Skjern

Borgmester: Ingen intentioner om at holde Al Gore-pris hemmelig

Al Gore var som ventet en dyr herre at få til Ringkøbing-Skjern. Arkivfoto.

Ringkøbing-Skjern Kommune tvunget til at offentliggøre prisen på Al Gore-foredrag. Borgmester vil være opmærksom på, at »hemmelige« kontrakter ikke duer en anden gang.

Det kostede Ringkøbing-Skjern Kommune 1,3 millioner kroner at få den tidligere amerikanske vicepræsident Al Gore til at gå på scenen i kulturcentret for at tale om klimaforandringer.

Det viser den aktindsigt, som Dagbladet Ringkøbing-Skjern har begæret.

Statsforvaltningen har netop truffet afgørelse i sagen, som tvinger borgmester Iver Enevoldsen (V) og kommunen til at offentliggøre prisen. Det sker efter at Dagbladet i flere omgange klagede til Statsforvaltningen over hemmeligholdelsen af Gores honorar.

»Vi retter os naturligvis efter Statsforvaltningens afgørelse. Vi har ingen intentioner haft om at holde prisen hemmelig. Vi har jo også hele tiden oplyst, hvor stort underskuddet blev på hele arrangementet. Men det var en betingelse i kontrakten, som vi accepterede. Det skal vi med Statsforvaltningens afgørelse være opmærksomme på en anden gang,« siger Iver Enevoldsen.

Borgmesteren vil ikke gætte på, hvilke konsekvenser det til få for Ringkøbing-Skjern Kommune, at foredragsprisen nu er offentlig.

»Vi retter os efter Statsforvaltningen, om vi risikerer et sagsanlæg, har jeg ingen mening om,« siger borgmesteren.

FNs tidligere våbeninspektør Hans Blix, som også gav foredrag ved det samme arrangementet, kostede kommunen 149.000 kroner.

Dagen med Al Gore og Hans Blix gav Ringkøbing-Skjern Kommune et samlet underskud på 1,46 millioner kroner. Det lykkedes i øvrigt aldrig at få udsolgt til arrangementet i kulturcentret i Skjern. Derfor valgte kommunen at fylde mange af de tomme pladser i salen om med skoleelever.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Skjern

Følg med fotografen i marken: Hvad kornet gemte på

Navne For abonnenter

Slut efter 46 år i den kommunale verden: Nu tager jeg et fjolleår

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Ringkøbing-Skjern

100 svedende hårde kilometer: "Spændende rejse" ventede 80 ultraløbere på vej Ringkøbing Fjord rundt

Annonce