Annonce
Ringkøbing-Skjern

Én eller flere rækker? Uenighed om høringssvar til nyt Vesterhav Syd-oplæg

Der er ikke enighed i byrådet, om hvordan Ringkøbing-Skjerns Kommunes høringssvar til det nye oplæg til placeringen af Vesterhav Syd-havvindmøllerne. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
- Vi skal i vores høringssvar anerkende, at Vattenfall har lyttet til os og nu arbejder på at få møllerne længere ud i screeningsområdet, siger Hans Østergaard.

Ringkøbing-Skjern: Også Ringkøbing-Skjern Kommune vil sende et høringssvar til Energistyrelsen, der har bedt om forslag og ideer til, hvilke forhold der skal behandles i den kommende VVM-redegørelse for Vesterhav Syd.

Svaret skal formuleres på økonomiudvalgsmødet 13. august, og der er ikke enighed om teksten.

Byrådsmedlem, løsgænger Lennart Qvist opfordrer byrådet til at sende et høringssvar, der kræver Vesterhav Syd-møllerne så langt ud som muligt.

- Det er vigtigt, at vi får sendt et høringssvar, og jeg synes, vi skal gøre opmærksom på, at møllerne skal så langt ud som muligt, og helst 20 kilometer. Vi skal sige dét, vi ønsker, og så må myndighederne beslutte ud fra det. Hvis 20 kilometer ikke er muligt, må alternativet være en placering med udgangspunkt ved Hvide Sande Havn, som byrådet selv foreslog i et høringssvar fra 2012. Ved Hvide Sande er der møller i forvejen og industrianlæg, så der vil møllerne skæmme kysten mindst muligt, siger Lennart Qvist.

Han lægger sig dermed på linje med Vesterhav Syd-modstandere, der kræver møllerne placeret så langt mod sydvest som muligt, gerne i en klump eller i to rækker.

Borgmester Hans Østergaard (V) er ikke enig i Qvists udlægning.

- Byrådet sendte i februar en henvendelse til Folketingets partier om at få møllerne længere ud på havet inden for screeningsområdet, som vi anerkendte som værende fra fire til 10 kilometer fra kysten. Alle anerkender, at Vattenfall har lyttet til kritikken og nu arbejder benhårdt på at få dem ud så tæt på 10 kilometers grænsen som mulig. Det er jeg tilfreds med, og det har jeg en forventning om, at byrådet også er. Derfor skal vi sende et anerkendende høringssvar, siger Østergaard.

Vattenfall har meldt ud, at selskabet satser på at sætte møllerne op på én lang række, så langt ude mod 10 kilometer grænsen. Skal de stå i to rækker, vil rækken tættest på kysten blive mere synlig, lyder logikken.

Borgmesteren vil ikke have problemer med at bakke op om placeringen på én række.

- Ved at anerkende Vattenfalls arbejde med at få møllerne ud på 10 kilometer nikker vi også ja til, at vi godt kan se placeringen på én lang række. Jeg kan være usikker på, hvad der kommer til at fylde mest visuelt. Hvis de skal stå fra Hvide Sande og mod nordvest i to rækker, vil det blive mere bastant. De to rækker vil komme til at ende oppe mellem Søndervig og Hvide Sande. Det er jo ikke sådan, at de bliver usynlige. Måske tværtimod, fordi de vil stå i to rækker, siger Hans Østergaard.

Deadline for høringssvar til Energistyrelsen er 16. august.

Annonce
Hvordan skal møllerne placeres inden for dette område, der går ud til ti kilometer. I to rækker ud for Hvide Sande og mod nordvest - eller i én lang række? Det bliver det næste tema i Vesterhav Syd-sagen. Ill.: Energistyrelsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skandale: Kan livet fortsætte uden Postnord?

Læserbrev: Hvordan har Postnord fundet af, at det kun er brevene, de taber på? De må have fundet løsningen på at skille koldt og varmt vand. Efter det er blandet... Meget fornuftigt har postbudene både breve og pakker med ud. Det er vel heller ingen ulempe for Postnord, at det er brevene, der er befordringspligt på. De har fået serveret en politisk malkeko. Det er ender vel med, at brevene må tage op til en måned om at komme frem... Allerede nu er det betydelig langsommere end med dagvognen på Christian Den Fjerdes tid. Hvem har fået problemerne? Politikerne. Hvem har skabt dem? Politikerne. Der er flere mistænkte. En af de hovedmistænkte er Kristian Jensen. Det passer med hans taktik fra skattevæsenet. De startede med at slagte aktiverne og fordele dem. Derefter trykkede de på digitaliseringsknappen. Så satte de sig ned. Undrede sig over, at svenskerne ikke løste problemet for dem... Man kan sige meget om svenskerne, men speciel dumme er de altså ikke... Det er en skandale med de milliarder, der allerede er pumpet i projektet. Senest har de sendt adskillige personer på permanent ferie, og har planer om at sende endnu flere samme vej. Bare rejsebureauerne har rejser nok til dem... Det er ren kukkeluk at bruge milliarder på det! Udbringning af pakker er der mange, der har kapacitet til. Skildpaddebrevene må kunne løses på anden vis. Quickbreve er næsten lige så dyre som pakker. Derfor kan man vel sende dem som en pakke? Anbefalede breve kan vel håndteres på samme måde? Udbringning af B- breve kunne for eksempel overdrages til kommunerne. Ved at tilføre flere ansatte kunne hjemmehjælperne sagtens løse opgaven. Der bliver hældt millioner/milliarder i Postnord, som kunne bruges til det. Samtidig kunne ældreplejen i eget hjem blive opgraderet. Hvis postbudet, ligesom i gamle dage, havde tjek på om alle var ok. på ruten. Sikken en tryghed, det kunne give. Skildpaddebrevene kunne måske alternativt distribueres sammen med reklamerne på ugebasis. Nu mener nogen i det politiske, at vi skal købe Postdanmark tilbage fra Postnord. Heldigt, at vi ikke har fået malet alle postkasserne endnu. Der bliver udgifter nok til biler, skilte, tøj og til svenskerne. Men big business for dem, der sælger maling og profiltøj. Kan livet fortsætte uden Postnorddanmark? Eller går det i stå?

Annonce