Annonce
Ringkøbing-Skjern

Borgmester: Hvis åbning af skolerne kræver, at vi tester eleverne to gange om ugen, så klarer vi det

Borgmester Hans Østergaard (V) tror på, at også de større elever snart kan vende tilbage til skolerne. Foto: Johan Gadegaard.
Hans Østergaard (V) tror på en snarlig genåbning af kommunens skoler. Men ærgrer sig over at ekspertgruppe mener, at der kun er plads til afgangseleverne.

Ringkøbing-Skjern: De store skoleelever kan så småt begynde at pakke skoletaskerne.

I hvert fald tyder alt på, at afgangseleverne kan se frem til at vende tilbage til klasseværelserne i Ringkøbing-Skjern i den allernærmeste fremtid. På borgmestermødet med sundhedsministeren mandag, blev kommunerne bedt om at bidrage til test af skoleeleverne.


Vi skal nok have tredoblet antallet af podere, hvis vi skal have eleverne med. Men den opgave skal vi nok kunne løse.

Hans Østergaard (V), borgmester


Og et krav om at teste skoleeleverne to gange om ugen kommer ikke til at spænde ben for en genåbning i Ringkøbing-Skjern.

- Hvis åbning af skolerne kræver, at vi tester eleverne to gange om ugen, så klarer vi det, lyder det stålsat fra borgmesteren.

Annonce

Flere podere

Mandag sendte kommunen i alt ni nyuddannede podere ud på skolerne i kommunen for at lynteste lærere i både folkeskoler og friskoler. Skal poderne også have vatpinde i næseborene på alle eleverne, bliver det nødvendigt med flere kolleger.

- Vi har sådan set allerede regnet lidt på på. Vi skal nok have tredoblet antallet af podere, hvis vi skal have eleverne med. Men den opgave skal vi nok kunne løse, siger Hans Østergaard.

Sådan kan Vestjylland blive genåbnet

Regeringens ekspertgruppe har lavet en stribe beregninger på konsekvenser af en genåbning af landet. Indstillingen til politikerne ser således ud: 

  • Udvalgsvarebutikker op til 5000 kvadratmeter genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav, så der er færre kunder i butikkerne. Genåbningen gælder ikke udvalgsvarebutikker i storcentre.
  • Udendørs kulturinstitutioner genåbnes med krav om negativ test.
  • Udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi indstilles det, at forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 20 personer.

Gruppen anbefaler også en regional genåbning af 19 kommuner i Vestjylland (blandt dem Ringkøbing-Skjern) og Nordjylland. Det gælder:

  •  Alle afgangselever i grundskoler samt på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser kommer tilbage hver anden uge. En forudsætning er, at der foretages test to gange om ugen.
  • Efterskoler genåbner med fuldt fremmøde ud fra en model med særlige smitteforebyggende foranstaltninger, som er udfærdiget af Sundhedsstyrelsen.

Eksperternes indstilling skal forhandles politisk.

Efter borgmestermødet blev den såkaldte ekspertgruppes beregninger af konsekvenser ved genåbningen offentliggjort. Eksperterne er parat til at genåbne skoler og ungdomsuddannelser for afgangsklasserne, mens efterskolerne i det vestjyske kan genåbnes under særlige vilkår.

Hans Østergaard ærgrer sig over, at der tilsyneladende ikke er plads til eleverne fra 5.-8. klasse.

- Det håber jeg i den grad bliver udfordret, når de politiske forhandlinger går i gang. Vores unge mennesker har brug for at komme tilbage i skole. Jeg har svært ved at se, hvorfor de ikke skulle kunne komme det i vores område, hvor smittetrykket er så lavt og med regelmæssig test, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da Dagny Helene Nielsen, Sdr. Vium, købte brudesko for 6000 en-ører hos Kronborg Sko i Tarm - og andre glimt fra før verden gik af lave

Skjern

Falsk coronalyntest lammer Finderup Efterskole: 60 elever sendt hjem i isolation

Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Ringkøbing-Skjern

Efterskolernes formand om falske coronalyntest: - Det dur ikke med halvandet døgns ventetid på en mere sikker test

Annonce