Annonce
Ringkøbing-Skjern

Borgmester forsøgte at bremse budget-praleri

Borgmester Hans Østergaard (V) er glad for at hele byrådet står bag budgettet, som tirsdag blev førstebehandlet. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Det er et stærkt signal, at byrådet står sammen om at spare næsten 300 millioner de kommende fire år, mener borgmesteren.

Ringkøbing-Skjern: Der er ingen grund til, at politikere på stribe praler af hvilke upopulære besparelser, de har forhindret resten af byrådet i at gennemføre under de netop overståede budgetforhandlinger.

Det mener borgmester Hans Østergaard (V), som under førstebehandlingen af den kommunale budgetaftale på byrådsmødet tirsdag forsøgte at sætte en stopper for selvrosen.

Det skete, efter Kristendemokraternes gruppeformand Kristian Andersen som den første havde remset en række af de besparelser, han og partifællerne var glade for at have kæmpet for at få pillet ud af budgettet.

- Nu er det et enigt byråd, der står bag aftalen. Derfor behøver vi ikke hele vejen rundt at fortælle, hvad vi er glade for. Jeg kunne også nævne ting, der ikke kom med i budgettet. Men vi står bag aftalen alle sammen, fastslog borgmester Hans Østergaard, der kalder det et stærkt signal, at det lykkedes at nå til enighed.

Det var dog ikke helt nok til at bremse den politiske tilfredshed med, at Tarm Bibliotek forsvandt fra sparekataloget. Det blev også noteret, at der heller ikke bliver lavet om på de ældres klippekortordning, sengetøjsskift, rengøring, ligesom folkeskolen også foreløbigt slipper.

At det bestemt ikke er let at få 29 byrådsmedlemmer til at blive enige om at spare næsten 300 millioner de kommende fire på, blev understreget af SF’s gruppeformand Niels Rasmussen.

- I mine mange år i politik har jeg aldrig oplevet så intense forhandlinger, sagde han.

Sikkert er det, at byrådet beskylder udligningsordningen for, at Ringkøbing-Skjern i opgangstid skal ud og spare gigantiske summer. Ifølge borgmesteren mister Ringkøbing-Skjern næste år 80 millioner i udligningen. Det svarer til 1109 kroner pr. borger, fortalte han på byrådsmødet.

Derfor opfordrede han til at presse på for en udligningsreform. Den er viceborgmester Søren Elbæk (S) helt med på.

- Det er en stor opgave, den socialdemokratiske regering har påtaget sig. Det holder vi øje med. For det virker pivskævt, at vi er nødt til at spare over en kvart milliard, sagde han.

Både borgmesteren og viceborgmesteren er meget tilfredse med, at det trods de massive besparelser alligevel er lykkedes at indgå en aftale, som også giver plads til nye tiltag.

- Jeg synes, vi har indgået et forlig, som er afbalanceret mellem kernevelfærd og udvikling i Ringkøbing-Skjern Kommune, lød det fra Søren Elbæk.

Der var blandt andet opbakning til Venstres forslag om at hæve lokaletilskuddet, noget foreningerne glæder sig over. Der bliver også plads til at bevare biblioteket i Tarm, ligesom der på anlægssiden er fundet penge til nye lokaler til ungdomsskolen i Skjern, en daginstitution i Videbæk og en vejløsning i Søndervig, som er presset af udsigten til endnu tættere trafik, når ferieparken Lalandia åbner. Og så fik Socialdemokratiet sit særlige skoleudvalg, som skal udarbejde en robust og fremtidssikret skolestruktur.

Men der er også anledning til bekymrede panderynker. For godt nok lykkedes det også at finde penge til at lukke budgethullerne på området for anbringelser af børn og på handicap og psykiatriområder med henholdsvis 5 og 15 millioner kroner til næste år. Men de kommende år bliver der også udfordringer.

- Kerneopgaver er under pres. Vi har afværget en del i 2020, og så krydser vi fingre for bedre udligning. Jeg bemærker, at Socialdemokraterne holder øje med regeringen. Men jeg hører også Rødovres borgmester sige, at der ikke er behov for en ny udligningsordning. Lad os lige se, hvad der kommer ud af det, inden vi glæder os for tidligt, sagde Niels Rasmussen (SF).

Budgettet skal andenbehandles på næste byrådsmøde. Til den tid har medarbejdere og andre haft mulighed for at komme med indsigelser, ligesom politikerne kan komme med ændringsforslag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Klar til afgang: Et hyldest-pift med togfløjten

Et højt og triumferende hyldestpift med togfløjten. Det er, hvad Skjern Bank og firmaet Hansen & Larsen har fortjent for deres beslutning om i fællesskab at skænke den gamle remise i Skjern til de lokale folk, der går med spændende planer for et ungdomshus i bygningen. Egentlig bør Hansen & Larsen have to pift, for det var dem, der tilbage i 2016 sikrede remisen mod truende nedrivning ved at købe den af Banedanmark. »Banen er en stor del af historien om Skjerns udvikling, så vi har købt den med øje for, at den skal bevares. Remisen skal gerne indeholde noget, der kan gavne befolkningen,« lød det dengang fra Brian Meldgaard, der er medindehaver af Hansen & Larsen. Meget tyder nu på, at det er lige sådan, det kommer til at gå. Efter en flerårig periode, hvor der var stille om den gamle remise, begyndte der sidste år at ske noget. Gentænk Skjern kom på banen, bogstavelig talt, og køreplanen hang godt sammen: En velbesøgt koncertaften blev efterfulgt af en succesrig fondsansøgning, og dermed var projektet sat godt og grundigt på skinner. Med den netop offentliggjorte donation af bygningen er der masser af lys for enden af tunnellen. De 850.000 kroner fra Realdania - i parentes bemærket 100.000 kroner mere, end de frivillige havde søgt om - skal bruges til at sætte facaden i stand. Næste mål er indvendig restaurering af den mere end 100-årige bygning, og her vil det uden tvivl hjælpe gevaldigt på fondenes lyst til at øse penge ud, når det er en forening med egen bygning, som søger midler. Med andre ord har lokale kræfter med en solid fælles indsats sikret håbet om, at Spillestedet Remisen kan slå dørene op indenfor en ikke alt for fjern fremtid. Der er lang vej og meget arbejde endnu, før Remisen kan fløjte klar til afgang - men mon ikke den hidtidige og meget fornemme opbakning vil give endnu flere skjernboer blod på tanden til at give en hånd eller en skilling med for at få projektet til at lykkes? Det må man håbe! Herfra letter vi i hvert fald på lokofører-kasketten i respekt for en flot indsats.

112

Frækt indbrud i Hvide Sande: Tyve stjal designermøbler for 110.000 kroner

Videbæk For abonnenter

Skoler og børnehaver i øst: Vi får ikke nok midler til inklusion

Annonce