Annonce
Ringkøbing-Skjern

Borgmester forstår kampen imod at slå raske mink ihjel: Jeg ville have gjort det samme

Borgmester Hans Østergaard (V) mener at de vestjyske minkavlere har krav på at få at vide, hvorfor deres raske dyr skal slåes ned - og hvad der nu får fødevareministeren til at frygte en virusmutation, der kan smitte mennesker. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Hans Østergaard (V) undrer sig over, at fødevareministeren og myndighederne er tilbageholdende at begrunde, hvorfor raske minkbesætninger skal nedslagtes, og han savner dokumentation for snakken om virusmutation.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Mens myndighederne mandag gik i gang med at slå familiens Østergaards 45.000 coronaramte mink ned ved Ølstrup, så modsætter flere af nabofarmene sig fortsat, at  op imod en halv million raske dyr skal lade livet.

Det kan borgmester Hans Østergaard (V) godt forstå.

- Jeg tror bestemt, jeg ville gøre det samme. Farmerne med de raske dyr savner om nogen belæg eller dokumentation for, at det er nødvendigt at aflive de raske mink. Hvorfor går grænsen lige præcis ved 7,8 kilometer fra en smittet farm? Det har minkfarmerne krav på at få at vide, siger borgmeteren.

Annonce

Frygt for mutation

- Jeg kan se, at fødevareministeren nu har været ude med en frygt for, at coronavirus kan mutere og smitte mennesker, og at man så ikke kan vaccinere. Mig bekendt har vi ingen vaccine endnu. Hvad er ministerens belæg for frygten? Det ved vi ikke, siger han.

Derfor efterlyser han klar besked til både minkavlere og borgere.

- Hvis  dokumentationen er til stede, skal jeg være den første til at anerkende, at myndighederne gør, hvad der er nødvendigt, siger Hans Østergaard.


Hvis det er farligt, at lade de raske dyr overleve. så forstår jeg ikke, at man har ventet i måneder på at aflive mink i Nordjylland.

Hans Østergaard (V), borgmester


Viceborgmester Søren Elbæk (S) har også fulgt situationen med minksmitten tæt, siden den første vestjyske farm blev ramt. Han kalder det, der sker lige nu på de vestjyske minkfarme, for "voldsomt dramatisk".

- Jeg føler virkelig med de familier, der lige nu er ramt, men vi må antage, at sundhedsmyndighederne har god grund til at gøre, som de gør, i forhold til både syge og raske dyr, siger han og uddyber:

-  Hvis Statens Serum Institut har en begrundet mistanke om, at mink kan smitte mennesker, men at virus muterer og vi ikke har en vaccine, så er det alvorligt, og noget man er nødt til at reagere på, siger han.

Annonce

Borgmester undrer sig

Borgmester Hans Østergaard (V) kan dog ikke lade være med at undre sig over, at myndighederne foreløbigt ikke har fortalt, hvad de bygger deres antagelser om virusmutation på, men lader fødevareministeren være afsender.

- Hvis det er farligt at lade de raske dyr overleve, så forstår jeg ikke, at man har ventet i måneder på at aflive mink i Nordjylland. Jeg savner simpelthen belæg for de nye ting, som er dukket op, fastslår Hans Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Det mener borgerne om mundbind-reglen: - Folk var begyndt at sløse

Ringkøbing-Skjern

Nu ryger de sidste to minkfarme: Niels Chr. Poulsen er nabo til det første coronatilfælde i Holstebro

Annonce