Ringkøbing-Skjern

Borgmester byder velkommen: Lokal Facebook-gruppe samler udenlandske borgere i Ringkøbing-Skjern

Antoniya Petkov og hendes mand flyttede til kommunen fra Bulgarien for to år siden - og syntes, det var svært at finde andre at spørge til råds om praktiske ting. Privatfoto
Hvordan får man arbejde? Derfor er det godt at lave frivilligt arbejde. Hvordan gør I andre? Ringkøbing-Skjern-borgere fra 33 lande holder kontakt og udveksler gode råd i en Facebook-gruppe. Nu skal de mødes i virkeligheden.

Ringkøbing: Omkring 5.000 borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune er af udenlandsk herkomst.

Alligevel var det svært at finde andre udenlandske tilflyttere at spørge til råds om praktiske emner, syntes Antoniya Petkov og hendes mand, da de for to år siden flyttede til kommunen fra Bulgarien via et kortere ophold i Aarhus.

Derfor startede Antoniya Petkov facebookgruppen Internationals Ringkøbing-Skjern som et sted, hvor udlændinge kan møde hinanden og deres danske naboer og udveksle gode råd, erfaringer og for eksempel jobopslag.

Gruppen har nu godt 60 medlemmer, og på mandag mødes foreløbigt 124 borgere fra 33 forskellige nationer til det første sociale arrangement i Rådhushallen i Ringkøbing.

De er en gevinst

Her glæder borgmester Hans Østergaard sig til at møde deltagerne.

- Internationals Ringkøbing-Skjern er et initiativ, der kan hjælpe med at bygge bro mellem borgere med udenlandsk baggrund indbyrdes og mellem danskere og udlændinge i kommunen. Det kan hjælpe nye borgere til at få et netværk, hvor de kan hente inspiration og hjælp til at falde godt til her i kommunen, siger han i en pressemeddelelse.

Hans Østergaard understreger, at de mange nye borgere med udenlandsk baggrund er en gevinst for kommunen, bl.a. fordi virksomhederne nyder godt af deres arbejdskraft.

Frivillighed virker

En af de ting, gruppen udveksler erfaringer om, er frivilligt arbejde.

- Jeg har lært, at frivilligt arbejde er en god vej for udlændinge at komme i berøring med danskere og deres liv. Og en af de effektive måder at lære det danske sprog på, fortæller Antoniya Petkov.

Derfor vil Susanne Rystok, leder af FrivilligVest også være til stede og fortælle om frivillighed som en vej til et netværk. Susanne Bregendahl fra Lær Dansk Ringkøbing-Skjern vil holde oplæg om, hvorfor det er så vigtigt at lære dansk, og Ann Michelle Dalgaard fra Erhvervskvinder Vestjylland vil dele sine erfaringer som dansker bosat i udlandet.

Før aftenen rundes af med tapas og networking er der et oplæg om det danske arbejdsmarked og om bibliotekernes rolle i samfundet, ligesom entreprenøren bag Baking Sins by Lea-konditoriet, Lea Cesar, fortæller om at være iværksætter i Danmark.

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing For abonnenter

Planen var at blive elektriker - men nu er planterne blevet et livsværk

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce