendige rekruttering af kvalificeret arbejdskraft og den får afgørende betydning for bosætning, lyder meldingen fra en meget tilfreds Søren Elbæk.


Vi har armene helt oppe over hovedet. Det er en kæmpe forløsning, at vi nu når i mål.

Hans Østergaard (V), borgmester


Også borgmester Hans Østergaard er en glad mand nu, hvor der omsider er udsigt til den tresporede vej, som både politikere, pendlere og ikke mindst erhvervslivet så længe har kæmpet for.

- Vi har armene helt oppe over hovedet. Det er en kæmpe forløsning, at vi nu når i mål. Det er en sag, der er brugt rigtig mange kræfter på de sidste mange år. Derfor er det også en stor sejr, at det nu lykkes. Så det er en fantastisk god dag for Ringkøbing-Skjern, siger borgmesteren.

Viceborgmesteren er helt enig.

- Vi kan i dag fejre resultatet af mange års målrettet arbejde. Det er et meget stort flueben i det politiske arbejde ,vi nu kan sætte, siger han.

Annonce

Det vi drømte om

Erhvervslivet - blandt dem Vestas og Arla - behøver ikke vente længe på en bedre vejstrækning. Ifølge infrastrukturplanen bliver arbejdet allerede sat i gang i 2023.

- Det var præcis det, vi drømte om, siger Søren Elbæk.

VVM-undersøgelsen vil ifølge viceborgmesteren tidligst være færdig til maj næste år. Og derfor er en igangsættelse i 2023 det bedste - og formentlig også den hurtigste - løsning på de vestjyske asfaltudfordringer.

Kort om vejen til vejen

Siden 2007 har det været et hedt ønske for både kommunen og erhvervslivet at få vejen mellem Ringkøbing og Herning opgraderet til en såkaldt 2+1 vej. 

I 2014 blev der formelt stiftet en styregruppe bestående af borgmester, kommunaldirektør, erhvervsdirektør, et socialdemokratisk byrådsmedlem og kørselschefen fra Arla, der har organiseret lobbyarbejdet for mere asfalt. Siden blev Vestas også koblet på.

Siden har politikere og erhvervsliv slået på tromme for vejforbindelsen.

I september 2018 hyrede Ringkøbing-Skjern Kommune public affairsbureauet Primetime til at lave lobbyarbejde for vejforbindelsen. 

I november 2018 kom den forberedende VVM-undersøgelse for vejstrækningen på finansloven. Efterfølgende indgik Venstre en aftale om infrastruktur, hvor de lovede en hurtig realisering, hvis de også sad i regering efter næste folketingsvalg. 

Socialdemokraterne havde også vejen på sin meget omfattende bruttoliste, som dog var uprioriteret. S meddelte, at man fortsat havde sympati for projektet, men ønskede at indgå et bredt og langsigtet aftale om infrastrukturområdet. De forhandlinger er endnu ikke gået i gang.

Vejdirektoratet er i fuld gang med at udarbejde en VVM-redegørelse for vejen mellem Ringkøbing og Herning, og for en omfartsvej ved Ringkøbing.

Den socialdemokratiske regering offentliggjorde for nylig sit transportudspil, hvor 2+1-vejen er med på listen. Venstre og DF bakker på forhånd op om at realisere strækningen mellem Ringkøbing og Herning hurtigst muligt.

Mandag blev vejen præsenteret som en del af et stort infrastrukturforlig.

Både Søren Elbæk og Hans Østergaard er glade for den opbakning, de har fået fra erhvervslivet, ligesom den politiske enighed i Ringkøbing-Skjern har været afgørende, da politikerne på Christiansborg skulle overbevises om at der skal bygges en 2+1-vej.

-  Vi har jo hørt erhvervslivet argumentere for, hvor vigtig fremkommenligheden er. I værste fald kunne vi risikere at miste virksomheder, mener Hans Østergaard.

Der er foreløbigt ingen meldinger om omfartsvejen nordøst om Ringkøbing. Her er Vejdirektoratet lige nu i gang med en VVM-undersøgelse. Borgmesteren tror han også på, at den strækning bliver realiseret.

Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Cheftræner fortæller om grunden til sit stop: - Som person er jeg grundlæggende lidt genert og introvert

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Nu går arbejdet i gang: Plan for gigantisk solcellepark i Gestenge kan være grydeklar om et års tid

Tarm For abonnenter

Nu kan du spille bowling døgnet rundt: Travlt bowlingcenter til salg igen

Ringkøbing

Transportfirma vinder pris for grønt initiativ: Planter træer ved grusgrav for pengene

Ringkøbing

Overraskende fund: Gravsteder og offergaver på Øster Lem Hede

Ringkøbing-Skjern

Viceborgmester vil have minister til at godkende radarstyret lys på vindmøller: - Det giver ingen mening

Ringkøbing For abonnenter

Hygge og nærhed: Ringkøbings nye læger vil tilbage til de gamle lægedyder

Hvide Sande

Ikke mere rødt fjordvand: Men stadig badeforbud nær brandstedet

Skjern

Tre mulige løsninger på Skjerns skoleproblem: Forskellen mellem den billigste og dyreste løsning er 150 millioner

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Navne For abonnenter

100-årige Kristiane ønsker sig en skabsfryser i fødselsdagsgave: Hun har selv bagt til festen med 91 gæster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Skjern Håndbold

Efter to år på posten: Skjerns cheftræner stopper et år før tid

Annonce