Annonce
Ringkøbing-Skjern

Borgmester bekræfter: Penge på vej til Guldregnallé-beboere

Nu skal regningen for forureningen gøres op for de fem andre huse på Guldregnallé i Videbæk. Arkivfoto
Forureningsramte beboere på Guldregnallé i Videbæk kan se frem til kompensation af kommunen. Nu skal regningen gøres op.
Annonce

Videbæk: Økonomiudvalget har på sit møde tirsdag morgen besluttet, at Ringkøbing-Skjern Kommune skal betale kompensation til de husejere på Guldregnallé, der er ramt af forurening.

- Beboerne vil modtage en henvendelse fra kommunen, hvori vi skriver, at vi agter at undersøge sagen med henblik på at finde en løsning med kompensation, siger borgmester Hans Østergaard (V).

Beslutningen i økonomiudvalget var ventet, efter at Østergaard og næstformand Søren Elbæk (S) har påtaget sig det moralske ansvar i Guldregnallé-sagen. Det kan de gøre ved hjælp af en kattelem i jordforureningsloven, der giver mulighed for at betale kompensation i forureningssager, selv om kommunen ikke har noget juridisk ansvar for, at Videbæk Kommune i 1970’erne udstykkede og solgte seks grunde oven på en tidligere fyldplads, hvor der i årtier blev dumpet forurenet affald.

I 2015 fastslog undersøgelser, at de seks grunde var forurenede, hvilket har medført et stort værditab på ejendommene og i værste fald gjort dem usælgelige.

Retten frikendte kommunen for ansvar på grund af forældelse, mens sælgerne af ejendommen Guldregnallé 9 blev dømt til at betale 400.000 kroner til køberne som et afslag i købsprisen.

Politikerne gjorde derpå brug af kattelemmen, hvilket udløste en kompensation til Guldregnallé 9-sælgerne på netop 400.000 kroner.

Annonce

Knap en halvering

Med brug af samme kattelem skal regningen nu gøres op for naboparcelhusene på Guldregnallé 11, 15 og 17. Husejerne skal sammen med kommunen i gang med at fastslå, hvor stort et tab forureningen har givet dem.

I lighed med nummer 9 er forureningen fra klorerede opløsningsmidler på disse tre matrikler så grel, at der sker afdampning ind i husene i et niveau højere end de tilladte grænseværdier. Det har derfor været nødvendigt at opsætte afværgeforanstaltninger i form af sug under husene, så indeklimaet ikke påvirkes.

For Guldregnallé 9 vurderede skønsmand Leif Stephansen, Ikast, at det 104 kvadratmeter hus uden forurening ville kunne sælges for 950.000 kroner. Forureningen har bragt salgsprisen ned på 490.000 kroner, mente han.

Spørgsmålet er så, om en kompensation for de andre huse kan holdes på det niveau. Guldregnallé 11 har samme størrelse som nummer 9, men nummer 13, 15 og 17 er væsentligt større. Disse huse vil derfor have en større handelsværdi. Hvis forureningen som i tilfældet nummer 9 har medført knap en halvering af prisen, vil ejernes tab være større end de 400.000 i nummer 9.

På Guldregnallé 13 er grunden forurenet, men det har ingen effekt ind i huset.

Annonce

Forureningskilde i haven

Også på nummer 7 er grunden forurenet, men målinger viser, at afdampningen ind i huset ingen sundhedsmæssig påvirkning har, fortæller husets ejer Aage Martinsen.

- Der ligger en stor forureningskilde mellem os i nummer 7 og i haven hos nummer 9. Den ligger i deres have, men den stråler ind til os. Vi må således ikke køre jord væk fra vores have uden at bede kommunen om tilladelse, siger Aage Martinsen, der har ejet huset siden 1984.

På grand af forældelsesfristen kan han ikke gøre krav gældende mod sælgeren – hvilket heller ingen af de andre husejere kan gøre.

- Men jeg forventer da, at vi nu får kompensation. Det er rart at få en afklaring. Man ved ikke, om man er købt eller solgt eller stavnsbundet, siger Aage Martinsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce