Annonce
Ringkøbing-Skjern

Borgmester møder selv op: Coronakrise udskyder omstridt håndtryksceremoni

Nogle kommuner sender embedsmænd, andre giver statsborgerskabsmodtagerne valget mellem at trykke hånd med en kvindelig eller mandelig repræsentant fra kommunen. I Ringkøbing-Skjern Kommune bliver det borgmester Hans Østergaard (V), der giver håndtryk til grundlovsceremonien i juni. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Ceremonien holdes i stedet på grundlovsdag, hvis omstændighederne omkring coronakrisen tillader det til den tid.

RINGKØBING-SKJERN: Fire personer må vente med at få tildelt deres danske statsborgerskab og håndtryk fra borgmester Hans Østergaard (V). Håndtryksceremonien, der officielt hedder grundlovsceremoni, er på grund af coronakrisen blevet udskudt til grundlovsdag, den 5. juni.

- Det kunne da godt være, at vi ville være i stand til at holde det i slutningen af april, men for en sikkerheds skyld rykker vi det. Kommunaldirektøren spurgte, om vi skulle holde det i juni, og hvis det skal holdes i juni, skal det holdes på grundlovsdag, sagde jeg, fortæller borgmester Hans Østergaard (V).

Han forventer ikke, at udskydelsen får de store konsekvenser for de fire kommende statsborgere, som alle fire har meddelt, at de kan deltage i den nye ceremoni.

- Så meget tror jeg ikke, det betyder. Med alle de tiltag, vi tager lige nu i forhold til coronakrisen, som jo er så vildt drastiske, anser jeg det her som værende en mindre ting i det spil. Jeg tænker ikke umiddelbart, at det gør den helt store forskel. Festligholdelsen bliver heller ikke mindre af, at det bliver holdt på grundlovsdag, siger Hans Østergaard (V).

Borgmesteren deltager selv i håndtryksceremonien, og der vil ikke være mulighed for at trykke andre hænder end hans, når statsborgerskabene tildeles.

Grundlovsceremoni

  • Håndtryksloven, som den er blevet kaldt, blev vedtaget i december 2018 af VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti.
  • Loven foreskriver, at man ikke kan blive dansk statsborger, hvis man ikke medvirker i en grundlovsceremoni i sin bopælskommune.
  • Ved ceremonien skal de kommende statsborgere skrive under på en erklæring, der siger, at de vil overholde grundloven samt respektere grundlæggende danske værdier, retsprincipper og det danske demokrati.
  • I loven står der udførligt, at vedkommende skal give hånd til en eller flere repræsentanter for kommunalbestyrelsen uden handske håndflade mod håndflade efter at have underskrevet erklæringen.
  • Kommunerne har pligt til at holde grundlovsceremonierne mindst to gange om året.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Ringkøbing-Skjern

800.000 kroner i spil: Musikskolechef er i tvivl om mulighed for tilbagebetaling

Annonce