Annonce
Ringkøbing-Skjern

Borgmester er gal over besøgsforbud på plejehjem: - Hvor er sammenhængen?

Borgmester Hans Østergaard (V) er meget rystet over, at Styrelsen for Patientsikkerhed har givet Ringkøbing-Skjern Kommune et påbud om at indføre besøgsforbud på samtlige plejehjem. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Borgmester Hans Østergaard (V) efterlyser evidens for, hvordan coronasmitte hos mink kan lukke samtlige plejehjem i kommunen. I første omgang har han taget sagen op med sine partifæller på Christiansborg.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Borgmester Hans Østergaard (V) har ualmindeligt svært ved at forstå, hvilken sammenhæng der er mellem coronasmittede mink og de låste døre hos plejehjemmene i Ringkøbing-Skjern Kommune.

I fredags gav Styrelsen for Patientsikkerhed Ringkøbing-Skjern Kommune og en række nordjyske kommuner et påbud om at indføre besøgsforbud på samtlige plejehjem, fordi der både var aktiv coronasmitte blandt mink og en incidens på over 40 blandt mennesker.


Det er klart, jeg har et politisk bagland, som jeg selvfølgelig spørger om det her, og jeg forventer selvfølgelig at få nogle svar.

Hans Østergaard (V), borgmester


- Da jeg blev bevidstgjort om det i fredags, var jeg godt nok ved at få en prop og gå ud af mit gode skind. Og jeg tænker, hvor filan sammenhængen er i det, siger han.

Det er ikke så meget det faktum, at styrelsen pålagde kommunen at låse dørene på plejehjemmene for alle andre end nogle få, udvalgte besøgende, der oprører borgmesteren.

- Det, der fylder hos mig, er bevæggrunden for, hvorfor – undskyld mit franske – fanden, vi skal gøre det. Uanset min allerbedste vilje kan jeg ikke finde nogen sammenhæng i det, siger han.

Annonce

Går videre med det

I en pressemeddelelse skrev Styrelsen for Patientsikkerhed, at besøgsforbuddet blev givet "ud fra et forsigtighedshensyn", og det er altså ikke forklaring nok for borgmester Hans Østergaard (V):

- Jeg mangler virkelig bare evidens for, at man kan finde på at sætte sådan noget her i værk, eller bare en eller anden argumentation udover, at bare er for en sikkerheds skyld. Selvom det var derfor, man gjorde det, skulle man også have et eller andet at have det i. Man kan ikke kun gøre det for en sikkerheds skyld. Der skal da være en eller anden mening med det ellers kunne det lige så godt være gartneren eller købmanden eller hvem det nu kunne være.

Tre nedslag i påbuddet

  1. Brønderslev, Ringkøbing-Skjern, Thisted, Frederikshavn, Aalborg, Jammerbugt og Hjørring Kommuner fik fredag påbud om besøgsforbud på plejecentre med videre, fordi kommunerne har et incidenstal over 40, og der samtidig er aktiv smitte blandt minkbesætninger på farme, hvor besætningen ikke er slået ned.
  2. Region Nordjylland har ligeledes fået et påbud rettet mod de seks nordjyske kommuner om at indføre besøgsrestriktioner på regionens hospitaler og klinikker.
  3. Besøgsforbuddet betyder, at der som udgangspunkt er lukket for besøg, men at en beboer kan få en fast pårørende på besøg. Det er også tilladt at få besøg ved kritiske situationer.

Har I som kommune efterspurgt noget dokumentation eller en begrundelse for, hvorfor I bliver pålagt at gøre det her?

- Vi har ikke som kommune gjort det. Det er klart, jeg har et politisk bagland, som jeg selvfølgelig spørger om det her, og jeg forventer selvfølgelig at få nogle svar. Det har jeg så ikke fået endnu. Vi fik først beskeden mundtligt og så skriftligt hen ad fredag eftermiddag. Jeg sendte faktisk en besked til flere af mine kollegaer på Borgen, og det er selvfølgelig noget, jeg går videre med, siger Hans Østergaard.

Annonce

Sur, gal og ked af det

Han er ikke kun ude med riven over den manglende forklaring på, hvorfor kommunen skal låse dørene til samtlige plejehjem, og hvilken rolle coronasmitte hos mink spiller i dørlåsningen. Det handler også om det signal, det sender, siger Hans Østergaard:

- Jeg synes ikke, det er ordentligt over for den branche, der i forvejen ligger ned. For det er sådan en løftet pegefinger over for dem: ”hov, nu fik I skyld for det her også”. Det er jeg virkeligt både sur, gal og ked af, at vi nu skal agere på den måde. Kunne jeg bare finde et gran af sammenhæng i tingene, måtte jeg bøje mig, men det kan jeg bare ikke. Jeg mangler virkelig forståelse for det.

Dagbladet spurgte i fredags Styrelsen for Patientsikkerhed, hvorfor man udstedte dette påbud, hvad grundlaget var for, at man valgte at give netop kommuner med aktiv minksmitte påbud, og hvilken rolle coronavirus hos mink spillede for nedlukningen af plejehjem. Styrelsens presseafdeling henviste til pressemeddelelsen, hvor overlæge Anne Hempel-Jørgensen, sektionsleder i Tilsyn og Rådgivning Nord, sagde:

"Påbuddet om besøgsforbud i Brønderslev, Ringkøbing-Skjern, Thisted, Frederikshavn, Aalborg, Jammerbugt og Hjørring er givet ud fra et forsigtighedshensyn. Vi vil gerne forsøge at undgå, at de høje smittetal, vi ser i de syv kommuner, spreder sig til ældre og udsatte borgere".

Sundheds- og Ældreministeriet, som styrelsen hører under, ønskede heller ikke at svare på spørgsmålene, men henviste til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce