Annonce
Ringkøbing-Skjern

Borgmester forventer hundredvis af tabte arbejdspladser efter regeringens minknedslagtning: - Det er tragisk

Borgmester Hans Østergaard (V) forventer, at flere hundrede vil blive arbejdsløse den kommende tid. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Ringkøbing-Skjern-borgmester Hans Østergaard (V) er rystet over regeringens udmelding om, at samtlige mink i landet skal slåes ihjel. Samtidig er hans tanker hos de mange berørte minkfarmere og deres familier.
Annonce

18.30: Opdateret med information fra Statens Serum Institut.

Ringkøbing-Skjern: Frygtindgydende.

Det er det første ord, der falder Hans Østergaard (V) ind, da regeringens pressemøde onsdag først på aftenen nåede sin ende, og det stod klart, at samtlige mink i kongeriget skal lade livet.

- Tragisk, bliver det næste ord, der kommer ud af borgmesterens mund, inden han får bedre fat i tankerne:

- Der kan sættes mange voldsomme ord på det. Det er skrækkeligt, at vi nu er kommet dertil, hvor man ligefrem mener, det er nødvendigt at aflive samtlige mink i hele Danmark. Det er frygteligt for alle de erhverv, det går udover, og alle de erhverv, der i større eller mindre grad lever af minkbranchen. Jeg er da rystet over, at det nu er kommet dertil.

Annonce

Også alvorligt for Ringkøbing-Skjern

Han forudser, at det, som fødevareminister Mogens Jensen (S) på pressemødet kaldte en "nedlukning af den danske minkavl i minimum en årrække", kommer til at ramme hårdt i Ringkøbing-Skjern, hvor der ifølge Fødevarestyrelsen er 96 ejendomme med minkbesætninger.


Det er der, deres børn og familie er vokset op. Mange af dem, vi taler om, er, hvor de generation efter generation har overtaget gården. Det er svært at sætte ord på. Det er virkelig, virkelig et hårdt slag.

Hans Østergaard (V), borgmester


- Vi snakker da i hundredvis af arbejdspladser i hvert fald, og udover dem, der direkte beskæftiger sig med minkbranchen, så er der foderleverandører, maskinleverandører, håndværkere, der bygger haller og holder ting ved lige, vognmænd og så videre. Derfor rammer det bredt. Det er da alvorligt. Bestemt er det det - også for os som kommune, siger borgmesteren.

Annonce

"Et hårdt slag"

Selvom Hans Østergaard (V) allerede nu kan se, at der kan blive ekstra travlt på det lokale jobcenter, er det ikke de lokale forpligtelser, der umiddelbart fylder mest hos borgmesteren.

- Dem, jeg selvfølgelig har mest ondt af og føler med helt ind i hjertet, siger sig selv. Det er de minkavlere og de familier, det her går ud over. For manges vedkommende er det nogle, der har arbejdet med mink i mange, mange år, og nogle af dem i flere generationer. Jeg kunne da godt være nervøs for, at der er nogle, der ikke kommer helskinnede igennem det her.

- Der er andre erhverv end lige det her, der er ramt af coronaen, men der er bare nogle ekstra dimensioner, når det lige er landbrug, det går ud over. For samtidig med, at de har deres daglige arbejde på gården, så er det jo samme sted, de bor. Det er der, deres børn og familie er vokset op. Mange af dem, vi taler om, er, hvor de generation efter generation har overtaget gården. Det er svært at sætte ord på. Det er virkelig, virkelig et hårdt slag, siger Hans Østergaard (V).

Han fortæller, at han ikke har kendskab til, at nogen af borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune er blevet testet positiv for en coronavirus, som kan spores tilbage til mink. Han understreger dog også, at han ikke nødvendigvis ville have hørt om det, hvis det var tilfældet.

På pressemødet fortalte Kåre Mølbak, der er faglig direktør i Statens Serum Institut, at der i Nordjylland var fundet personer smittet med en coronavirus, der havde muteret via mink. Statens Serum Institut oplyser efterfølgende til Dagbladet, at man ikke har analyseret de positive coronatest blandt borgerne i Ringkøbing-Skjern for minkspor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce